Kitchen Cabinet, TV Cabinet and Wardrobe Part II

Horaaayyy.. Kitchen cabinet, tv cabinet dan wardrobe telah siap dipasang.. Urmmm, Kitchen Cabinet ada sikit lagi kena adjust, tapi basically semuanya dah in place.  Sabtu ni kontraktor nak datang kilatkan surface kayu dan buat adjustment mana-mana yang tak betul lagi.. Oh lupe nak bagitau, tiga-tiga item ni kitorang buat dengan kontraktor yang sama.. Boleh dapat murah skit bila buat banyak-banyakkan…

Ok, mari kita cerita satu-satu yer..

Kitchen cabinet ni kitorang pilih colour dark coco with stripes, sebab nak balance kan dengan table top yang kaler hitam.. Lagi pon, bila pikir kalau amik kaler yang terang-terang ni susah nak jaga skit.. Aku ni bukannye rajin sangat kan… Uhuhuuu.. Lagi pon, dinding rumah kaler putih, so i think kena ade skit kaler kontras untuk naikkan seri..

IMG_2288 Ni hasilnya, dapur kecik je ni je design yang boleh buat.. Mula dulu ingat nak ada island kitchen gak, tapi dapur ni sempit, jadi lupakan je hasrat nak dapur fancy-fancy yer..

Apa pon yang penting dalam membuat kitchen cabinet haruslah praktikal.. Tapi kalau tanya kat aku, mesti aku tengok harga dulu.. Hahahaa.. Budget kena jaga yer kawan-kawan dalam membuat renovation.. Kalau tak, memang akan lari budget sangat-sangat..

Untuk wardrobe pulak, kitorang just buat untuk master bedroom je.. Dah nama pon master of the house kan, mesti la bilik kitorang kena yang paling cantik.. Bilik untuk anak pulak, nanti bila anak dah besar skit nanti baru buat..

IMG_2289 Bilik pon kecik uols, tak boleh nak pasang wardrobe besar-besar..

Untuk wardrobe kami pilih kaler off white, cream with light pink stripes.. Pilih kaler cerah untuk menampakkan bilik besar…

Kalau ikutkan hajat dihati, nak pasang wardrobe penuh satu dinding.. Tapi bila designer datang, dia tak advise buat macam tu.. Bilik akan jadi sangat sempit.. Bila pikir-pikir balik memang ada logiknya jugak.. Lagipon aku lagi suka kalau bilik ada ruang nak solat semua.. Nanti nak letak baby cot jugakkan.. So, better kita jimat space.. 

Cermin kat tengah tu pon, cara kitorang nak jimat space.. Bila dah ada cermin kat wardrobe, tak perlu cari cermin lain, dan tak perlu makeup table.. Kan dah jimat wang dan ruang macam ni.. :)

IMG_2290 Isi dalam wardrobe.. Rasa-rasa baju aku je yang penuhkan wardrobe ni nanti.. Uhuhuhuuu..

Yang terakhir, kita pasang pulak TV Cabinet…

IMG_2291 Cabinet ni my hubby punya wish.. Bila tengah pasang cabinet ni, memang hubby pantau sampai abis.. Punyala semangat.. Yelahkan, tv is where he spend most of his free time.. Lagipon, aku ni takde la layan tv sangat.. So, i let him decide the design he wants…

Kaler untuk tv cabinet wood mocha with stripes.. Siap dengan 1 line set drawer..

Jadi, dengan siapnya ketiga-tiga barang ni maka kami sudah boleh mula mengangkut barang-barang lain ke dalam rumah.. KC tu nanti akan dipenuhkan dengan pinggan mangkuk hadiah kawen haritu..

Ok, cukup-cukup bercerita pasal itu semua.. Sekarang ni saya nak share info..

Korang mesti nak tau sape yang buat KC, TVC dan Wardrobe ni kan..  Syarikat yang saya upah ni syarikatnya kecik je.. Takde laa sehebat syarikat-syarikat KC yang ternama tu.. Tapi saya sangat puas hati dari segi service yang dia bagi.. Sangat memuaskan.. Murah, userfriendly dan sangat menjaga kualiti perkhidmatan..

Ok, ini nama dan alamat company tu.. Jeff tu designer cum owner syarikat.. Boleh kontak terus dia kalau berminat..

ARTAK KITCHEN DESIGN

No. 47-47A, Jalan Mega 1A
Taman Industri Mega
43500 Semenyih

Tel : 012 625 2528 (Jeff Hew)

http://artak-kitchen.blogspot.com/

Ni aku promote free je, sebab aku rasa service yang dia bagi sangat berbaloi.. Jadi, tak salah nak share dengan korang.. Kalau korang yang berbudget sangat ketat macam aku ni, tapi selera sangat besar.. boleh la cube kontak Jeff.. Dia boleh bagi option dan harga ikut kemampuan korang.. :) Lagipon, service dia memang tip top.. Siap dia buat inspection kerja anak-anak buah dia.. Kitorang tak komen ape pon masa pekerja dia buat.. Rasa semua pon elok.. Sekali masa dia datang buat inspection, habis semua pintu-pintu KC kena bukak balik sebab salah design.. Owner sendiri tak perasan apa yang tak kena.. Uhuhuuu

Oklah, harap info ni dapat membantu korang.. Renovate rumah ni bukannya mudahkan.. Banyak guna masa, wang dan tenaga.. Tapi bila dah siap, rasa sangat puas hati kan…

8 comments

Kitchen Cabinet, Wardrobe and TV Cabinet Part 1

Tengahari tadi pergi umah baru jap, hantar makanan kat tuan rumah yang sedang mengecat rumah..

Rasa sangat happy bila tengok rumah makin sempurna.. Lepas ni baru boleh jadi home sweet home.. (^_^)..

Hari ni, Kitchen Cabinet, Wardrobe ngn TV Cabinet akan siap dipasang.. Waaaa.. Korang teruja tak? Saya of course laa teruja.. Menyiapkan rumah baru ni satu proses yang memenatkan, tapi bila tengok skit demi skit rumah makin sempurna, hati rasa gembira...

Cuma satu je tak gembira.... $$$$$ yang kena keluar.. Huhuhuu...
Tapi alhamdulilah, still in our budget..

Petang ni, lepas keje terus gi tengok hasil kerja kontraktor tu.. Nanti saya amik gambar banyak-banyak ok.. And i'll tell u more about it later... 0 comments

Long Silent

Issshhhh.. Sekarang ni takde idea nk update ape..

Banyak benda nak kene setelkan sekarang ni:
1. Yearly evaluation form (LNPT)... Malas wooo nk tengok balik satu tahun punya kerja.. Nak isi data dalam sistem lagi malas..
2. Persiapan perpindahan ke rumah baru.. - Pindah rumah sangat memenatkan.. :(
3. Pergolakan hormon yang melampau yang menyebabkan saya jadi sangat sensitif dan selalu rasa nak nangis aje..

Ok, will update later.. I need a long rest.. Saya mau pergi holiday!!! 0 comments

Bila Year End Sale Tiba..

hati rasa digamit-gamit untuk bershopping kan.. Betul-betul mengugat keimanan aku.. Kalau diikutkan hati, memang nak je ajak suami pergi shopping-shopping.. Beli baju ke, beli handbag ke, beli kasut.. Hahahaha.. Macam-macam laa kan nak beli.. Pembaziran betul..

Sejak-sejak dah berumahtangga ni, memang aku rasa kurang sangat-sangat nak bershopping.. Sila salahkan sang suami yang memang tak berapa gemar nak shopping.. Aku ni pulak kalau takde yang teman, memang la tak shopping.. Last shopping masa nak raya hari tu, itu pon bila aku dah bising-bising kat laki aku suoh beli baju barulah nak pergi beli.. Shopping pon kat JJ depan umah.. Uhuhuhuuu..

Bagus jugak bila kurangnya aktiviti bershopping ni.. Dapat gak menyimpan duitkan.. Dari beli benda yang bukan-bukan.. Simpan duit untuk baby.. Kalau ikut perancangan aku, nak mula beli baju bila perut dah besar.. Mayb bila dah 5-6 bulan nanti rasa dah kene beli baju baru.. Tapi... time tu dah tak YES.. Kalau nak beli sekarang boleh tak.. Hahahaha.. Tak menyabar-nyabar pulak ko ni atul...

Lagi satu yang geram bila tengok iklan sales barang-barang baby.. Hari-hari dok citer kat laki aku, abang ade sale baju baby... Murah-murah.. Laki aku buat dek je.. Malas nak layan citer aku.. Sebab dia tau tak boleh beli lagi.. Mak ngn mak mertua aku dah pesan, bila dah 6 bulan lebey baru boleh beli baju.. Awal-awal ni tak boleh.. Pantang orang tua-tua..

Time tu bulan Februari, rasa-rasa ade sale tak.. Ooooo.. Mungkin boleh beli masa sales CNY... Risau sangat macamla Malaysia ni jarang sale.. Kalau pergi SOGO tu, tiap-tiap minggu SALE.. Tak pernahnya tak sale... Risau tak bertempat...

Lepas abis selesaikan hal rumah ni, boleh la mula dengan aktiviti melengkapkan keperluan baby pulak.. Yang ni pon kene buat budget list jugak.. Nanti kang, tak pasal-pasal over budget... Oh, xsabar rasanya nk bershopping baju si kecik..

Btw, sekarang ni, baby suka sangat nak kick-kick tau.. Kadang-kadang kick 3-4 kali pastu stop.. Tengah mengigau main kick-kick kot anak aku ni..

Tp semalam, aku dapat rasa baby dah mula paham perasaan aku..
Aku dok la main game kt handphone aku.. Ade PSP, tp game susun-susun block tu jugak yang aky suka..
Tengah aku main-main tu, sekali macam dah nak kalah...
Aku excited, tekan-tekan.. Sekali tengah aku emosional rush sebab dah nak kalah tu..
Baby kick dari dalam.. Bam,bam,bam dia kick..
Terus aku terkedu..
Aik, baby pon excited gak ke tak nak kalah.. Uhuhuhuuu... (^-^) 0 comments

Pregnancy @ 16 weeks..

errrr… maybe 17 weeks according to my ultrasound… Disebabkan saya tidak mengalami last first day period sebelum conceiving this pregnancy, jadi due date hanya bergantung kepada tumpembesaran baby dari bulan ke bulan..  Semalam, semasa check-up untuk bulan ke 4, doktor cakap baby pembesaran bay sudah 17 minggu dan due date telah menjadi lebih awal dan dijangka pada awal Mei tahun hadapan… Takpela, awal bulan ke, tengah bulan ke.. yang penting baby lahir dengan sihat..

Ok, jom tengok progress untuk bulan ni:

Progress saya:

  1. Saya sudah 55.85 kg, pertambahan sebanyak 1kg dari bulan lepas.. Masih lagi in track.. Saya kalau boleh memang taknak berat sangat, nanti susah nak turunkan berat kalau berlebihan.. Lagi satu tak baik untuk kandungan kan..
  2. Morning sickness semakin kurang.. Kadang-kadang muntah sebab terlambat makan dan perut masuk angin.
  3. Sudah boleh kembali bekerja seperti biasa..
  4. Sudah boleh masak dinner untuk suami.. No more makan luar..
  5. Saya tak suka nak makan kat kedai, kecuali kalau betul-betul terdesak.. Kalau makan masakan sendiri, mesti bertambah.. Kalau makan kat kedai, sepinggan nasi pon susah nak habis.. Cara masakan orang lain tak kena dengan selera kot..
  6. Mengidam… urmmm.. Banyak mengidam buah-buahan je.. Nak cermai lah, mangga lah, mata kucing lah…
  7. Kalau minum air banyak sebelum tido, akan bangun setiap sejam untuk buang air kecil.. Uhuhuhuuuu..

Baby’s progress:

baby16weeks Seperti di dalam gambarajah… ehehhee..

  1. His heart is beating normally;
  2. Tulang belakang sudah jelas kelihatan, begitu juga dengan his brain;
  3. Hands and legs are developing well; and
  4. His BPD (biparietal diameter) is 37.1mm.

According to my reading, we already can define the baby’s sex during the ultrasound within this period.. However, i think our baby is to shy to show that secret to us.. Asik kepit kaki je semalam.. So, we can’t see anything.. Tapi tak pelah, biar kasik surprise.. Atau mungkin next time baby will show either it is a boy or girl.. :)

Other than that, i have a few appointment this month..

  1. 8th December – Checkup @ Klinik Komuniti Seri Kembangan + MGTT (Meal Glucose Tolerance Test) during that appointment… T__T Second check up sudah kena MGTT tau.. Ni semua sebab ada keturunan diabetis..
  2. 21st December – Checkup with gynecologist @ Klinik Komuniti Seri Kembangan. Full baby scan.. Due to unsure delivery date..

Saja letak kat sini jangan kasik lupa.. Looking forward for the 5th month development.. :D

2 comments

Progress Renovation : Grill

Alhamdulilah, grill dah pon siap pasang.. Untuk grill rumah ni, kitorang tempah wrought iron untuk pintu depan dan grill biasa untuk yang lain-lain.. Ingatkan nak semua wrought iron, tapi sila tengok poket sendirilaa kan.. Kalau tebal bolehla.. Kalau biasa-biasa punya budget, kira grill yang kitorang pilih ni masih lagi dalam budget…

Masa pilih aritu, ingatkan design yang kitorang pilih ni simple je.. Ade lengkok bunga-bunga skit.. Dari dulu pon kata nak design rumah simple-simple but nice gitu.. Tapi semalam bila kontraktor pasang, dua-dua tersenyap tak terkata ape…

IMG_2264 Haaaa… Siap ade bunga ros menglengkuk semua haa.. Ni simple apenye.. Bunga ros tu pulak seketul-seketul tu.. Uhuhuhuuu.. Cantik tu memang la cantik, tapi terlari konsep skit.. Aku cakap kat hubby.. “Dah macam pintu umah mak datin.. Ehehhehee…”

Tapi takpela, ni kira ok dari takde grill langsung.. Dari pakai grill kotak-kotak biasa, kira ni jauh lagi baik… :D

IMG_2265 Grill kat sliding door..

Lain-lain kitorang pakai yang biasa je.. Tapi warna sama macam warna wrought iron kat pintu depan..

Yang buat grill kitaorang ni, kontraktor melayu.. Terus terang aku cakap, kalau kontraktor Melayu ni aku ade skit kurang percaya.. Bukan ape, dari pengalaman dulu masa mak buat renovation rumah, memang hasil kerja tak memuaskan.. Pastu suka nak menipu tau, janji lain tapi bila buat lain.. Pastu duit nak cepat.. Rumah arwah atok kena macam tu jugak.. Beribu jugakla arwah kena tipu masa buat rumah baru dulu…

Tapi, alhamdulilah kontraktor grill kitorang ni ok.. Nama dia En Zamri.. Senang laa nak deal ngan dia… Call mintak datang rumah, pastu nanti dia bagi qoutation.. Kalau nak book dengan dia, bayar deposit skit pastu bila dah siap pasang baru bayar penuh.. Semalam pon dia bagi seting cat untuk kitorang.. Dia cakap kalau tengah renovate biasa senang tercalar sebab orang keluar masuk buat kerja kan, so kalau ada calar touch up je ngan cat tu…

Keseluruhannya, aku rate servis dia 8/10.. Sebab servis memang ok dan menepati masa.. Suma ada sikit finishing yang tak berapa nak kemas sangat.. Tapi dari segi value of money kira oklah.. Untuk yang budget sempit-sempit tapi teringin nak pakai wrought iron boleh la try servis En Zamri ni.. Bengkel dia kt area Dengkil, tapi lagi senang korang call je : 0193432143.. Nanti dia datang rumah terus.. :D

IMG_2266 Depan rumah yang penuh dengan barang renovation…

Sekarang ni, kontraktor tengah dalam proses pasang plaster siling.. Rumah penuh berabuk.. Macam mana agaknya bila nak mengemas nanti.. Huhuhuuu…

4 comments

Longan King

Masa lunch hour td, pergi rumah baru jap..
Tengok orang pasang grill..
Alhamdulilah, ok je pakcik tu buat keje...

On the way back tu, lalu la kat bulatan UNITEN..
Meriah amat round about tu, macam ada pasar malam..
Kereta berderet..

Sekali tu terpandang lori jual buah...
Ade signboard tulis "LONGAN KING"..
serius terus merembes-rembes air liur ni..
Sedangkan aritu baru je makan...
Tapi aritu makan longan biasa je...

Bila nampak lori yang ade buah longan tu, hati berdebar-debar...
Nak berhenti ke tak.. Nak ke tak...
Punyala lama nak decide nak beli ke tak.. (Aku malas nk berhenti kereta sebenarnya..)
Tau-tau je dah lepas lori tu... Dah tak boleh berhenti sebab kereta banyak tepi-tepi tu...
Terus menyumpah dalam hati.....
Serius aku nak longan king tu.... Mengidam..mengidam..
Menyesal tak sudah sampai sekarang... T___T.. sob..sob...

***Kalau la, aku beli tadi.. Memang aku baham longan tu kat opis ni jugak... Aishhhh, teruk betul perangai orang mengidam ni wei... Esok nak pergi beli time rehat, tak kira!! 0 comments

Progress Renovation : Table Top Konkrit

Sejak dapat kunci umah baru aritu, me and hubby memang sibuk menguruskan hal renovation rumah.. Memandangkan ini rumah pertama kitorang, dan dua-dua takde pengalaman langsung dalam hal-hal renovation rumah ni, banyak masa dihabiskan untuk memikirkan apa nak buat dengan rumah baru ni.. Sebenarnye, banyak masa dihabiskan untuk mencari quotation yang murah dari kontraktor-kontraktor.. Memang hujung minggu dihabiskan dengan mencari quotation daripada kontraktor.. Dan alhamdulilah, setakat ni perkara-perkara major yang nak kena buat, dah mula dibuat..

Antara renovation yang kami buat ialah:

  1. buat plaster siling – ni pon buat yang paling simple je, sebab umah kecik saje.. takde kerawang-kerawang pon
  2. table top konkrit – sebab kami ni kaki masak memasak, dan suka nak tumbuk-tumbuk belacan, cili buat sambal belacan.. kenala ade table top yang kuat skit kan..
  3. wiring
  4. grill – penting ni, kang ade umah kena masuk pencuri pulak..
  5. kitchen kabinet (KC)

Semua ni dah deal dengan kontraktor.. KC nanti kontraktor akan datang ambil ukuran baru, grill pulak insyaAllah esok pasang.. Plaster siling pulak dalam minggu ni mula kerja.. Berdoa sangat kontraktor-kontraktor ni buat kerja elok-elok dan cantik..

Ok, berbalik kepada tajuk.. Sekarang ni, table top kat umah dah pon siap.. Puas hati jugaklah dengan hasil tangan Si Rezal dengan kawan-kawannya tu.. Tukang yang buat table top ni orang Indonesia, tp boss diorang yang kitorang deal harga hari tu nama dia Mr. Chan.. Nantilah aku promotekan Mr Chan ni.. Tengok dulu service dia ok x, baru bleh introduce kat kawan-kawan..

Masa mula-mula si Rezal ni nk buat kerja siap aku sound “buat table top saya cantik-cantik kay…” dia jawab “kakak, ni sudah masuk 6 table top saya buat kat taman ni”… ciss, menjawab pulak mamat ni.. Nasib ko buat table top tu cantik, kalau tak aku suoh ko buat balik table top tu.. ehehehehe…

Sebelum renovation:

IMG_2195 Rumah kosong tanpa sebarang sentuhan…

Bila dah siap table top:

IMG_2261 Yeayy…  Abg tengah check kerja diorang.. Check jangan tak check.. Uhuhuhuu… Tingkap dah hilang.. Kenapa kami tutup tingkap itu? Nanti akan diberitahu kemudian.. Nak bagitau sekarang nanti tak surprise pulak kan…

Tak panjang sangat pon table top ni, dalam 9 kaki lebey skit… Nak buat macam mana, rumah kecik.. Kalau ada rezeki nanti, kita beli umah besar skit ye abang.. Cewaaahh.. macam banyak duit je nak rumah banyak-banyak kan… Table top ni fully tiles sampai kat bawah sekali.. Senang skit nak kemas nanti.. Kat dinding pon kene tile jugak.. Nanti kang ade yang bercorak minyak sambal kat dinding tu kan..

Lepas ni, kita citer pasal plaster siling dan grill pulak.. Sekarang ni, tak de topik lain yang nak bincang.. Sikit-sikit pasal rumah.. Nak gi dating ngan hubby pon kat rumah baru tu je, sambil ditemani habuk-habuk dan tukang-tukang rumah yang sedang bekerja.. Uhuhuhuu…

3 comments

Tahniah!!

....untuk sahabatku Erun dan pasangannya Rafie..

Congratulation on your engagement.. Selamat menempuh alam pertunangan dan semoga jodoh kalian berkekalan ke jinjang pelamin seterusnya berbahagia hingga akhir hayat.. Saya doakan yang baik-baik untuk kamu berdua yer.....


Tahun lalu, lebey kurang waktu sebegini saya juga bergelar tunangan orang.. Alhamdulilah, waktu bertunang tak banyak dugaannya.. Dulukan, takut nak bertunang sebab orang cakap masa bertunang ni macam-macam dugaan.. Tapi setelah melaluinya, saya rasa apa pon keadaan sebenarnya bergantung kepada kita untuk mengawalnya.. Kalau masing-masing ego dan pentingkan diri sendiri, memang laa susah dan mendatangkan banyak masalah kan...

Aik, macam-macam pulak saya bercerita... Biasalah, terleey excited bila kawan baik bertunang.. Cuma saya tak berkesempatan nak pergi majlis tunang erun sebab masalah kesihatan.. Boleh tengok gambar je.. Apa pon, saya mendoakan kebahagiaan kawan-kawan walaupon dari jauh..

Sekarang ni, saya dah jarang-jarang mengupdate blog ni.. Takde mood.. Lagipon banyak benda nak kena uruskan.. Oklah.. Nanti saya sambung lagi.. Dah abis idea dah ni.. :P 1 comments

Me @ 14 weeks…

Jeeeenggg… Saya sudah ada baby bump ke…?

Picture See that bump? Well itu sebenarnya bukan perut saya je yer.. Masa ni saya pakai seluar getah, thats why my tummy jadi extra besar.. ehehhee.. ayat nak cover kegemukan diri.. :P

Gambar diambil di rumah baru.. Thats my reflection on my tinted sliding door, itu pasal boleh nampak pagar luar.. Heeee…

Me @ 14 weeks with no more morning sickness.. Yeaaayyy… Cheers to me for successfully going trough the first trimester…

0 comments

Melaka International Bowling Center (MIBC)

Well, what can i say about this place.. Indah khabar dari rupa boleh tak.. Kalau baca review dari portal melawat melaka, tempat ni macam best sangat je.. Yelah kan, kat site tu terang-terang diberitahu mengenai kos pembinaan MIBC yang berjuta-juta ringgit.. So, kitorang ingat memang sangat best dan moden la MIBC ni..

Tetapi, rupanya tidaklah begitu.. Sampai-sampai je, kami sudah kecewa dengan kemudahan tempat letak kereta yang sangat sikit.. MIBC ni kan jauh dari kemudahan awam, kenapa disediakan tempat letak kerata yang begitu sedikit.. Sikit sangat hinggakan kami terpaksa parking kat bahu-bahu jalan.. Sepatutnya disediakan lebih banyak kawasan meletak kenderaan bagi memudahkan pengunjung…

Dalam bangunan pulak, kosong je.. Adelah kedai makan, dan kiosk sebuah.. Lain-lain kawasan macam masih dibangunkan lagi.. Seterusnya, bowling centernya… Urmm.. Biasa jugakla kan.. Tak macam yang diharapkan.. Nasib baik datang awal pagi, so masih ade lane.. Ade 2-3 tournament yang diadakan hari tu.. Memang penuh laa MIBC hari tu..

Dari segi harga pulak, memang mahal sikit laa.. Hari Sabtu ratenya RM6.00 untuk dewasa bagi satu game.. Mahalkan.. Maybe sebab menampung balik kos pembinaan MIBC ni yang berjuta-juta kot…

Tapi yang ok pasal MIBC ni adalah lane bowling nya.. Mayb sebab baru lagi, so lane dia memang best.. Dari mula-mula ingat nak main 3 game, hubby tambah lagi main 1 game..

Kat bawah ni, gambar main bowling kitorang.. Aku xmain la kan, aku tukang komen pasal MIBC ni je.. ehehhehe..

Picture 017Lane baru berkilat-kilat… ade 52 lorong semuanya..

Picture 020  Bola pon nampak baru-baru lagi…

Yang ni pulak scoreboard player untuk kali ini.. Bani vs Emmet.. Keputusannya Bani menang 2 game, Emmet menang 2 game…

Picture 019Picture 022Picture 023Picture 024

0 comments

Happy Birthday Abah

Jumaat yang lepas, disaat orang lain menyambut deepavali, kitorang satu family sibuk membuat persiapan menyambut tetamu dari Singapura.. Kebetulan hari yang sama merupakan hari ulang tahun kelahiran abah yang ke 54 tahun.. Mula-mula tu plan nak gi dinner je satu family kan.. Tiba-tiba je dalam kol 10 pagi camtu, kawan abah Pakcik Ismail call kate diorang satu family nak datang.. Ingatkan yang nak datang tu 3-4 orang je, sekali dia bagitau dlm 20 orang.. Diorang bagitau nak datang dalam kol 5 petang.. Alamak, nak jamu apa je tetamu ramai-ramai camtu.. Dah la xde lauk kat umah mak sebab memang plan nak masak sikit je untuk tengahari.. Bincang punya bincang, kitorang pon masak mee goreng, order roti john, lari tesco jap beli ayam golek then alang-alang tu beli sekali kek birthday abah.. Konon-konon surprise party laa ni.. Hahaaa…

Sebab last minit punya preparation, semua pon kene kerah kerja dengan mak.. Mak i tu bukannya boleh panik sikit, nanti kang menjerit-jerit menggelupur… Sedangkan takde ape pon, dalam setengah jam dah siap semua benda… Menggelabahnya bukan main lagi tau…

Picture 006 Siap tu sapu laman semua, kasik umah bersih.. Macam nak beraya pulak gayanya…

Dalam kol 6 petang, baru tetamu datang.. Sebab gara-gara tersangkut jem kat bandar hilir.. Urrmmm.. Kalau time cuti memangla tak yah pergi bandar hilir tu, memang jem punyalaa.. Kalau nak pergi, baik pergi pagi-pagi… Ok sikit…

Picture 007 Family Pakcik Ismail ni memang sporting abis ok.. Bila bagi tau yang nak sambut birthday abah sekali, diorang yang lebey excited.. Siap bagi ucapan semua.. Pastu nyanyi lagu birthday.. Ada 3 versi pulak tu.. Terkejut kejap tuan rumah.. Ahahhaa…

Picture 008 Muka happy abah sambut birthday.. Selama ni tak pernah pon sambut.. Nasib baik i tak bubuh lilin.. Ni nak potong kek pon malu-malu, kalau kene tipu lilin mau pengsan Hj Rashid jap.. Ahahhaha…

Picture 011 Amik gambar family.. Adik aku lagi dua orang takde, seorang kt offshore, sorang lagi tengah prepare nak exam.. Yang ade kitorang ni je.. Tetiba rasa family aku ni cam kecik je.. Kena tambah lagi ni.. Adi, cepat kawen.. Bagi tambah sorang lagi pompuan kt umah ni.. Ahahhahaa…

Picture 012 Apesal over sangat si Bani tu.. Excited aa tu nak makan kek… ~

Picture 013 Tetamu yang hadir, pakcik baju kuning tu jadi instructor lagu jap.. Siap suoh tunggu jangan potong kek selagi tak abis nyanyi..

Semua pon makan-makan, borak-borak sampai maghrib.. Lepas buat solat berjemaah, diorang pon bergerak balik ke hotel.. Malam sikit makcik-makcik pulak sambung datang makan-makan.. Macam buat open house je hari tu.. Penat badan ni bukan main lagi…  Tapi memang best la kan, sesekali sambut birthday camni.. Enjoy je rasa…

Picture 014 Ni gara-gara terlebey enjoy.. Menyakat laki ku.. Ehehehhee… Muka selamba je malas nak layan bini dia buat keje gile laa ni.. Baik tengok tv lagi best.. :P

0 comments

Pregnancy : 12 weeks

Sekejap je dah 12 minggu.. Dan alhamdulilah, buat masa ni dah kurang sikit kena morning sickness.. Dah boleh bangun pagi dengan perasaan yang lega tanpa risau akan berlari semula ke toilet untuk muntah dipagi hari…

My pregnancy 12 weeks progress:

  • My weight telah bertambah 200g dari checkup bulan lepas.. Uhuhuu… Sikit sangat kan… Ni semua gara-gara muntah dan morning sickness yang agak teruk.. Selalu takde selara nak makan…
  • Dah tak kena morning sickness sangat, just kalau terlupa nak makan.. Memang akan rasa pedih ulu hati dan rasa nak muntah.. Kena selalu makan..
  • Still can wear my favorite jeans, cuma dah tak pakai belt… Kalau pakai belt rasa tak selesa.. Uhuhuhuuu..
  • Selalu penat.. Urmmm.. Macam mana nak tambah tenaga erk, balik keje je terus rasa nak tido sebab rasa penat sangat.. :(

Hubby’s progress pulak :

  • Selalu kena gatal-gatal satu badan.. Kesian my hubby… Sabar yer sayang.. Itu alahan pasangan mengandung…

Ehehhehee… Saje je nk nak bubuh my hubby’s progress gak.. Tapi, memang kesian tau.. Kalau tiap kali mandi je mesti hubby gatal-gatal dan mintak tolong garukan.. Dulu, masa my first pregnancy saya kene gak gatal-gatal.. Tapi kali ni, hubby pulak kena.. But i find it very cute when my hubby kene jugak alahan gak during my pregnancy.. It feels like we are going trough and experiencing this pregnancy together… :)

Baby’s 12 weeks progress:

  • He is 5.6cm long…
  • He is already kicking around my tummy… Sangat laaa comel bila tengok baby masa scan semalam.. My doc said “haaa.. tengok.. the baby is kicking..”.. Both of us was like so kagum sebab first time tengok baby kicking… 2-3 kali pulak tuh.. baby tengah mimpi main bola kot mlm tadi… ehehehehee

12 weeks Membesarlah dengan sihat yer nak.. :) Love and heart u soo much..

3 comments

Minyak Angin..

Minyak angin cap kapak yang aku gunakan sekarang dah tak rasa ape-ape dah..
Sapu minyak banyak-banyak pon tak rasa panas..

Adakah aku sudah immune dengan minyak cap kapak ini..

Mmmmm... Kene carik minyak angin cap lain laa pulak..

Abang, tolong belikan tiger balm satu... ~ 0 comments

Cravings..

Biasanya,kalau mengandung mesti ada rasa mengidamkan.. Mengidam nak makan coklat ke, mee kari ke, sambal tumis ikan bilis mak ke, roti sardin ke.. Macam-macam laa teringin kan.. Korang yang pernah pregnant pernah tak craving yang bukan-bukan..? Setakat ni, takde la teringin yang merepek-repek … Yang biasa-biasa je… Lagi selera makan tak berapa nak ada 2-3 minggu ni.. Tu sebab tak kisah sangat nak mengidam makanan ni.. Kalau boleh asik rasa nak tido je.. Nak rehat, tapi bukan pon penat ape sangat…

Bercakap pasal mengidam ni, teringat masa raya hari tu… Time tu tak tau pulak tengah berisi.. Badan pon ok je, cuma kadang-kadang penat.. Tapi yang peliknya boleh pulak nak mengidam makan cermai.. Masa tengah makan lunch, cakap kat suami mana erk nak dapat cermai.. Rasa macama nak makan je.. Nasib la jiran depan umah ade pokok cermai.. Apelagi, mintak laa suami tolong mintakkan.. Tapi, disebabkan suami ni penyegan.. Abang ipar laaa jadi mangsa.. Dia yang tolong petik pastu baru bagitau aunty sebelah kitorang amik cermai tu.. (amik dulu baru mintak izin.. bagus betul…) Dapat laa dalam segenggam.. Pergi dapur, basuh-basuh cermai tu, makan ngan garam.. Waaaaaa.. Terliur pulak citer pasal cermai.. Tapi memang laa nikmat makan ape yang diidamkan.. Yang lain tengok je aku makan cermai masam tu.. Takde sape nk makan benda masam kalau kat belah mertua.. Yang geng makan masam cuma isteri abang ipar aku je. Ehehhehe...

Bukan setakat cermai je yang aku nak… Mangga muda pon nak gak.. Melampau kan mengidam benda masam.. Yang bestnya, time mengidam tu kat kampung… Memang laa apa yang nak semua ada.. Orang lain kalau makan mangga muda nak cicah dengan kicap+gula+cili api kan.. Tapi aku taknak macam tu.. Mesti nak jugak cicah garam… Siap aritu bawak bekal gi open house makcik aku.. Last-last satu family makan mangga dengan garam sebagai pencuci mulut… Hahahaa

Picture 002 Aku makan yang muda je, yang dah kaler kuning ke oren memang xpandang… :)

Picture 001 Pastu makan ngan garam.. Nikmat wooo…
Ni garam kasar je jumpe, tapi takpe… Asalkan masin..

Family belah aku memang hantu mangga.. Mangga muda ni kitorang buat ulam je kalau makan nasi.. Potong mangga muda banyak-banyak, pastu lecurkan skit ngan air suam, gaul ngan garam.. Memang syok abis.. Lagi-lagi kalau makan ngan asam pedas daging.. Memang kalau orang lalu belakang pon tak perasan aaaa… (Waaaa… meleleh lagi air liur ku… Nak balik kampunggggggggggg)..

Picture 004 Makan mangga ramai-ramai memang syokk…

Picture 005 Adik aku ni pon suke gak makan mangga.. Tengok laa, aku yang mengidam, dia yang abiskan mangga tu.. Kalau tengah takde musim mangga, memang berebut laa kalau dapat sebiiji mangga.. Siap makan sembunyi-sembunyi sebab tak nak share mangga dengan sesiapa…

Selain cermai ngan mangga, ape lagi yang aku ngidam erk……

Haaa, ade satu lagi.. Tapi tengah takde musim… Mengidam nak makan buah mata kucing.. Tapi langsung tak nampak orang jual… Bila erk musimnya.. Lama lagi ke… ?

3 comments

Keys To Our New Home

IMG_2186

Yeaayyy… We already get our new house’s keys… Hati berbunga-bunga sebab penantian yang begitu lama telah juga berakhir.. Sekarang boleh peningkan kepala memikir macam mana nak renovate itu rumah.. Kene pikir nak pakai grill ape, nk kitchen cabinet macam mana, nak plaster syiling ke tak.. Pening nak pikir, lagi pening nak mencari kontraktor yang bagus untuk buat keje-keje renovation ni.. Bab budget pon pening gak.. Uhuhuu…

IMG_2188Our new home.. Agaknya bila boleh pindah ni erk..

Kalau diikutkan hati, macam-macam nak buat dengan rumah baru ni.. Tapi, kenalah ukur baju di badan sendirikan.. Takkan la nak berhabisan kat umah je tanpa memikirkan masa depan.. Banyak betul tau dugaan, belom pon masuk umah dah ade banyak kontraktor yang offer servis.. Harga mahal melampau pulak tu.. Kene banyak masa pikirkan yang terbaik untuk keluarga… Cewaahh.. Cara cakap macam menteri kewangan pulak.. Ehehehhee… Tapi betul la kan, kenalah fikirkan cara terbaik untuk melengkapkan kemudahan dalam rumah ni berdasarkan kemampuan kita… Kalau boleh, nak senang sekarang, masa depan pon nak senang jugak kan… :)

2 comments

The First Movement

A little note :

Around 6.00 am: Dalam kemalasan untuk bangun pagi untuk bersiap pergi keje... Tiba-tiba terasa ade benda menguit dalam perut.. It feels like someone tickles inside me.. Itukah baby's movement.. atau perasaan ku saja.. Ape pon, it feels wonderful.. :) 0 comments

Nafsu Makan

Sekarang ni, asik rasa nak makan je...

Masa makan :

8.00 pagi : Breakfast, wajib makan berat.. Roti memang tak cukup..
10.00 or 10.30 pagi : Snack time.. Makan biskut at least..
1.00 petang : Lunch time.. Makan nasi jugak..
3.30 petang : Snack time lagi.. Makan je apa yang ada..
8.00 malam : Dinner...
11.00 malam : Nak makan lagi sebab lapar.. Tapi selalunya tuan badan malas nak melayan perut ni... Uhuuhuhuuu...

Haaaa... Amik ko, aritu morning sickness tak nak makan sampai berat turun 2 kg kan.. Sekarang ni, setiap 2 jam perut dah lapar.. Daku yang penat nak makan.. Sebab sebelum ni, saya jenis makan 3 kali sehari je.. Tak suka nak amik snack-snack ni.. Tapi sekarang, boleh stress kalau kat umah takde snack yang boleh dimakan.. Rasa pedih je perut ni kalau tak diisi...

Tapi kenapa asik lapar je erk.. Ni baru je lagi, kalau dah masuk second trisemester nanti, ntah macam mana agaknya.. :P ... Jangan sampai berat melebihi had sudah.. Ada yang kene bebel dengan nurse nanti...

p/s: belom lagi buat buku merah klinik kerajaan.. bulan depan baru nak buat.. Uhuhuhuuu... 0 comments

Kegembiraan dan Anugerah Kami

Sesungguhnya setiap ujian Allah kepada setiap insan pasti ada hikmahNya.. Dan sebagai hambaNya, aku bersyukur dengan setiap apa yang aku miliki harini..

Our tiny baby @ 8 weeks 3 days...

Hilang segala kedukaan tatkala melihat our baby is developing well this time.. The doctor said that baby is healthy, his heart is beating well also... Hilang segala fobia dan ketakutan yang membelengu diri bila melihat si kecik ini...

Doa dan harapan agar baby akan lahir sempurna dan sihat.. Kali ini, mama janji akan menjaga kesihatan diri sebaik mungkin dan tak kan komplain apa-ape lagi.. ok baby.. I just want u to eat, sleep and membesar dengan sihat ye... InsyaAllah....

7 comments

Beli Barang Percuma Barang…

Kalau time sale, mesti seronok tengok tag jualan.. Buy 1 free 1.. mesti excited je nak belikan barang-barang tu..

Nih sebenarnye cerita lama, saje nak menepek kt sini sebab bukan senang nak dapat barang percuma begini banyak.. Hari tu, masa pergi HOMEDEC kan kami ade terjebak dengan satu produk water purifier.. Setelah dipikir-pikir kami amik pakej sewa.. Sekarang ni macam-macam pakej ada, beli terus ada, sewa beli pon ada… Amik pakej sewa beli ni senang, masuk sekali untuk maintenance.. Dah tak yah pikir yearly fees lagi..

Seminggu lepas book, syarikat Coway ni pon call bagitau nak buat installation kat umah.. Masa kat pameran tu, tengok water purifier yang kitorang pilih tu, takla besar mana.. Rasa comel je, sebab kitorang pon amik yang paling murahkan.. Sekali dia datang… Haaa amik ko, penuh meja masak daku..

IMG_2113 Tengok tu, abis landasku jadi mangsa pengalas.. Dah kene beli landas baru.. Bila ada benda ni, rasa senang je nak minum air.. Tekan terus dapat air fresh…

Yang paling bestnya… Bila beli barang kat pameran ni, biasanya dapat free gift.. So, disamping dapat water purifier yang baru… Kami juga dapat set cookware yang best..

IMG_2114 Dah tak yah nak beli periuk.. Walaupon brandnya tak berapa dikenali, tapi takpelaa.. Siapa je nak bagi free kan zaman sekarang ni.. Periuk ni semua dok diam-diam dalam kotak.. Nanti dah pindah umah baru, kita rasmikan yeaaa….

0 comments

No update for so long

Aduh malasnya nak update blog ni.. Walaupon dah masuk 3 hari MC, saya memang sangat malas nak update blog ni...

Ummmmmmm.....

Itu je la kot nak bagitau.. Bila mood dah ok nanti saya update kay...

p/s: First time dapat MC dari klinik kesihatan kerajaan.... Itu maknanya saya memang betul-betul sakit ye.... (saja bagi statement untuk mereka yang meragui bahawa saya sakit.. :P) 0 comments

English Is Fun..

Speaking a foreign language such as English, Hanguel or Japanese is a skill, its not a knowledge.. You need to practice and make the language apart of you to master it.. That is what I learned from my English course this week.. It really feels like going back to school, waiting for your teacher to come in the classroom and doing lots of fun activities…

I attended the Spell It Right course conducted by Institute of Diplomacy and Foreign Relations Malaysia. We had 3  very experienced lecturer and it’s about 25 of us in the class.. We really learned a lot during the course especially on how to improve our pronunciation and our communication skills.

IMG_2023[1] 

Some of the pictures from our group activities.. Everybody need to speak in front of the class.. No excuse taken..
IMG_2028[1] 
IMG_2051[1] 
Ms Joyce is listening to our communication activities.. Just say anything that came into your mind.. Its a spontaneous dialogue conversation…

IMG_2066[1] 
Debate activities.. Berketar-ketar pale lutut nak berdebat.. Ohhhhh.. I left my debate life looong ago.. Uhhuhuhuuu…

And also, last but not least must tepek my picture right..

IMG_2060[1] 
While other groups are busy with their debate presentation, i’m busy taking photographs of others.. hehehheee…

4 comments

Berjaya Mengeluarkan Batu Karang

Kejadian ni dah lama dah jadi, tapi baru nak update.. Alhamdulilah.. pada 31 Ogos 2010, disaat semua rakyat Malaysia sedang berkobar-kobar menyambut Hari Kemerdekaan… Abang sedang berhempas pulas memerdekakan dirinya dari batu karang.. Antara pukul 6.30 pagi, aku terdengar abang menjerit kegembiraan.. Aikkk.. Apesal laa pulak laki aku ni menjerit pagi-pagi buta.. Nak kata lapar, baru je lepas sahur…

Rupa-rupanya… batu karang dah berjaya dikeluarkan.. Happy bukan main lagi.. Harap-harap lepas ni, taklah kene lagi.. Memang terseksa abang masa kena batu karang tu.. Berpusing-pusing menahan sakit…

IMG_1690 Itu dia batu karang yang dikeluarkan oleh abang… Macam mana batu tu dikeluarkan tanya sendiri pada lakiku.. Tak dapatku nak explainkan.. Yang sure mesti sakit yang amat.. Lain kali, kalau naik buang air kecil jangan tahan-tahan.. Kalau tak, dapat lagi cenderamata seperti di atas ye kawan-kawan…

4 comments

Household Hunting @ HOMEDEC

IMG_2019[1] 
Oooohhh.. Rambang mataku di HOMEDEC yang lalu.. Kalau boleh nak je rumah baru nanti  dihias dengan design-design yang terkini yang sangat menarik.. Tapi… kenalah tengok budget ye.. Kalau tak kang, ada je abis 12ribu semata-mata kat kitchen cabinet… Sungguh tak berbaloi.. Lainlah kalau umah ku tuh rumah agam ke apa.. Harusla budget melampau-lampau.. Hehehhee…

Week 1 ni, lebih kepada design untuk rumah.. Banyak booth untuk kitchen cabinet, hood, hob, built in oven, wall paper, grill, roof dan banyak lagi.. Ujung minggu ni pulak untuk furnishing.. Ada booth furniture, electrical appliances, barang-barang pelengkap rumah…

Akhirnya setelah berpusing banyak kali, kami berjaya membooking hood, hob dan built in oven dengan harga menarik.. Bayar dulu deposit, bila nak pasang nanti baru bayar balancenya..

IMG_2013[1] 
Kami book product ni.. Dah terbayang-bayang built in ovenku itu.. Boleh bakar banyak-banyak biskut dalam satu masa.. Hahahaha..

Lepas tu, kitchen cabinet just survey syarikat je.. Nanti nak pergi terus deal kat kedai.. Sekarang ni exact ukuran umah pon tak tau lagi.. So, susah nak agak..

Tapi… nak dijadikan cerita.. On the way back tu.. lalu la kat booth-booth ni.. Pastu, boleh pulak sorang brader ni ajak try minum air dari water purifier syarikatnya… Mula-mula kitorang yang haus ni, amik je la air dia tu.. Uissshhh.. Sedap laa pulak.. Air kosong sedap korang time-time haus dan lapar tu.. Tengah-tengah minum tu, brader salesman tu mula mencucuk jarumnya.. Suamiku dah terbeliak-beliak mata tengok produk air tu.. Dalam hati dah agak dah.. Ni mesti tersangkut beli produk air ni…

IMG_2015[1] 
Water purifier system… Air bersih untuk kehidupan sihat.. Cewaaaahhh…

IMG_2016[1] 
Gaya-gaya customer dah termakan pujuk.. Focus betul dengar brader tu explain…

IMG_2018[1]

Disebabkan water purifier ni memang sangat diperlukan sebab sekarang ni kitorang minum air masak yang terus tanpa ditapis-tapis, kami pon setuju nak menyewa water purifier ni.. Lagipon, hubby kan ada masalah batu karang.. So lepas ni boleh minum air bersih puas-puas.. Dah tak yah pening nak carik penapis air lagi…

Minggu ni nak pergi lagi HOMEDEC.. Yehaaaa… :)

0 comments

Open House Sana Sini..

Urmmmm... Tak jadi la kurus nampaknya....

Xpe, abis je Syawal kita diet yer...

Weeehooo.... 0 comments

Raya Pictures..

Hari ni dah berapa Syawal.. Ingat tak? Hari ni dah masuk hari ke 14 Syawal.. Kejap je kan masa berlalu.. Dari sibuk buat persiapan puasa, hari-hari bangun masak sahur, bertarawikh, sibuk membakar biskut raya… Tiba-tiba dah 14 Syawal je.. Betapa masa berlalu dengan laju.. Alhamdulilah, raya kali ni puas jugak bercuti.. Seminggu lebih, beraya di kedua-dua kampung.. Almaklum la, kampung kami berdua bersebelahan je.. Kejap kat umah mak, kejap kat umah mertua.. Macam chipsmore.. Kejap ada, kejap tak de.. Hehehee…

Pertama kali beraya sebagai suami isteri sungguh berbeza dari masa bujang dulu.. Kalau dulu sibuk bising ngan adik-adik, kejutkan diorang bangun di pagi raya.. Tapi kali ni melayan suami pulak.. Selain tu, keluarga bertambah besar.. Berpeluang beraya dengan ipar duai pulak.. Pagi-pagi lagi kami dah bersiap, sebab nak jumpa mak ngan abah dulu pagi tu untuk mintak maaf. Dalam kol 6.45pagi gerak gi umah mak, tak sampai 5 minit dah sampai.. Hehhehe.. Dekat sangat… Lepas bersalam-salam ngan mak dan abah, balik semula ke umah mertua.. Sambung sesi bermaaf lagi…

IMG_1788 IMG_1791 Mohon ampun dan maaf dari mak ngan abah.. Mak happy le tu, first time beraya dengan menantu lelaki tunggalnya… :)..Psssst.. Mak, nak duit raya.. Hahaa….

IMG_1793 Ni adik aku no. 2.. Pagi-pagi raya dia dah buat kecoh sebab baju melayu dia “besar”.. Padan muka, sape suoh tak fitting sebelum tuh.. Kalau tak sempat je nak alter…

IMG_1798 Mak and abah…

Yang ni pulak, dua orang budak kecik yang memeriahkan hari raya kali nie.. Dua orang sepupu ni memang rapat… Gaya haikal ni macam budak besar je, sedangkan baru 6 bulan lebey… IMG_1805 Suke tengok gambar ni.. Time ni, Emy (mama haikal) tengah amik gambar.. Kebetulan serentak kot, so gambar ni jadi macam over lighting.. Comel sebab dua-dua muka macam terkejut.. Hahaha…

IMG_1813 Abang tengah tolong pakaikan sampin Ateh yang nak pergi bernikah beraya... ;P

IMG_1819

Disebabkan masa pagi raya tu hujan dan tengahari pulak ada semayang raya, 1 Syawal kali ni macam rushing skit.. Lepas salam-salam, terus pergi semayang raya.. Pastu terus gerak ke rumah-rumah sedara.. Punya nak cepat sampai terlupa amik gambar keluarga belah mertua.. Ada pon gambar snap-snap je…

Begitula ceritanya beraya kali ini… Kalau ada umor yang panjang, InsyaAllah bertemu di Syawal akan datang.. Happy Syawal kawan-kawan…

Btw, saya tak buat open house tahun ni.. Tapi sesiapa yang nak datang beraya adalah dialu-alukan.. Make sure call dulu sebelum nak datang tau.. Kalau main terjah je, minum air kosong jelaa maknanya… :P

0 comments
Related Posts with Thumbnails