Family Day

13 Disember 2014.. Family day @ A Famosa Resort...

Happiness.. Swimming.. Makan sampai kenyang..

All 8 cucus.. Cuma seorang je girl...

Ohhh well.. we need more girls... Asik nampak warna biru aje..

1 comments

Selepas 2 tahun tak update...

Hai all... Lama gile gile kot tak update blog ni.. saya pon dah jarang jengok tapak ni...

Setelah 2 tahun.. Hasief dah ade adik.. Razien namanya.. Umur pon dah 8 bulan...

Oklah.. itu je.. Lenkali kita citer lagi..

0 comments

A new chapter

Ambik penyapu... Sapu habuk kat blog ni....

~~~~~~~~~

Ok, nak bagitau we are moving to a new home...

sila ke theahmadsfamily.blogspot.com for new updates...

This blog will remain as it is... Kenangan walaupon gambar sudah tiada...

Itu aja... Bubbyeee...

0 comments

Gambar di Blog Hilang

Semuanya salah sendiri.. Sampai pukul 2 pagi cari jalan nak retrieve gambar..
Tapi apakan daya.. Yang hilang tetapkan hilang..


Motif setkan limited reader untuk blog ni adalah untuk mengubat kedukaan...
Dan beri masa untuk diri, perlu ke menyambung blogging ni...

Aku akui memblog memberiku kepuasan tersendiri...
Bila membaca entry-entry lama, hati rasa seronok...
Tapi bila semua gambar dah hilang, hati rasa punah kecewa...
Benciii btol...

Oklah.. Aku open balik blog ni...
Itu aja... Bye

p/s: masih fikir nak teruskan ke tak...

0 comments

Majlis Hari Lahir Hasief


 Sambutan hari lahir Hasief yang pertama, kitorang buat bersekali dengan Majlis Doa Selamat Mak dan Ayah ke Umrah, serta aqiqah Hasief.. Kalau ikut kan ade 8 niat sekali buat doa selamat hari tu.. Kita sekali kan dalam satu majlis.. Jimat masa dan kos.. :)

 Hasief ikut Nenek baca Yasin... Bukan main dibeleknye Yasin tu...

 Persiapan sambutan buat biasa-biasa je.. Potong-potong huruf, tiup-tiup belon dan gantung depan rumah...
Kek tempah kat kakak yang biasa mak tempah, goodies bag untuk kanak-kanak pon beli yang biasa-biasa je...

Cobaan nak pakaikan Hasief birthday hat... Tak berjaya.. Anak bujang tu tak suka nak pakai.. Huhuhuu...

Lepas selesai bacaan doa selamat dan orang-orang tua dah bergerak untuk jamuan makan, majlis potong kek pon bermula...

Nasib baik time ni mood Hasief baik.. Sebelum tu dia buat perangai comel dia.. Tahan sabar je mama...

 
 Kek bentuk no 1 tema kereta  untuk birthday setahun... Pasang lilin nombor 1 jugak....
 
 Abang Danish dan Abang Haikal teman sekali potong kek... Hadziq tengah tido time ni.. So kurang seorang hero... Hehehe...

Ramai-ramai excited nak tiup lilin.. Tak sabar.... :)

Lepas tu, gilir-gilir potong kek... 


Lepas potong kek amik gambar anak beranak.. Dah setahun dah anak bujang kami... Alhamdulilah....


Hasief ngan Pok Ude... Siap dah pakai topi Nenek Ude hadiahkan...  Ohhhh... Hasief pakai baju Fun To Be 1 untuk birthday... Beli dari Gymboree... Selesa dan menarik kan... :)


Yang ni antara hadiah yang Hasief dapat... Terima kasih ye auntie dan uncle yang bagi Hasief hadiah.. Taun depan boleh bagi lagi.. Huhuhuu



0 comments

Happy Birthday Hasief : 1 year old

This little munchkin is 1 year old today.....!!!!


Happy birthday my little baby... Hurmmm... Not so little anymore ya Hasief... A few days back, papa said " Ish.. Macam nye bau Hasief.. Dah takde bau baby...."

Yelah papa.. Ini Hasief is active, and kuat berpeluh.. Itu sebab cepat bau macam...
Takpe nanti mama tepek bedak tebal-tebal kat pipi Hasief kasik wangi...


Picture taken during Majlis Aqiqah dan Early Birthday Celebration for Hasief...
Huge number 1 shape cake.. Very chocolatety and moist tu... Ade lagi dalam fridge buat mama makan masa tengok tv.. Hehheee...

Hasief unpatiently want to cut his cake... Di samping abang-abang sepupunya...

Entry pasal majlis birthday, I'll try to write as soon as i can... Hopefully....

lastly,

Hasief sayang,

Syukur kerana Allah kurniakan mama dan papa hadiah terindah setahun lalu.. Saat mama bertarung nyawa melahirkan kamu.. Saat papa kerisauan menantikan kelahiranmu..

Sayang,

Hadirmu pelengkap hidup mama dan papa... Walaupun dalam kepayahan mama dan papa belajar apa erti menjadi ibu dan bapa, kau menjadikan pengalaman itu yang terindah dalam hidup mama dan papa...

Semoga Hasief membesar menjadi anak yang soleh, insan yang beriman dan beramal. Mama dan papa doakan segala yang terbaik buat Hasief, dunia dan akhirat...

Sayang Hasief... muah..muah...

Love
-mama & papa- 0 comments

Majlis Aqiqah Hasief

Alhamdulilah diberi rezeki dapat kami tunaikan tanggungjawab menyembelih kambing untuk aqiqah Hasief..
Lepas ni hanya tinggal tanggungjawab membesar dan mendidik Hasief menjadi insan yang beramal soleh dan berbudi pekerti... InsyaAllah...

Acara menyembelih kambing dibuat di kampung.. Memang dah niat dari Hasief lahir, aqiqah buat kat kampung, meriah skit.. Ramai saudara mara..

Kambing-kambing disembelih oleh Tok Ayah Hasief.. Lokasi belakang rumah Tok Ayah je...
Sambil dibantu oleh Pak Long, Pak Lang dan Pak Teh....

2 ekor kambing untuk aqiqah dan seekor untuk dibuat kambing golek...
Kesemuanya kambing putih...



Papa Hasief gali lubang untuk senang proses menyembelih kambing..
Nanti darah terus masuk je dalam lubang....



Dah siap gali lubang semua, tinggal tunggu masa nak sembelih kambing...
Hasief pon tengok kambing untuk aqiqah nya.. Seperti biasa sangat behave...
Hasief duduk ngan Tok Abah tengok Tok Ayah sembelih kambing....


Yang ni pulak akad untuk mewakilkan Tok Ayah menyembelih kambing untuk aqiqah Hasief...

 Dan selepas itu bermulalah upacara aqiqah... Alhamdulilah....


Kambing-kambing tu dimasak menjadi Kurma Kambing untuk juadah kenduri kesyukuran pada keesokan harinya...

Dah penat kena dukung, Hasief duduk pulak atas motor.. Seronok dapat duduk kat luar... Tapi lepas tu, merah-merah satu badan kena gigit nyamuk.. Isk isk...

Abang Danish pon tengok kambing.. Tapi dok jauh sikit sebab takut tengok kambing kena sembelih....

Oklah, entry ni banyak gambar je.. Nanti kita sambung dengan cerita majlis doa selamat dan kesyukuran yer.. 0 comments
Related Posts with Thumbnails