New Born Baby..

My extended family is growing bigger.. We have new baby in the house.. Memperkenalkan kepada u all, my new cousin : Nurrah Humairah Binti Mohd Kamarul.

Tengoklaa Humairah tido.. Comel x.. Geram betol.. And look at her hair.. Sangat laa lebat rambut baby..

She was born masa saya bertunang hari tu.. Tak sempat nak tengok baby sebab lepas tunang dah terus balik Sri Kembangan.. Semalam baru berkesempatan nak jalan-jalan gi rumah makcik nak tangok baby baru..


Gelak sakan budak kecik nih.. Dah pandai mengagah dah baby Humairah...

Fyi, i have a lot of young cousins... Sebabnya belah my mum, we have a big family.. And many of my makciks is around my age.. And because of that, many of my cousins are still really small and babies.. Cousin belah abah sebaya saya pulak semuanya dah kahwin.. Sebab itu saya takde sepupu nak hangouts bersama-sama semasa cuti.. Takkan laa nak ajak budak-budak sekolah rendah melepak plak kan.. Uhuhuhuuuu

Lg satu baby... Habib Mahadar Bin Mohd Kamarul yang saya panggil baby hensem..
Baby Mahadar.. Humaira's big brother yang handsome.. :)

Bestnyee laa tengok baby-baby nih.. Rasa comel sangat... Lenkali kak long datang kidnap humaira bawak balik umah ek.. Bleh main lama-lama ngan humaira..

Hurrrrmmmm.. And there are two more my heartrob babies... Tadaaaaa...

Ahmad Danish and his Pak Ngah.. Danish is trying to do the "peace" symbol with his finger.. Soo comel laa ini budak... But then, his Pak Ngah is more comel to me..(^.^)
3 comments

The Closing of 2009

Its already the ending of memorable 2009...
Lots of things had happen trough out this year..
Banyak happy memories yang terjadi sepanjang 2009.. I was blessed, syukur Alhamdulilah..
Ade gak sad memories, but then i should bersyukur dengan apa yang terjadi..
Banyak happy memories dari sad memories.. So, i shouldn't complaint much kan... :)

Lusa will be 2010..
Happy New Year everyone...
Hope this new year will bring more joy and happiness to all of you.. 0 comments

Kemek di Neo Ku

Ding dong... Ding dong... That's my wakeup call... This past few days asik bangun lambat jek.. Aissshhh... Ape nk jd nih kak long... Maaflaa, not feeling very well this week plus banyak sgt benda yang kene buat...

Just now, abah membawa my neo to bengkel.. Nk ketuk balik kemek-kemek kat neo tuh and cat balik yang calar-calar kat muke neo.. So, patah lah kaki hari nih.. Kene dok umah, dan ambik peluang untuk berehat di depan di TV... Terlupe plak nak snap gambar kemek kat neo.. Sbb dah lama accident tuh, tuh yang lupe nk ambik gambar... Well, there is one major kemek kat neo tuh and 2 major calar.. Yang mana ketiga-tiganya melibatkan accident yang berbeza.

Kisah Atul, Neo dan Accident

Kisah No. 1: Calar di bawah belah tepi kanan
Calar tuh en Tunang yang buat dengan tidak sengaja... Ahahahaaa.. I think mesti tunang pon dah terlupe sbb dah lama sgt.. Masa tuh sy anta tunang balik, rsnya dari airport kot.. Tak ingat dah bila.. Time tuh dah park kete kat depan blok, but then tunang lupe nk switch gear from Drive mode to Neutral Mode.. But he did tarik the handbreak.. So, mmg kete tak bergerak time tuh.. Sy pon lupe nak tgk gear sbb kete dah tak gerak..
Lepas kuar kan bag dan say goodbye, sy pon duduklaa kat driver seat.. And suddenly the car jumped forward dan yang lebih teruk ade motosikal plak lalu depan my car.. Nasib baik sy cepat tekan break, and the car stopped.. Abang yg bawak moto tuh ok, just my kete calar sbb kene pedal moto... Luckly, kete tak melompat ke depan masa kitorg tgh kuar kan beg.. Kalu tak memang hentam kete kat depan tuh..
So, pada sesiapa yang bawak kete auto, jgn lupe nk tukar gear.. Sbb sgt bahaya kalu kete berjalan sendiri.. For myself, sy slalu tgk gear lepas tunang park after that incident, just as precaution. Yelahkan my car auto, his car manual.. Kadang-kadang mmg terlupa.. So sayalah yang kene ingatkan..

Kisah No 2: Kemek belah tepi kiri
Kemek nih terjadi sbb saya terlebey konfident, ingat lepas tapi sebenarnye tak lepas..
Kisahnya terjadi kat Kota Laksamana, Melaka. Otw sy ngan housemate nak gi makan roti nan yang sedap.. Nk ke kedai tuh, kene lalu pasar malam. Ade banyak sangat kete time tuh, dan saya pon macam tak bleh nak sabar sbb banyak kete parking tepi jalan, dan di dua belah-belah jalan plak tuh.. Dah laa lapar sbb dah pusing satu bandar hilir sebelum tuh...
Jdnya masa nak lalu tuh, saya ingatkan bleh lepas.. Rupanya tidak.. Saya pon langgar laa kete depan.. Kene kat side tepi tuh.. Abis laa.. Kemek..
Dan nasib baik kete kat depan tuh tak ape-ape sbb kene getah protection yang apek tuh letak kat bumper kete dia.. Kete saya jek yang kemek.. Apek tuh kate takde apa-ape, and no need for me to pay him any damage fee.. Cuma kene repair getah protection dia jek sbb getah tuh tercabut masa sy langgar kete tuh.. Sorry apek, saya tak sengaja....

Kisah No 3: Calar Belah Kanan
Ok, kisah nih macam ngeri skit.. Dan kalu saya cerita balik mesti u all ingat i'm a reckless driver, and which i'm not.. Biasanya saya sangat berhati-hati kalu bawak kete, cuma masa tuh saya terleka dan tak fokus bawak kete.
Calar tuh terjadi sbb saya telah melanggar seorang makcik yang sedang membawa moto dengan tidak sengajanya... Saya rasa nak mati jek masa tuh.. Rasa sangat takut, sbb saya pon tak pasti what really happen that moment.. Yang saya ingat masa tuh saya memang ade banyak bende tengah pikir.. So, i wasn't really focused on my driving... Seperti biasa, time drive nak balik dari keje, tak laa bawak laju sgt sbb takde ape nk rush.. Then bila smp kat selekoh nak susur keluar dari Putrajaya tuh saya nampak ade motosikal di depan saya.. Saya pon ke kanan skit nk potong moto tuh.. But, sy tak cukup ke kanan dan saya terlanggar moto tuh... Handle moto berlanggar dengan my side mirror.. Then bila dah ke depan, i saw that makcik terhuyung hayang stabilkan moto dia.. Saya memang dah panik, and terus hentikan kete.. Berlari-lari tengok makcik tuh.. Sbbnya bunyi hentaman mmg kuat.. Takut sgt laa time tuh...
Nasib baik lagi makcik tuh tak ape-ape.. Just kasut dia jek yang tercabut.. Lain-lain tak ape-ape.. Makcik tuh pon kate tak yang bawak gi hospital sbb tak kene dia.. Just kene side mirror and pedal moto yang meninggalkan calar di kete sy... Mmg sangat-sangat bersyukur time tuh.. Allah saje yang tahu perasaannya...

Itulaaa kisah-kisah kemek di kete saya.. Sebenarnye, sy malas nk ketuk kemek tuh.. Biar jek sebagai peringatan kepada saya supaya lebih berhati-hati semasa memandu.. Tp, abah plak asik bising sbb kete nampak buruk.. Hurrrmmmmm....

So, kepada kawan-kawan sume, berhati-hatilaa semasa memandu.. Sentiasa fokus, dan kalu mengantuk, berehatlah dulu sebelum memandu ok.. Sayangila diri dan keluarga anda.. Ptg nnt neo akan lebih cun dr semalam.. Weeeee.... 0 comments

Atul is at Kampung...

Uhuuuuu... Sy dah mula cuti.. Last week was soo tiring.. Banyak sangat keje nk kene setel.. Dah pitam-pitam wat SKT (Sasaran Kerja Tahunan), Laporan Tahunan, Laporan Bulanan, Laporan Perolehan Aset.. Bape banyak dah laporan kene buat daaa.. Sakit kepalaa.... Nasib baik laa pikir nk cuti lama..

So, sume report dah submitt semalam.. Boleh balik kampung dengan gembira.. Menikmati sisa-sisa 2009 yang penuh kenangan di kampung bersama mak...

Pagi-pagi td bermulalah task saya.. Cuti nih bukan cuti-cuti kosong.. Mak dah list bende yang kene buat.. Tuh tak termasuk barang yang kene beli..

Hari Pertama Cuti : (25/12/09)
  • Mengukur bilik dan tingkap..
  • Membeli barang-barang utk bilik dan kain langsir umah..
  • Ke Nagoya or kedai-kedai kain yang lain...

Oklaa... Program manager dah panggil.. Mau kuar dah...

Happy holidays u guys.. :)

2 comments

Cuti

Perbualan antara bos ngan anak buahnyee.. (Awal bulan Disember)

Bos: Atul, lamanye apply cuti.. Bukan tahun depan nk cuti panjang ker..
Anak buah: Tak lama puan.. Lgpon cuti saya banyak.. Sayang tak abiskan..
Bos: Lama tuh seminggu cuti...
Anak buah: Mmmmm... Kalu tak dapat 4 hari, 2 hari pon ok puaann... (Buat muke sedih, ngan berharap)
Bos: Tgklaa nnt.. Kalu ade keje sy tak luluskan..

Pertengahan Disember. Pagi-pagi dah check HRMIS.. Dengan harap cuti diluluskan.. Member-member lain sume dh diapprovekan cuti..

HRMIS:
Status cuti: Diluluskan...

Thank you puan.. U're the best...

I'm goinggg for a loooong holiday.. Greaatt...~ 0 comments

Girls’ Day Out And Makan-makan Time..

Jumaat baru nih seluruh umat Islam menyambut Awal Muharam 1431. Sebelum terlambat, Selamat Menyambut Awal Muharam 1431, Semoga Tahun Baru Ini Menjadikan Umat Yang Lebih Baik Dari Tahun-tahun Terdahulu.. Aminnnn…~

Ok, kita ke cerita yang sebenarnye.. Ujung minggu nih cuti panjang, Jumaat, Sabtu dan Ahad.. Sy pon tak de plan nk kuar jalan-jalan ngan en Tunang.. Ingatkan nk pegi beli-beli barang, tapi terpikirkan yang shopping center mesti akan dipenuhi dengan manusia, dan for sure tak kan dapat memilih barang dengan tenang, program membeli terpaksa ditangguhkan dulu.. However, thanks yer awak dtg lunch dengan sy aritu.. I know perangai sy nih kadang-kadang a bit confusing for certain period of time.. Thanks for understanding… My mood is much more better after you came.. (^.^) LoVe u…

Disebabkan cancel shopping ngan en Tunang, sy pon menghabiskan masa merewang-rewang dengan housemates sy.. Bila lagi nak habiskan masa dengan diorang kan.. Sy pon biasanya weekend sibuk dengan aktiviti sy sendiri.. We had a blast weekend and variety of food this weekend..

Jumaat @ IKea:
Early in the morning dah siap-siap.. Minggu nih kami bertiga jek.. Deqja tak dapat join sbb balik Penang, ade kenduri yang harus dihadiri.. Kami sampai ke tempat dituju dalam kol 10 pagi.. Tgk2 kete dah berderet nk masuk parking.. Nasib baik parking masih ade.. Lepas parking terus menuju ke food court.. Ingatkan nk makan meatball, tp belum ade lg.. Meatball kene tunggu kol 11 lebey.. Lambat sgt, kami mkn jek meehon goreng plus muffins…

DSC01047

Kalu datang awal pagi dapat free coffee… Tapi takpelaa.. Sy tak minum kopi..

DSC01051 

Lepas makan terus pusing-pusing dalam IKea.. Tujuan utama datang sini sbb nak beli barang-barang Cik Nadia.. Dia nk masuk umah baru end of this year.. Tgk barang-barang yang sesuai nk beli.. Sy pon cuci mata gak untuk rumah baru nnt.. tapi, sbb mmg tak bleh nk beli skang sebab kekangan ruang untuk menyimpan barang, sy berangan-angan jek laa dulu… dalam kol 1 lebey, dah abis dah beli barang.. Sume barang yang nak beli dah berjaya dibeli.. Yang tak plan nk beli pon dah terbeli… Uhuhuhuuuu…

Lepas bayar, ade satu lagi makanan kene beli.. Yelaakan, dah jalan-jalan smp penat kaki, kenala makan balik…

DSC01057DSC01058

Currypuff IKea, beli 1/2 dozen, sorang makan 2 keping… muka tersenyum kekenyang sepanjang perjalanan balik.. Jangan tiru aksi cik driver.. Makan smbl driving hanya untuk mereka yang expert memandu sahaja.. :)

Hari Sabtu…

9.00pagi : Ke pasar beli lauk…
10.30pagi: Di depan TV makan nasi lemak... Hari macam nk ujan..
11.30pagi: Mula nk masak..
11.45pagi: En Tunang call kate nk datang pujuk makan tengahari dengan sy.. Masak sayur cepat-cepat, terus siap-siap  nk kuar..
12.30pagi: Lunch sambil borak-borak.. Mood terus baik sebab ade org sanggup datang nak pujuk walaupon takde wat salah ape-ape pon sebenarnyee.. :P
1.00ptg: Ujan lebat.. Lebat sgt.. Terus cancel plan nk gi jalan-jalan lepas tuh…
2.00ptg: Ujan berenti.. Tunang anta balik umah…
3.00-7.00ptg:Tido+tgk TV+makan goreng pisang… Sume dah tension tak tau nk buat ape.. Sbb rancangan TV tak best langsung.. Sia-sia jek ade ASTRO…

9.15mlm: Kuar-kuar cari pasal sambil test GPS baru cik Nadia..
Destinasi: Out Look Point, Ampang.
Arrival time: 10.00mlm

DSC01072 Bukit tinjau di Ampang nih bleh nampak seluruh view KL.. Pemandangan yang sangat cantik sbb ada lampu-lampu yang menarik.. Ade a few restoran kalu nak melepak-lepak kat sini.. Semalam tak lepak lama pon kat sini sbb ada ramai orang.. Sbb pic ini hanya diambil menggunakan SonyEric yang takde flash, jd gambar tak berapa clear… Lepak kat sini dalam 1/2 jam, terus menuju ke tempat makan.. Ingat nk makan kat sini, tp terlalu ramai orang.. Btw, tempat yang sgt romantik.. Kalu nk propose GF, bleh wat kat sini.. Mmg romantik gitewwww…

11.00mlm: Menuju ke tempat makan..
Tempat: Al-Rawsha Restoran @ Restoran Arab
Lokasi: Jalan Tun Razak

En Tunang selalu datang makan kat restoran nih ngan buddy-buddynyee.. Dan selalu suggest sy pegi dengan housemate saya.. So, lepas penat mendaki bukit, kami pon terus ke Jalan Tun Razak.. Mula-mula tak jumpe gak restoran nih dalam GPS, rupanye tersalah letak nama.. Kalu sesiapa nk try lepas nih, just type : Rawsha nnt gps tunjukkan jalan nk ke sana… Senang gaklaa nk carik kedai nih…

Tapi ade susah skit, sbb sumenya nama makanan yang sangat pelik.. Yelahkan, makanan arab, mana laa kita paham… Dlm website restoran nih ade ditunjukkan semua menu yang ade… Kalu berminat, bleh laa pilih dulu nk makan ape.. Taklaa terkial-kial nk order…. Nasib baik kami ade nadia yang fasih berbahasa arab dan korea.. Uhuhuhuuu

So, menu kami adalah:

DSC01079  Avacado+Kiwi dan Pisang Milk Shake..

DSC01082 DSC01081Roti Arab dan Ayam.. Sudah tak ingat nama..

Kami ade order kebab gak.. Layan gak laa makan kat sini.. Tp yg tak pasti, mmg roti-roti yang dihidangkan sejuk erk.. Kalu panas ngan ade kuah kari lagi sedap kot.. Uhuhuhuuuu… Lg satu, pastikan gigi anda kuat kalu nk makan roti kat sini..  Sbbnya, roti kat sini sgt liat.. Sakit rahangku mengunyah….

DSC01075

Ayu sedikit konpius dengan menu.

DSC01076Penterjermah kami.. Sy? Excited sbb nk makan roti arab… :P 

Nota kaki:

Itu aje buat kali ini… :) Tak sabar nk tunggu ujung tahun.. Nk cuti lama.. Ade banyak projek yang harus dibuat sepanjang cuti ini.. Pengarah program @ mak dah susun banyak aktiviti kene buat.. :P

4 comments

Movie Marathon

Lately banyak movie yang best-best ditayangkan.. Sampai tak tau nk tgk mana dan bila bleh tengok sume movie-movie yang best tuh… So, we decided to do a movie marathon.. Movie yang bertuah terpilih untuk marathon kali ini adalah… The Storm Warriors dan 2012.. Kami mula dengan menonton Storm Warriors pada pukul 11.00 pagi dan kemudian sambung layan 2012 pada pukul 2.30.. Habis jek marathon pada pukul 5.15 petang, pinggang dah lenguh-lenguh sebab duduk lama sangat…

Movie tickets for two.. :)


Malas nk review each movie… Rasanya untuk movie 2012 tuh, ramai jek dah review.. So, kalu nk tau movie tuh sedap ke tak, bleh laa visit mana-mana blog yang review movie tuh.. Untuk citer The Storm Warriors tuh.. well, mcm mn nk citer erk.. Mmmmm.. Saya tak suke sangat jalan cerita movie tuh.. Mcm senang sangat jerk orang jahat tuh mati.. Berlatih kejap je, pastu dah jadi kuat… Pastu ape fungsi tulang belakang naga ngn kesannye kepada Angin.. Mmmmm… Tak paham laa… Tapi kalu ada peminat komik Storm Warriors nih, bleh laa pegi tgk movie nih.. Dulu masa kecik-kecik ade gak baca komik tuh.. Tapi dah tak ingat sangat… So, susah skit nk kaitkan dengan movie tuh…

Secara keseluruhannya, ok gak buat movie marathon nih.. Kalu ade byk movie yang nk tgk.. Sbbnya tak bazir hari.. Satu hari habis dah sume citer yang nk tgk.. Tapi yang tak larat sakit pinggang laa dok lama-lama…

Kalau tengok movie, mesti laa ade popcorn… Baru layaaaan…~

0 comments

Dia Yang Saya Sayangi

Saya sedang dibelungi stress akibat bebanan kerja yang agak melampau sejak kebelakangan ini… Asik stress jek sy nih kan.. Tak bleh ker tenang-tenang buat keje kat opis sambil menyanyi keriangan??… Mmmmmmm… Ape kate kita mendengar lagu-lagu dan menyanyi-nyanyi kecil untuk mengurangkan stress? Menarik bukan…

Dia…
Dia adalah orang yang saya sayangi…
Bukan kerana hartanya, keretanya, rumahnya..
Kerana jika saya sayangkan hartanya, bila hartanya habis adakah akan habis juga sayang saya kepadanya…???

Dia yang saya sayangi…
Bukan kerana rupanya yang menawan..
Kerana tatkala usia memudarkan kekacakannya, adakah saya akan mencari rupa yang lebih menawan darinya..??

Dia yang saya sayangi,
Kerana jiwanya yang memahami…
Kerana kemurnian hatinya…
Kerana kemesraannya…
Kerana keprihatinannya..

Dia yang saya sayangi..
Membuatkan hari-hari bersamanya adalah lebih baik dari hari-hari bersendiri..
Terima kasih Allah kerana dia ada di dalam hidupku…

0 comments

.::Rush::.

So many things to do, and yet so little time left..

Sy sedang kekalutan...
Kan dah ckp sy mmg tak pandai nk urus masa..
Bleh tak bg orang lain jek plan, buat kan untuk saya....

I need to think straight, plan everthing and do it according to plan...

Masalahnyaa, I'm not a good planner... Urggghhhhh....

Motif post nih: Sbb pagi-pagi lg dh tertekan.. Dan meluahkannya di sini adalah lebih baik dr sy menaikkan suara kepada orang-orang disekitar sy.. Dan sy akan lebih menyesal kalu sy menaikkan suara kepada org yang sy sayangi... 0 comments

Ade Ape Dengan Melaka…?

Semalam sy bermesyuarat di Melaka.. Ade Lab Untuk Data-data Projek ICT Sektor Awam.. Mesyuarat diadakan di Melaka.. Pergi sekali dengan Peg Kanan Unit sy dan a few officer dari Bahagian Sekolah.. Sy taklaa excited sgt nak balik Melaka sebab mesyuaratnyee kejap sgt, tak sempat pon nak merewang-rewang seperti balik umah ke, gi makan ikan bakar ker… Tp sempat jugaklaa singgah umah aritu, amik barang tertinggal ngn gosip-gosip ngan mak.. :)

Oklaaa.. Berbalik kepada tajuk saya.. Mmmmm.. Tiap kali kalu ade meeting kat melaka, member-member mesti tny, ape best erk kat Melaka.. Kat mn bleh makan asam pedas kat melaka? Mn nak dapat cendol kat melaka? Kt mana ikan bakar yang best??? Ayoooooooo… Mnlaa sy tau… Sy just tau tempat-tempat yang biasa jek.. Tempat yang biasa parents sy bawak jalan-jalan ngn tempat sy melepak ms keje kat melaka dulu (mcmlaa sy slalu melepak kan….)…

Kalu nk tau, tiap kali kawan-kawan sy datang melaka, time tuh gaklaa sy explore keistimewaan melaka.. Melawat muzium, gi tgk Bangunan Merah, makan ikan bakar, carik cendol dan lain-lain aktiviti.. Kalu tak, jgn haraplaa kan.. Baik sy dok umah, takpon melayan mak sy shopping…

Ummmm.. Pada sesiapa nak melawat melaka in future, a few tips yang sy bleh bagi:

  1. Silalah pergi ke bandar hilir sbb di situ ade segala macam aktiviti.. Ade muzium, ade bangunan lama, ade tempat pengishtiharaan kemerdekaan, ade eye on malaysia, ade river cruise, ade shopping mall yang besar.. Kadang-kadang ade gak persembahan menarik..

    DSC00899Nih adelah view di Bandar Hilir.. Ms sy pergi ni, ade Melaka International Art Festival kot.. So ade persembahan… Makhluk putih ditengah-tengah tuh adelah seseorg yg membuat persembahan… bayangkan betapa terkejutnya sy dan kawan-kawan, sbb tetiba jek ade org menari atas batu tuh.. dah laa pki bj putih mcm kak ponti**ak…

  2. Sila laa makan ikan bakar di Umbai ke, Muara Sg Duyung, Alai, Serkam dan mana-mana medan ikan bakar.. Melaka ade byk sgt medan ikan bakar.. Pilih aje mn yg nak.. Tp, kalu time cuti, dtglaa awal yer, kalu tak, mau tunggu lama ikan tak smpi-smp…
    DSC00907Pelbagai jenis makanan laut untuk dipilih.. Yang penting poket penuh…

  3. Kalu rs nk makan cendol, pergi laa carik cendol di Jonker Walk, Bangunan Merah atau mana-mana tempat.. Bab cendol nih tak bleh nk bantu sgt…

    DSC01010 Ade macam-macam jenis cendol untuk dipilih.. Tp sy tetap suke cendol + kacang merah.. Fevret…

      DSC01006Untuk mendapatkan cendol ini, silala ke bangunan merah, dan kedainya bertentangan dengan Clock Tower seperti di atas..

  4. Asam Pedas?? Nih sy tak dapat bantu, sbb sy slalunyee makan asam pedas masakan mak sy.. Asam Pedas Daging yang terbaik, makan ngn ulam mangga dan kicap manis.. Sedddddddddddddddaaaaaaaappppppp…

Oklahhhh… Setakat ini saja info pasal Melaka.. Nnt sy tambah lg maklumat pasal aktiviti-aktivit lain yg boleh dibuat di Melaka.. Pd sesiapa yg nak bercuti di melaka.. Selamat Melawat Melaka.. Melawat Melaka Bererti Melawat Malaysia..

p/s: sgt poyo post nih.. bleh dapat komisen dari agensi pelancongan melaka… :P

2 comments

Resipi : Nasi Daging

Nasi daging nih antara masakan istimewa bagi orang Utara.. Setahu sy kalau kat Melaka, takde Nasi Daging nih.. First time makan nasi daging nih masa pergi Pulau Pinang dulu.. Mak Deqja masak sebelum kami berangkat pulang.. Memang bestlaa nasi daging nih.. Lagi-lagi masa tuh Mak Deqja yang masak.. Memang terkenang-kenang bila balik Sri Kembangan..

Jadinya bila terasa teringin nk makan nasi daging nih.. Deqja laa kena masakkan.. Tp yang lecehnye nasi nih ade rempah sendiri.. Ade kat Penang jek kot.. So, kalu nk makan, kenelaa tunggu Deqja bawak balik rempah baru bleh masak.. Sbbnya kami pn tak tau apekah rempah ratus yang ade dalam rempah nasi daging tuh..

Resipi Nasi Daging:

  1. Daging
  2. Susu cair
  3. Tomato puree
  4. Rempah Nasi Daging (kene beli kat Penang yerk…)
  5. Bawang besar/merah, halia (blend)
  6. Bawang merah, halia, bunga lawang, kulit kayu manis – untuk tumisan

Cara-cara menyediakan:

  1. Rebus daging hingga daging lembut – simpan air rebusan daging
  2. Campur bahan-bahan yang untuk diblend dengan rempah, susu cair, tomato puree (bahagi kepada 2 bahagian)

Nasi:

  1. Tumis bahan-bahan tumisan dengan minyak
  2. Masukkan bahan-bahan campuran dan daun pandan
  3. Apabila sudah pecah minyak, tambah air rebusan daging dan air
  4. Bubuh garam secukup rasa
  5. Apabila sudah mendidih, masukkan beras. Tambah air jika perlu

DSC01001Tumisan bagi nasi daging

 

Kuah Daging:

  1. Tumis bahan-bahan tumisan
  2. Masukkan bahan-bahan campuran dan daun pandan.
  3. Masukkan daging dan air rebusan
  4. Garam, gula secukup rasa..
  5. Reneh sehingga masak.

DSC01000 Lauk @ Kuah Nasi Daging

 

Kuah Asam (Acar Tomato)

  1. Hiris tomato dan bawang besar
  2. Tumbuk cili hidup dan belacan
  3. Gaul semua tomato, bawang besar dan cili hidup serta belacan
  4. Masukkan air asam jawa..
  5. Tambahkan sos tomato..
  6. Tambah gula dan garam secukup rasa…

DSC01002 Acar Tomato

 

Nasi daging yang telah siap untuk dimakan… Lebih sedap kalu dimasak dan dimakan beramai-ramai…

DSC01003 Nasi daging.. Selamat Mencuba… :)

4 comments

Farewell to Hasman

Hasman.. Salah seorang team UPT.. Salah seorang kumbang yang ade di unitku..  Miggu lepas, boss bagitau yang Hasman akan bertukar ke Kementerian baru.. Agak terkejut sbb selama nih tak pernah tau yang Hasman pernah memohon untuk bertukar kementerian…

Mungkin bagus jugak berpindah, mencari feel baru setelah lama berkhidmat di suatu tempat yang sama… Mungkin dapat meningkatkan produktiviti dalam perkhidmatan… All the best to Hasman.. Moge mendapat pengalaman yang lebih banyak dan bagus…

Farewell untuk Hasman diadakan di Alamanda.. Tempat default kami untuk adakan jamuan.. Uhuhuhuuuu…

DSC00960  DSC00965 Kak Zai carik duit… Nak banje kitorg makan.. :)….

DSC00966Hasman yang ujung tuh.. Lambat betul org yang dirai sampai.. Kami dah lapa dah…

 DSC00969Puan Pengajur majlis kira bil.. :)

DSC00971Puan Yani.. (Boss kami) + kak Mizan (boss kecik Hasman).. Hadiah farewell untuk Hasman..

p/s: Hasman akan bertugas di Jabatan Pendaftaran Negara mulai minggu depan.. So, skang nih tinggal Faisal jek lelaki di unit kami untuk dibuli… Selamat Maju Jaya Hasman… :)

0 comments

Qurban…..

DSC00897

Lembu berbaris di atas lori,
Lori menuju ke Kampung Pak Amat,
Hari Raya Aidiladha datang lagi,
Semoga ibadah qurban membawa rahmat…

Selamat hari raya aidiladha kawan-kawan.. :D

p/s: Tak best langsung pantunku itu.. Takde bakat langsung…

2 comments

Premenstrual Discomfort…

Adakah saudari-saudari mengalami masalah ini? Jika ya, maknanya kita adalah sama.. Saya juga mengalami pre dan menstrual sickness sejak di bangku sekolah lagi.. Kadang-kadang taklah teruk sangat sakitnya… but most of the time, mmg akan amik cuti sakit dan balik rumah berehat… 

Ade masanya yang saya akan sakit sebelum menstrual, dan ade masa yang sakit semasa menstrual itu sendiri.. Sakit tulang belakang, sakit pinggang, pening dan macam-macam lagi laa sakitnya.. Ade jugak beberapa kali jumpe doktor.. Nk tau jugaklaa nape teruk sangat sakit.. Sebab tiap kali sakit, for sure akan makan ubat.. Tapi nk tau tak ape doktor ckp.. Masa tuh, rasanya saya form 4 kot.. Doc ckp… ”Mmmm… Sakit nih, lepas kawen baiklaaa….” My mum gelak jek time tuh.. Yelaakan, sbb time jumpe doktor masa tuh umor sy masih belasan tahun lg.. Bayangkanlaa bape lama kene tunggu sakit nih hilang kalu lepas kawen baru baik..

Selain jumpe doktor dan makan pil-pil… Ade gak makan ubat lain.. Tapi tak menjadi.. Sebabnya takde disiplin diri yang tinggi.. Penah try makan madu laa.. spirulina laa.. dan segala macam supliment.. Tapi sebab saya hanya makan seminggu jek, lepas tuh tak makan.. confirm laa tak meninggalkan ape-ape kesan pada saya…

Sy search on the internet cara-cara mudah nak mengatasi sakit premenstrual nih.. So, this are the few ways yang bleh diamalkan:

1. Fill up on carbohydrates. Many women have food cravings in the days (or weeks) before their periods. Rather than giving in to the lure of sweets and high fat fast foods, doctor recommend that you eat complex carbohydrates, like pasta and potatoes. These foods will provide quick, long lasting energy. As well, they’re high in fiber, which has been shown to remove excess estrogen from the body. This is important because high levels of estrogen can increase premenstrual discomfort.

Cravings?? Saya sangat selalu alami masalah ini.. Selalunya nk makan aiskrim jek kalu dah nk period tuh… So, skang nih kenelaa kurangkan makan aiskrim.. Tp… Dah nama pon craving kan.. Mestilaa nk makan jugak..:P

2.Get more B vitamins . Evidence suggests that eating foods that are high B vitamins can help reduce mood swings, bloating, and other kinds of premenstrual discomfort. You can get a lot of B vitamins in chicken, turkey, and some kinds of fish. Bananas are also a rich source of B vitamins.

Ok.. Nih akan cube nnt.. Makan pisang goreng still ade vitamin B lg tak???

3.Cut back on salt. Whether you’re sprinkling it on at the table or getting it in canned or take out foods, salt causes the body to retain fluids, increasing the bloating that often precedes menstruation.

4.Drink a little less coffee . It’s not a problem for everyone, but some women are sensitive to the caffeine in coffee, colas, and chocolate, which can result in mood swings as well as breast tenderness.

Sy tak minum kopi… Tp, kene kurangkan makan coklat yer… Mmmmm

5.Try to keep moving . Any kind of exercise, even if it’s just walking ten minutes a day, will help combat premenstrual discomfort. Exercise improves your body’s circulation and helps keep hormone levels more stable. Some women have found, in fact, that even moderate exercise can relieve bloating and cramps almost immediately.

6.Heat away cramps. Most women will experience painful menstrual cramps from time to time. Putting a heating pad or a hot water bottle on your abdomen will increase blood flow to the area and help relieve the discomfort. Taking a hot bath or shower can also be very soothing.

Nih memang selalu buat.. Hot water bag memang sangat berguna..

7.Drink more water. Drinking more water can actually relieve bloating because drinking stimulates your body to urinate more frequently.

Sy memang tak slalu minum air.. Kalu time malas, memang sangat jarang minum air.. Kene ubah skit perangai.. Air bagus untuk kesihatan… :)

Dan kawan-kawan, sekiranya sakit berterusan sehingga habis period.. perlu berjumpe doktor sebab mungkin ada masalah-masalah lain.. Setakat nih sy hanya sakit pada permulaan jek.. Dah masuk hari ke 3or 4 dah ok dah….

WHEN TO SEE THE DOCTOR

The problem with premenstrual discomfort is that almost all of the symptoms can be caused by other, more serious conditions. If your symptoms always appear before your period and disappear soon after it begins, there isn’t likely to be a problem. If the discomfort doesn’t go away, however, or if it gradually gets worse over time, you need to see your doctor for a checkup.

Info dari sini.

0 comments

Posto… Posto…

DSC00863 Projek mini saya telah selesai semalam… Dah lama tak buat kerja-kerja kraftangan nih…

I made the envelopes myself.. Sambil mendengar lagu, tangan mengunting-gunting kertas… Khas untuk kawan-kawan kesayangan saya…

Nota kaki:

  • Terima kasih pada Ayu sebab sudi membelikan setem dan juga menghantar surat-surat itu ke tong merah…
  • Ini bukan laaa kad jemputan dan yang sewaktu dengannya.. Uhuhuhuu~~~
0 comments

Makanan di waktu hari hujan..

Skang nih musim hujan.. Hari-hari pon hujan masa petang hari… Badan pon rasa cm dah tak berapa sihat sbb asik mandi ujan jek… Opis plak sejuk membeku… Nak taip pon rasa dah tak bleh sbb jari dah nk frozen jek..

Tpkan, sejuk-sejuk nih senang rasa lapa.. Kalu dapat mkn goreng pisang panas-panas ngn air teh…. Alangkah nikmatnya…~~~

Semalam hujan lebat di petang hari, plan nk pegi cafe beli pisang goreng xjd disebabkan ujan lebat sgt.. Rasa naaaaaakkk sangat makan pisang goreng… So, setelah berbincang dengan nadia dan kak mizan, kami putuskan untuk beli pisang dan masak-masak di umah nadia.. Tepat jek kol 5.30 terus gi punch.. 1. sebab dah tak tahan sejuk kat opis; 2. sebab nk gi beli pisang….

Terus gi Mydin untuk beli pisang.. Carik-carik ade pisang montel jek.. Pikir jap… Pisang montel bleh buat pisang goreng ker… Terus capai enpon, tny Chef Shahrul… “Awak, pisang montel bleh buat goreng  pisang…” Chef: “Tak bleh, nnt tak sedap!” …. Hampanyee rasa hatiku……

Ajak nadia beli ikan bilis jek.. Buat jemput-jemput ikan bilis pengganti pisang goreng… Terus balik aparment nadia.. Solat jap, terus masak.. Lepas masak terus makan jemput-jemput ngan air teh sambil tgk TV… Di luar masih hujan rintik-rintik.. Di dalam rumah 3 org anak dara kekenyangan makan jemput-jemput ikan bilis…. ~~

DSC00858 Jemput-jemput ikan bilis….

DSC00855DSC00856
Dimakan bersama buah ciku ngan air teh.. Sedapnyeeee

0 comments

Kursus PraPerkahwinan…

Minggu lepas sy menghadiri kursus PraPerkahwinan anjuran JAKIM..
Kursus selama 2 hari, Sabtu setengah hari, Ahad, full dari pagi sampai petang…

Sebelum pegi, ade gak tanya member best ker tak kursus nih.. Dan ramai yg kate tak best.. Tapi kalu nk kawen wajib pegi kursus, so nk tak nk kenalaa pegi jugak kan.. Banyak topik yang diceramahkan.. Menyentuh mengenai individu serta persediaan untuk menempuh alam perkahwinan kelak.. Bleh laa dijadikan pengukur sama ada dah cukup ker tak ilmu di dada nih.. Kalu pikir nk buat majlis kawen mcm best jek, tak bila pikir tanggungjawab nnt tak tau laa dah sedia ker tak sy nih… Byk lagi kene blajar….

Semasa kursus dapatlaa buku..

DSC00847 Dalam nih ade sume modul yang diajar masa kursus.. Kalu lupe-lupe nnt, bleh baca buat pedoman…

Persiapan saya semasa kursus: Gula-gula hacks hitam yang pedas.. Tp tak banyak membantu pon.. Masih lagi mengantuk dan tertido-tido semasa dengar ceramah…

DSC00849Antara yang Ustaz ajar:

  • Kita kene berterima kasih kepada pasangan atas ape jua yang telah dilakukan untuk kita.. Sbb kadang-kadang bila dah terlalu biasa kita akan lupe untuk mengucapkan Terima Kasih.. Walaupon  hanya 2 patah perkataan, boleh membawa banyak kesan kepada pasangan…

Jadinya kenalaa selalu ucap terima kasih kepada pasangan kita.. Walaupon ape yang dia buat tuh kecil dan simple jek..

Terima kasih awak di atas segalanya.. Really appreciate everything that you’ve done for me…~

p/s: Sue, ko dah gi kursus kawen blom.. Gi cepat2…. :P (siap ade nota utk sue lg, sbb dia pengomen tegar blog nih.. heeeee…)

3 comments

Day Trip : Langkawi…

Sebenarnye bukan trip bersuka ria pon, tp trip bekerja sebenarnya.. Part of my work, I need to travel dan memantau sekolah-sekolah.. Macam nazir laa plak kan,.. Sepanjang bekerja nih, byk dah jumpe orang.. Walaupon banyak lg tak tau, tapi kene wat muke yakin sentiasa.. Yelahkan bukan senang nk represent yr division.. Tak pasal-pasal nnt org komplain officer tak tau keje.. Aikkkk, dah melalut ke mana plak nih…

Ok, sebenarnye nk citer pasal Langkawi.. Kebetulan kali nih pergi memantau dengan unitmate.. So, panjanglaa skit kaki nk berjalan.. Biasanye pegi sorang-sorang jek.. Setelah berbincang, kami amik laa flight awal.. Bleh gi round pulau.. Kebetulan dua-dua first time gi Langkawi.. So, mmg excited laa kan…

DSC00768 DSC00767
Langkawi Airport… Tembamnyee mukeku..  Errrrrr…. Tgk tuh betapa excitednye kak mizan…

Kuar-kuar dr airport jek banyak org offer kete sewa.. Tanya sume pakcik2 tuh, kalu nk sewa 1-2 hari… Separuh hari takde.. Kami mana laa ade masa nk jalan smp dua hari.. Ade pon smp mlm jek.. Takpe, naik jek teksi gi hotel…

Lepas check in, pusing-pusing Pekan Kuah.. Mmmmm.. Penat + panas… Pastu lost tak tau nk buat ape.. Amik keputusan utk sewa gak kete.. Kak mizan deal ngn pakcik kete, last-last dapat kete smp kol 10 mlm harga RM60.. Punyalaa ingatkn murah, kitorg setuju jeklaa.. Dahlaa dapat kete Wagon Mitsubishi yg sangat besar, naik 2 org jek.. Waaa… Sangat rugi.. Patut angkut sekali housemates kat umah.. Best skit.. :)

Lepas dapat kete, terus gi isi minyak and jalan-jalan.. Aku driver, kak mizan baca peta.. Waaaa… Rasa mcm masuk amazing race plak.. Aku dah jerit-jerit kat kak mizan sbb dia konpius ngn peta… Nak ke kiri ke ke kanan?? Byk kali jugaklaa kene honk ngn kete blakang.. Aisssshhh… Sabarlaaa.. Kami ni pelancong OK…!

First destination: Makam Mahsuri..

DSC00769On the way to makam Mahsuri.. Dah tak ingat sangat dah citer Mahsuri.. Kene tgk buku sejarah balik…

Pemandangan yang sangat cantik..

 

 

DSC00771

 

Nilah makam Mahsuri.. Mesti korang gelak aku excited cite pasal Langkawi kan.. Ehehehhee…

Nak wat cm ner, sbelum nih tak pernah berkesempatan nk pegi sini..

 

 

DSC00787 DSC00785
Muke excited + penat… Turun flight jek terus jalan-jalan tak ingat dunia..

Lepas pusing-pusing kat Makam Mahsuri, kami terus ke destinasi yang seterusnya..

Second Destination: Kereta Kabel Langkawi

Sampai jek kat bawah gunung tuh, ujan dah rintik-rintik.. Tp kami tetap nk naik gak kabel car tuh.. Tak pedulik.. Dalam kelam kabut nk cepat-cepat supaya tak kene ujan.. Aku dah terpelecuk, dan telah mengoyakkan sedikit dari kulit kaki ku.. Memang marveles betul rasa sakitnyaa…

DSC00796Kalau anda berkaki saiz 4, dan agak-agak kaki kecik tu tak dapat menampung anda dengan baik, sila jalan berhati-hati.. Kawan-kawanku mesti tak pelik kalu aku bgtau diorg aku jatuh~

Ok..ok.. Lepas tuh, terus beli tiket dan naik kete kabel.. Tapi tak dapat naik jambatan gantung sebab ditutup masa hari hujan…

DSC00793Sangat best.. Laju dan curam… :)

DSC00797

Muke kak Mizan ketakutan.. Mula-mula jek nih.. Pastu dia pon excited cm aku gak.. :P

  DSC00820 DSC00808
Saaaaaaaaaangattttt cantik…

Lepas naik kete kabel tuh, kami terus balik ke hotel.. Sbb aku nk buat satu lagi aktiviti.. Apekah aktivitinya?? Biar kak Mizan jek laa yang tau kan.. Ehehhehehee…

Walaupon kejap jek, dan banyak lagi tempat tak pegi.. Tapi aku sangat puas ngn aktiviti kitaorg memandangkan masa yang sangat terhad… Lepas nih aku nk datang lagi.. Dan ajak sekali kawan-kawanku… Koranggg… Jom kita gi Langkawi.. Nak tak??

 DSC00827
Pejalanan turun.. Aku dah pikir plan nk datang sini lagi… Urrrrmmmmmm……

3 comments

Dare: Travel with Light Pack~

Perkara yang paling susah sy nk buat semasa pegi travel adalah travel with light pack…  So, the night before i go for my business trip my housemates dare me to travel with only my backpack…Dan yang paling sy menyesal adalah menyahut cabaran diorg tuh… Sedangkan tau kemampuan diri yg tak boleh bawak barang skit kalu outstation…

Kebiasaannya untuk trip 1 – 3 hari, sy akan bawak bag tarik saya.. Dan saya akan isi barang-barang seperti :

  • baju mesti ada, wajib bawak lebih walaupon at the end of the trip byk yg sy tak pakai;
  • alatan makeup sy walaupon akhirnya sy akan blusher, eyeliner dan juga loose powder;
  • my toiletries.. wajib bawak sume yang ade, plus minyak angin dan ubat-ubatan;
  • hair dryer and iron.. (sbb kadang-kadang hotel tak provide in room, dan sgt susah kalu asik nk call housekeeping jek);
  • extra shoe dan segala bagai barang lagi yang boleh dibawa;
  • notebook + fail keje kalu tetiba rs rajin nk wat keje.. sedangkan selama nih mmg tak penah buat keje opis kalu outstation;
  • and Lastly, extra shopping bag untuk barang-barang yang nak dibeli nanti…

Jadinya, mcm mn laa nk go travel light kalu listnye begini banyak?? Disebabkan cabaran, sy gagahi juga.. Bawak ape yg patut.. Tak bawak bende2 besar.. Dan akhirnya saya berjaya pack barang dalam backpack sy saja..Tuh pon setelah disumbat segala barang…

DSC00760 Inilaa yang dikatakan pencapaian diri sendiri… Nasib baik handbagku besar.. Sumbat jek notebook dalam tuh.. Senget sebelah bahu…

Nak tau tak balik jdnya mcm mn?

DSC00845 Nasib baik bawak shopping bag.. Letak sume barang-barang yang beli dari tempat lawatan.. Bagpack dah mcm nk meletup jek tuh… Heeeee :P

Nota kaki:

~Lepas nih nk bawak bag tarik jek.. Mayb nk carik yg kecik jek.. Untuk 1-2 days travelling.. Sakit bahu menyandang bagpack..

~I hv another bad habit, shopping bende tak patut masa travel…Tuh pon mungkin kene dikurangkan… Wajib!!! Amalan belanja berhemah adelah yang terbaik..~~

2 comments
Related Posts with Thumbnails