Qurban…..

DSC00897

Lembu berbaris di atas lori,
Lori menuju ke Kampung Pak Amat,
Hari Raya Aidiladha datang lagi,
Semoga ibadah qurban membawa rahmat…

Selamat hari raya aidiladha kawan-kawan.. :D

p/s: Tak best langsung pantunku itu.. Takde bakat langsung…

2 comments

Premenstrual Discomfort…

Adakah saudari-saudari mengalami masalah ini? Jika ya, maknanya kita adalah sama.. Saya juga mengalami pre dan menstrual sickness sejak di bangku sekolah lagi.. Kadang-kadang taklah teruk sangat sakitnya… but most of the time, mmg akan amik cuti sakit dan balik rumah berehat… 

Ade masanya yang saya akan sakit sebelum menstrual, dan ade masa yang sakit semasa menstrual itu sendiri.. Sakit tulang belakang, sakit pinggang, pening dan macam-macam lagi laa sakitnya.. Ade jugak beberapa kali jumpe doktor.. Nk tau jugaklaa nape teruk sangat sakit.. Sebab tiap kali sakit, for sure akan makan ubat.. Tapi nk tau tak ape doktor ckp.. Masa tuh, rasanya saya form 4 kot.. Doc ckp… ”Mmmm… Sakit nih, lepas kawen baiklaaa….” My mum gelak jek time tuh.. Yelaakan, sbb time jumpe doktor masa tuh umor sy masih belasan tahun lg.. Bayangkanlaa bape lama kene tunggu sakit nih hilang kalu lepas kawen baru baik..

Selain jumpe doktor dan makan pil-pil… Ade gak makan ubat lain.. Tapi tak menjadi.. Sebabnya takde disiplin diri yang tinggi.. Penah try makan madu laa.. spirulina laa.. dan segala macam supliment.. Tapi sebab saya hanya makan seminggu jek, lepas tuh tak makan.. confirm laa tak meninggalkan ape-ape kesan pada saya…

Sy search on the internet cara-cara mudah nak mengatasi sakit premenstrual nih.. So, this are the few ways yang bleh diamalkan:

1. Fill up on carbohydrates. Many women have food cravings in the days (or weeks) before their periods. Rather than giving in to the lure of sweets and high fat fast foods, doctor recommend that you eat complex carbohydrates, like pasta and potatoes. These foods will provide quick, long lasting energy. As well, they’re high in fiber, which has been shown to remove excess estrogen from the body. This is important because high levels of estrogen can increase premenstrual discomfort.

Cravings?? Saya sangat selalu alami masalah ini.. Selalunya nk makan aiskrim jek kalu dah nk period tuh… So, skang nih kenelaa kurangkan makan aiskrim.. Tp… Dah nama pon craving kan.. Mestilaa nk makan jugak..:P

2.Get more B vitamins . Evidence suggests that eating foods that are high B vitamins can help reduce mood swings, bloating, and other kinds of premenstrual discomfort. You can get a lot of B vitamins in chicken, turkey, and some kinds of fish. Bananas are also a rich source of B vitamins.

Ok.. Nih akan cube nnt.. Makan pisang goreng still ade vitamin B lg tak???

3.Cut back on salt. Whether you’re sprinkling it on at the table or getting it in canned or take out foods, salt causes the body to retain fluids, increasing the bloating that often precedes menstruation.

4.Drink a little less coffee . It’s not a problem for everyone, but some women are sensitive to the caffeine in coffee, colas, and chocolate, which can result in mood swings as well as breast tenderness.

Sy tak minum kopi… Tp, kene kurangkan makan coklat yer… Mmmmm

5.Try to keep moving . Any kind of exercise, even if it’s just walking ten minutes a day, will help combat premenstrual discomfort. Exercise improves your body’s circulation and helps keep hormone levels more stable. Some women have found, in fact, that even moderate exercise can relieve bloating and cramps almost immediately.

6.Heat away cramps. Most women will experience painful menstrual cramps from time to time. Putting a heating pad or a hot water bottle on your abdomen will increase blood flow to the area and help relieve the discomfort. Taking a hot bath or shower can also be very soothing.

Nih memang selalu buat.. Hot water bag memang sangat berguna..

7.Drink more water. Drinking more water can actually relieve bloating because drinking stimulates your body to urinate more frequently.

Sy memang tak slalu minum air.. Kalu time malas, memang sangat jarang minum air.. Kene ubah skit perangai.. Air bagus untuk kesihatan… :)

Dan kawan-kawan, sekiranya sakit berterusan sehingga habis period.. perlu berjumpe doktor sebab mungkin ada masalah-masalah lain.. Setakat nih sy hanya sakit pada permulaan jek.. Dah masuk hari ke 3or 4 dah ok dah….

WHEN TO SEE THE DOCTOR

The problem with premenstrual discomfort is that almost all of the symptoms can be caused by other, more serious conditions. If your symptoms always appear before your period and disappear soon after it begins, there isn’t likely to be a problem. If the discomfort doesn’t go away, however, or if it gradually gets worse over time, you need to see your doctor for a checkup.

Info dari sini.

0 comments

Posto… Posto…

DSC00863 Projek mini saya telah selesai semalam… Dah lama tak buat kerja-kerja kraftangan nih…

I made the envelopes myself.. Sambil mendengar lagu, tangan mengunting-gunting kertas… Khas untuk kawan-kawan kesayangan saya…

Nota kaki:

  • Terima kasih pada Ayu sebab sudi membelikan setem dan juga menghantar surat-surat itu ke tong merah…
  • Ini bukan laaa kad jemputan dan yang sewaktu dengannya.. Uhuhuhuu~~~
0 comments

Makanan di waktu hari hujan..

Skang nih musim hujan.. Hari-hari pon hujan masa petang hari… Badan pon rasa cm dah tak berapa sihat sbb asik mandi ujan jek… Opis plak sejuk membeku… Nak taip pon rasa dah tak bleh sbb jari dah nk frozen jek..

Tpkan, sejuk-sejuk nih senang rasa lapa.. Kalu dapat mkn goreng pisang panas-panas ngn air teh…. Alangkah nikmatnya…~~~

Semalam hujan lebat di petang hari, plan nk pegi cafe beli pisang goreng xjd disebabkan ujan lebat sgt.. Rasa naaaaaakkk sangat makan pisang goreng… So, setelah berbincang dengan nadia dan kak mizan, kami putuskan untuk beli pisang dan masak-masak di umah nadia.. Tepat jek kol 5.30 terus gi punch.. 1. sebab dah tak tahan sejuk kat opis; 2. sebab nk gi beli pisang….

Terus gi Mydin untuk beli pisang.. Carik-carik ade pisang montel jek.. Pikir jap… Pisang montel bleh buat pisang goreng ker… Terus capai enpon, tny Chef Shahrul… “Awak, pisang montel bleh buat goreng  pisang…” Chef: “Tak bleh, nnt tak sedap!” …. Hampanyee rasa hatiku……

Ajak nadia beli ikan bilis jek.. Buat jemput-jemput ikan bilis pengganti pisang goreng… Terus balik aparment nadia.. Solat jap, terus masak.. Lepas masak terus makan jemput-jemput ngan air teh sambil tgk TV… Di luar masih hujan rintik-rintik.. Di dalam rumah 3 org anak dara kekenyangan makan jemput-jemput ikan bilis…. ~~

DSC00858 Jemput-jemput ikan bilis….

DSC00855DSC00856
Dimakan bersama buah ciku ngan air teh.. Sedapnyeeee

0 comments

Kursus PraPerkahwinan…

Minggu lepas sy menghadiri kursus PraPerkahwinan anjuran JAKIM..
Kursus selama 2 hari, Sabtu setengah hari, Ahad, full dari pagi sampai petang…

Sebelum pegi, ade gak tanya member best ker tak kursus nih.. Dan ramai yg kate tak best.. Tapi kalu nk kawen wajib pegi kursus, so nk tak nk kenalaa pegi jugak kan.. Banyak topik yang diceramahkan.. Menyentuh mengenai individu serta persediaan untuk menempuh alam perkahwinan kelak.. Bleh laa dijadikan pengukur sama ada dah cukup ker tak ilmu di dada nih.. Kalu pikir nk buat majlis kawen mcm best jek, tak bila pikir tanggungjawab nnt tak tau laa dah sedia ker tak sy nih… Byk lagi kene blajar….

Semasa kursus dapatlaa buku..

DSC00847 Dalam nih ade sume modul yang diajar masa kursus.. Kalu lupe-lupe nnt, bleh baca buat pedoman…

Persiapan saya semasa kursus: Gula-gula hacks hitam yang pedas.. Tp tak banyak membantu pon.. Masih lagi mengantuk dan tertido-tido semasa dengar ceramah…

DSC00849Antara yang Ustaz ajar:

  • Kita kene berterima kasih kepada pasangan atas ape jua yang telah dilakukan untuk kita.. Sbb kadang-kadang bila dah terlalu biasa kita akan lupe untuk mengucapkan Terima Kasih.. Walaupon  hanya 2 patah perkataan, boleh membawa banyak kesan kepada pasangan…

Jadinya kenalaa selalu ucap terima kasih kepada pasangan kita.. Walaupon ape yang dia buat tuh kecil dan simple jek..

Terima kasih awak di atas segalanya.. Really appreciate everything that you’ve done for me…~

p/s: Sue, ko dah gi kursus kawen blom.. Gi cepat2…. :P (siap ade nota utk sue lg, sbb dia pengomen tegar blog nih.. heeeee…)

3 comments

Day Trip : Langkawi…

Sebenarnye bukan trip bersuka ria pon, tp trip bekerja sebenarnya.. Part of my work, I need to travel dan memantau sekolah-sekolah.. Macam nazir laa plak kan,.. Sepanjang bekerja nih, byk dah jumpe orang.. Walaupon banyak lg tak tau, tapi kene wat muke yakin sentiasa.. Yelahkan bukan senang nk represent yr division.. Tak pasal-pasal nnt org komplain officer tak tau keje.. Aikkkk, dah melalut ke mana plak nih…

Ok, sebenarnye nk citer pasal Langkawi.. Kebetulan kali nih pergi memantau dengan unitmate.. So, panjanglaa skit kaki nk berjalan.. Biasanye pegi sorang-sorang jek.. Setelah berbincang, kami amik laa flight awal.. Bleh gi round pulau.. Kebetulan dua-dua first time gi Langkawi.. So, mmg excited laa kan…

DSC00768 DSC00767
Langkawi Airport… Tembamnyee mukeku..  Errrrrr…. Tgk tuh betapa excitednye kak mizan…

Kuar-kuar dr airport jek banyak org offer kete sewa.. Tanya sume pakcik2 tuh, kalu nk sewa 1-2 hari… Separuh hari takde.. Kami mana laa ade masa nk jalan smp dua hari.. Ade pon smp mlm jek.. Takpe, naik jek teksi gi hotel…

Lepas check in, pusing-pusing Pekan Kuah.. Mmmmm.. Penat + panas… Pastu lost tak tau nk buat ape.. Amik keputusan utk sewa gak kete.. Kak mizan deal ngn pakcik kete, last-last dapat kete smp kol 10 mlm harga RM60.. Punyalaa ingatkn murah, kitorg setuju jeklaa.. Dahlaa dapat kete Wagon Mitsubishi yg sangat besar, naik 2 org jek.. Waaa… Sangat rugi.. Patut angkut sekali housemates kat umah.. Best skit.. :)

Lepas dapat kete, terus gi isi minyak and jalan-jalan.. Aku driver, kak mizan baca peta.. Waaaa… Rasa mcm masuk amazing race plak.. Aku dah jerit-jerit kat kak mizan sbb dia konpius ngn peta… Nak ke kiri ke ke kanan?? Byk kali jugaklaa kene honk ngn kete blakang.. Aisssshhh… Sabarlaaa.. Kami ni pelancong OK…!

First destination: Makam Mahsuri..

DSC00769On the way to makam Mahsuri.. Dah tak ingat sangat dah citer Mahsuri.. Kene tgk buku sejarah balik…

Pemandangan yang sangat cantik..

 

 

DSC00771

 

Nilah makam Mahsuri.. Mesti korang gelak aku excited cite pasal Langkawi kan.. Ehehehhee…

Nak wat cm ner, sbelum nih tak pernah berkesempatan nk pegi sini..

 

 

DSC00787 DSC00785
Muke excited + penat… Turun flight jek terus jalan-jalan tak ingat dunia..

Lepas pusing-pusing kat Makam Mahsuri, kami terus ke destinasi yang seterusnya..

Second Destination: Kereta Kabel Langkawi

Sampai jek kat bawah gunung tuh, ujan dah rintik-rintik.. Tp kami tetap nk naik gak kabel car tuh.. Tak pedulik.. Dalam kelam kabut nk cepat-cepat supaya tak kene ujan.. Aku dah terpelecuk, dan telah mengoyakkan sedikit dari kulit kaki ku.. Memang marveles betul rasa sakitnyaa…

DSC00796Kalau anda berkaki saiz 4, dan agak-agak kaki kecik tu tak dapat menampung anda dengan baik, sila jalan berhati-hati.. Kawan-kawanku mesti tak pelik kalu aku bgtau diorg aku jatuh~

Ok..ok.. Lepas tuh, terus beli tiket dan naik kete kabel.. Tapi tak dapat naik jambatan gantung sebab ditutup masa hari hujan…

DSC00793Sangat best.. Laju dan curam… :)

DSC00797

Muke kak Mizan ketakutan.. Mula-mula jek nih.. Pastu dia pon excited cm aku gak.. :P

  DSC00820 DSC00808
Saaaaaaaaaangattttt cantik…

Lepas naik kete kabel tuh, kami terus balik ke hotel.. Sbb aku nk buat satu lagi aktiviti.. Apekah aktivitinya?? Biar kak Mizan jek laa yang tau kan.. Ehehhehehee…

Walaupon kejap jek, dan banyak lagi tempat tak pegi.. Tapi aku sangat puas ngn aktiviti kitaorg memandangkan masa yang sangat terhad… Lepas nih aku nk datang lagi.. Dan ajak sekali kawan-kawanku… Koranggg… Jom kita gi Langkawi.. Nak tak??

 DSC00827
Pejalanan turun.. Aku dah pikir plan nk datang sini lagi… Urrrrmmmmmm……

3 comments

Dare: Travel with Light Pack~

Perkara yang paling susah sy nk buat semasa pegi travel adalah travel with light pack…  So, the night before i go for my business trip my housemates dare me to travel with only my backpack…Dan yang paling sy menyesal adalah menyahut cabaran diorg tuh… Sedangkan tau kemampuan diri yg tak boleh bawak barang skit kalu outstation…

Kebiasaannya untuk trip 1 – 3 hari, sy akan bawak bag tarik saya.. Dan saya akan isi barang-barang seperti :

  • baju mesti ada, wajib bawak lebih walaupon at the end of the trip byk yg sy tak pakai;
  • alatan makeup sy walaupon akhirnya sy akan blusher, eyeliner dan juga loose powder;
  • my toiletries.. wajib bawak sume yang ade, plus minyak angin dan ubat-ubatan;
  • hair dryer and iron.. (sbb kadang-kadang hotel tak provide in room, dan sgt susah kalu asik nk call housekeeping jek);
  • extra shoe dan segala bagai barang lagi yang boleh dibawa;
  • notebook + fail keje kalu tetiba rs rajin nk wat keje.. sedangkan selama nih mmg tak penah buat keje opis kalu outstation;
  • and Lastly, extra shopping bag untuk barang-barang yang nak dibeli nanti…

Jadinya, mcm mn laa nk go travel light kalu listnye begini banyak?? Disebabkan cabaran, sy gagahi juga.. Bawak ape yg patut.. Tak bawak bende2 besar.. Dan akhirnya saya berjaya pack barang dalam backpack sy saja..Tuh pon setelah disumbat segala barang…

DSC00760 Inilaa yang dikatakan pencapaian diri sendiri… Nasib baik handbagku besar.. Sumbat jek notebook dalam tuh.. Senget sebelah bahu…

Nak tau tak balik jdnya mcm mn?

DSC00845 Nasib baik bawak shopping bag.. Letak sume barang-barang yang beli dari tempat lawatan.. Bagpack dah mcm nk meletup jek tuh… Heeeee :P

Nota kaki:

~Lepas nih nk bawak bag tarik jek.. Mayb nk carik yg kecik jek.. Untuk 1-2 days travelling.. Sakit bahu menyandang bagpack..

~I hv another bad habit, shopping bende tak patut masa travel…Tuh pon mungkin kene dikurangkan… Wajib!!! Amalan belanja berhemah adelah yang terbaik..~~

2 comments

Blank Mode..

Seharusnya sy menyiapkan 2 kertas kerja.. Tapi masih tertangguh.. Mula-mula jek semangat seperti yang saya ceritakan dulu.

Tapi nampaknya, hangat-hangat tahi ayam jek.. Uisssshhh… Dont’t give up atul.. Bleh tuh.. Ade masa lagi.. Tinggal skit jek tuh… Jangan malas..

Semalam sy dan housemate sibuk melayari page berkenaan home deco… I already have a few ideas for my new home.. It should be simple+cute+calm+sophisticated just like me… Skang nih tgh menabung jek untuk umah tuh…

Masalahnye… Kenapa tabung sy tak bertambah-tambah yer.. Urrmmm.. Ade toyol ker yg curik duit sy di bank… Mmmmmmmm… Jap… Ker sy yg abiskan duit sy sendiri…. Ohhhh tidakkk…   I need to reorganize my expanses and savings, and shopping will definitely  be reduced from now on….

~~~~ but…. how can i survive without shopping…. i need to shop, shopping is just like eating ice cream.. it makes u feel happy, sweet, calm and excitement…

sape mau sponsor duit untuk sy??? ade ker???…..

p/s: sy bukan shopaholic yer…. :)

0 comments

Jom Memancing Udang

Pernahkah anda merasa bosan dengan aktiviti ujung minggu anda???
Ohohohoooooo… Soklan macam ahli motivasi laa plak.. :P

So, how did u spend yr weekend this time.. Sy seperti biasa dah tak tau nk buat ape dah ujung minggu.. Kalu tiap-tiap minggu tengok wayang pon busan gak kan.. Asik lepak kat shopping center pon tak best, sbbnya kalu lepak kat shopping center mesti poket jd nipis.. Beli bende yang tak patut beli…

Minggu nih sy telah membuat sesuatu yang baru… En Tunang telah membawa sy ke suatu tempat yang menarik.. Nak tau ape tak… Jeeeeennngggg….

DSC00750 Inilaa dia tempatnye.. Ini bukan public pool… Tp nih adelah kolam udang… :)

Sy selalu dengar citer dari tunang pasal dia slalu gi memancing udang.. Skang nih baru berkesempatan ikut tunang memancing udang.. Tp sy taklaa memancing.. Sy tolong potong umpan jek.. Tau tak nk tangkap udang gune pancing ape??

 DSC00747 DSC00749
Umpan untuk pancing udang… Cacing laut..

DSC00746

Cacing yang panjang nih kene potong.. Sy tolong tukang pancing untuk memotong cacing.. Kesian cacing-cacing tuh..Tak sampai hati nk potong :(

Tapi tukang pancing kate tuh dah mmg tanggungjawab cacing untuk di makan oleh udang..

Berani tak sy potong cacing tuh… (‘’,)v

 

Ok… Lepas dah ade umpan barulaaa boleh pancing.. Pancing udang ini kene sabar.. Kadang-kadang cepat jek udang tuh makan umpan.. Tp.. kadang-kadang tu lambat..  Nak naikkan pancing tuh pon ade teknik gak.. Kalu teknik tak betul, udang akan terlepas begitu saja.

DSC00752 DSC00751
Rasa sangat seronok bile udang makan umpan dan berjaya di angkat.. Berbaloi tunggu.. (Uhuhuhuu.. mcm laa sy yg pancing udang tuh kan.. :P )

Harga untuk memancing udang adalah seperti berikut: 1 jam RM15.00.. Bleh laa kira kalu nk pancing berapa jam kat kolam tuh… Kali nih kami telah memancing selama 2 jam dan berjaya menangkap banyak udang.. Rasanya adelaa smp 2 kilo udang berjaya ditangkap.. Kira berbaloi gak laaa dengan harga yang dibayar… Tauke kedai smp kate abis dah udang kat kolam tuh kami tangkap.. :)

DSC00753 DSC00756
Udang fresh from kolam.. Hasil tangkapan bersama…

Secara keseluruhannya, it was a great experience.. Ini adalah pengalaman pertama sy.. Mungkin lepas nih en Tunang akan bg sy plak try memancing.. Bleh kan awak.. :)

p/s: arini udang byk makan pancing tunang sbb sy yg potong umpan tuh.. nmpk sgt udang-undang tuh suke sy.. ahahhhaa..

2 comments

17Oktober2009

Gambar-gambar dari Majlis Pertunangan…

1 4 6-36-4 6-17

My InLaws To Be

6-8

My Family…

7

Moments to be remembered…

0 comments

Borak-borak..

Di satu petang yang tenang, di kedai kopi yang ala-ala mahal tetapi servis cm hampeh..

Cik Gadis(CG) tgh dok tahan marah sbb order dia tak sampai-sampai.. En Jejaka (EJ) sedang seronok mkn currypuff yang sedap..

Tiba-tiba EJ memulakan perbualan, sbb nk redakan kemarahan CG yang mcm nk serang waiter yang lambat tuh..

EJ : Awak.. sy nk tanya soklan..

CG : Tanyalaa ape dia..

EJ : Urmmmm.. Awak rasa awak lawa tak..?

CG : Diam jap.. Berpikir… Jawab lepas 2-3 saat..
CG : Takdelaa.. Biasa jek.. Nape…

EJ : Saje jek.. Sbb saya rasa saya hensem.. (sambil buat muke bangga)..

CG : Urghhhhhhh…. Apekahhhhh????(Dlm hati.. nk kene baling ngn cawan ke??…)

2 comments

Housemates..

P1000453

Housematesku yang comel..

Pesanan penaja:

  • Ayu takde sebab urusan keluarga yang tak dapat dielakkan..
  • Di kiri sy Dja dan di kanan Nadia..
  • 01012010 genaplaa 2 tahun jadi housemate.. Jom celebrate.. Singapore kan next trip…Yeaaayyyy…..
3 comments

Good Morning My Dear Office..

Rutin kerja luar sudah mula kembali..
Sejak bulan lepas dalam seminggu 2 @ 3 hari jek yang ade kat opis..
Tray IN semakin meninggi..
Tray OUT semakin menyepi…

Mcm mn nk buat nih.. Terlalu banyak keje nk kene wat dan terlalu skit masa..

Minggu depan outstation lagi.. Sape-sape nk pesan coklat, bleh maklumkan sy… =)

0 comments
Related Posts with Thumbnails