Ade Ke Kami Kisah??

Pelik.. pelik..pelik....
Kenapa kah kamu begitu..?

Btw, the world doesn't evolves only about you, my dear... Everything is not only about you, don't you know that...??

Jadi perlukah menjadi terlalu sensitif dan melenting tak tentu pasal... Tak perlukan...?

p/s: ape kene mengena dengan title post... ?? langsung takde kene mengena... Haha... 1 comments

Ubat Ulser.. I found it...!!

Alhamdullilah... This morning i woke up dan sudah tidak rasa sakit lagi... Its all thanks to ubat-ubat yang dibeli semalam... Painless dan yang paling penting cepat baik.. Bengkak di bibir pon dah kurang... Syukur sangat...

Ubat paste untuk ulser di mulut.. Sgt sejuk dan tak rasa sakit pon...

Ubat kurangkan bengkak.. Makan 2 biji selepas meal.. 4 kali sehari...

Sebenarnye tak pegi klinik pon, just pergi pharmacy dan dapatkan consultation dari pharmacist.. Siap bagi tahu yang dah minum air berliter-liter pon still tak baik gak... Then she asked me.. "Awak stress tak lately...? " Saya dengan lajunya pon menjawab.. "Aah..." She replied "Bukan sebab kurang air laa macam tuh.. Nih sebab awak stress.."

Ngeeeee.. Mmg laa saya stress.. Tinggal lagi sebulan jek..

Off topic: Semalam call mak andam.. Saya tak berapa gemar ngan mak andam saya.. Susah betol nak deal ngan dia.. Geram..geramm..gerammm....!!!
3 comments

Aku Benci Kamu, Kamu Benci Aku Ke..

Saya pelik dengan orang yang suke berbangga-banga dan melepas kebencian di blog mereka...

Blog ini adalah tempat untuk meluahkan rasa terhadap diri saya dan juga orang-orang kesayangan saya... Saya mau bila saya dah tua, saya harap bila saya baca blk blog ini, dapat mengingatkan kembali memori indah yang saya lalui sepanjang hidup saya.. Dan bila anak-anak saya baca blog ini, mereka boleh mengenal keperibadian saya masa saya muda-muda.. Dan semoga dengan blog ini menjadi memori indah untuk saya dan keluarga saya...

Tapi, saya pelik.. Nape ada orang suke melepaskan kemarahan di blog meraka.. Melepaskan kebencian, kutukan terhadap orang yang lain.. beriak-riak dengan harta dunia yang mereka ada di blog erk..

Tak salah nak menulis blog.. Namun harus ada etika, ade prinsip dan harus juga ada maruah diri... Bukankah penulisan itu menunjukkan keperibadian kita??

Urmmm... Sekadar renungan di petang hari..

p/s: saya tidak menundingkan jari kepada individu tertentu semasa membuat post ini.. cuma pandangan peribadi setelah sekian lama membaca pelbagai jenis blog di alam maya..

p/ss: orang yang baik di balas baik.. jadi tak rugikan jadi orang yang baik budi pekerti, bahasa, dan peribadi..

selalu berharap akan sentiasa berbuat baik kepada orang-orang yang saya sayangi... tapi, walaupon saya suke ke arah kebaikan, tapi "jangan mengganggu air yang tenang, mungkin banyak buaya di dalamnyee... " :P
0 comments

Ulser.. I need help...

Saya nak MC pasal sakit ulser bleh tak??

Feel like crying skang nih, sbb bibir merekah, kering, dan juga ulser yang sangat besar...

Sesiapa yang ada petua nak baikkan ulser dengan cepat, bleh tak tolong saya..

Saya dah terseksa dengan ulser nih sejak musim panas yang berlarutan nih... Baik jek seminggu dua, pastu konpem kene balik.. Kalau ulser kecik-kecik tak per.. Nih mesti besar yang amat, pastu sakit sampai bengkak-bengkak bibir.. Nak cakap susah, nak minum susah, nak gosok gigi susah, nk makan lagi laa susah..

Dah macam-macam dah try buat.. Letak bonjela, letak garam sampai meleleh-leleh air mata tahan sakit (bukan baik pon, tambah bengkak bibir adelah), letak marjerin (petua tunang, tapi betul ke letak marjerin.. nape bila nak letak tak melekat pon marjerin tuh.. sbb bibir licin ke?? )..

Ade lagi ker petua??

Kalau ade sesiapa yang ade petua nnk baikkan ulser, bleh laa bgtau.. Tak kisah laa sakit ker, pahit ker.. Yang penting nak baik cepat..

p/s: bibir bengkak sebelah.. bibir dah mcm kene suntik botox sebelah jek.. sooo not sexy.. ahaaa...

p/s/s: arini dah minum 1.5 liter of water, dan dah buat 5 trip ke toilet.. usaha nak minum air banyak supaya badan sejuk dan ulser cepat baik... nak gi carik air badak plak pas nih.. Moge-moge cepat baik.... 2 comments

Weekend Datang Lagi...

Kelip kelip mata dah weekend balik.. Kejap jek kan.. Macam tak rasa jek masa berlalu.. Tetiba jek dah weekend.. Yeaay... Sabtu dan ahad yang sentiasa dinantikan.. Boleh berjumpa dengan abang tersayang.. Hahaaa...

Nak wat ape ujung minggu nih.. Kuar shopping ker.. Kan baru dapat gajikan.. Uhuuuu... I wish i can go shopping.. Tp, banyak lagi nak guna duit-duit tuh.. Jadi baik beli barang untuk majlis dari pikir nak beli benda yang bukan-bukan.. Urmmm.. But still, saya nak baju baru satu bleh tak??

Weekend nih banyak wedding kene attend.. Wedding kawan opis dan wedding exschoolmate tunang.. Kali nih akan balik kampung untuk attend wedding.. Plan nak singgah umah jap anta segala dokumen untuk nikah nanti.. Sorry yer mak tak dapat balik minggu nih.. Lagi 2 minggu along balik lama skit.. Pastu ujung bulan amik cuti lama...

Bercakap pasal nak cuti, start minggu depan nak kene setelkan sume keje yang pending.. Pastu nak handover pada colleague sebab akan bercuti lama.. Ohhhh.. Tak sabar nak cuti.. (yer ker tak sabar nak cuti, ker tak sabar nak kawen sebenarnye.. hahaha...) Then sebelum cuti nak pergi hantar notebook kat technician, kasik format notebook lembab macam siput tuh.. Nak loading pon amik masa 15 minit.. Tuh belum lagi hang sesuka hati jek.. Buat hati panas jek..

Urmmm.. Bercakap pasal panas hati.. Lately perangai nak marah-marah datang kembali.. Adakah itu tanda stress mula melanda diri.. Mungkin sebab dah lama tak makan baskin robbins kot.. Tuh sebab asik rasa stress... En Tunang, ape kate banje saya aiskrim ujung minggu nih.. Barulah kurang skit rasa nak marah-marah saya nih... Heeeeee...

0 comments

Genting Trip 2010

Trip ke Genting nih macam tradisi sejak duduk ngn kawan-kawan serumah skang…. Each  year memang akan ke Genting untuk menggediksskan diri.. Tapi tahun nih macam terlewat skit pergi..

Trip Tahun 2008

IMG_0041IMG_0040  Wajah muda remaja..~

Masa nih buat keje gile naik genting sebab tak tau dah nak buat ape.. Masa tuh kumpul ramai-ramai sempena majlis perkahwinan Mek Lin.. Lepas majlis dok lepak kat umah tak tau nak buat apa.. last-last, decide nak naik Genting.. Gerak dari umah dalam kol 4 petang sampai atas kol 6 lebey.. Pusing-pusing genting, dalam kol 9 malam turun balik… Memang main terjah jek ke genting.. Dah la naik kancil buruk ku yang dulu jarang-jarang nak anta servis.. Pastu dengan minyak nye tak cukup, brek kete berasap.. Memang laa carik pasal anak-anak dara nih.. Tapi nasib baik selamat turun…

Trip 2009

Masa nih kami pergi bertiga.. Ayu tak join…Memang semangat betul, pagi-pagi dah gerak dari umah.. Naik genting ngn keadaan berkabus.. Bawak kete pon dok tengok line putih tepi jalan.. Memang langsung tak nampak…

Tragedi yang tak boleh dilupakan… My precious enset jatuh dalam lubang jamban… Ohhhhh… Dah lama baru jek pakai enpon tuh.. Sedey tak terkata… Sedey sangat…

DSCN0352_a Wajib pose kat sini… Bukti dah gi genting.. Yaaaa… Nih muke cover sedey enset jatuh dalam lubang jamban.. :((DSCN0385_a

Kabus tebal.. Tak nampak ape pon..

DSCN0367   Pastu naik roller coaster.. Urmm.. Tapi last minit kuar balik sebab takut.. Maaf laa yer kawan-kawan, saya dah tak seberani dulu.. Heeee

2010……..

Bila nak gi genting nih kengkawan… Jom kita wat bachelorette party kat genting.. Haha…

3 comments

Lose Weight??

Yeayyyy..

My weight dah turun... Ahahhahaaaa..
Nak tau turun bape kilo????
...............
...........
.........
....
...
..
..
.
.
.
.
.

Dah turun 2 kilo... Ahahhaa...

It has been quite sometime since the last post about weight kan.. Nak tau sebab ape.. Sebab atul dah mula malas balik nak pergi bersenam... Uhukss... Ye, sila laa marah tuan punya badan yang asik moody dan malas nk buat ape pon lately...

Tapi, kenapa berat turun walaupon tak pergi bersenam... Sebabbbbnyeeee, sy dah mula hilang selera makan... Memang perasan sejak dulu, kalu tak makan mmg akan turun sgt cepat.. Dan kalu stress, lglah tak nk makan apa-apa... Tp, segala macam penyakit lain akan datang menjenguk kembali.. My dear gastrik pon dah mula menunjukkan belangnyaa... Perut pon asik berangin jek sekang nih..

Walau apa pon, nak diberitahu di sini bukan saya nak kurus sangat sampai takmo makan.. Thats really not it.. Sebenarnya, lately makan ape pon dah tak rasa.. Makan pon lebey kurang jek.. Dah 2-3 hari makan, tp tak rasa ape.. Sumelah rasa tak best.. Tak sedap langsung..

Urmmmm.. Tetiba tekak rs nak makan sate.. 1 comments

Sejuk Itu Membunuh


Scorching Hot or Freezing Cold....

Yang mana satu pilihan anda..
Keje di opis yang panas atau keje di dalam opis yang membeku...

Skang nih opis saya sangat sejuk ok... Dah beku dah jari-jari kurus ku ini ...
Nak menaip laju pon kepayahan... Sejuk.. sejuk.. sejukk...

En Aircond, tolong naikkan temperature bleh tak.. Bagi opis nih sejuk-sejuk nyaman jek kay..


0 comments

MATTA Fair 2010

It was a hectic event, lots of people and i mean lots and lots of people..

Did u guys manage to go to MATTA fair last weekend..?? Best tak?? Bleh gilekan tengok promotions and offer yang ditawarkan.. Itu belom lg include kesesakan orang yang datang… Nak beli tiket pon kene beratur kan.. But luckly, we have our MATTA card.. So, there was no queuing for us..

I didn’t manage to take pics masa kat MATTA.. Sebab terlalu busy tengok offer.. We were looking for a good offer for our cuti-cuti this June.. Mata memang khusyuk melihat keliling.. Tgk-tgk offer yang murah-murah… And for someone yg gila jalan mcm i nih, mmglah rasa nak jek book semua offer.. Tp, budget kami agak limited, so kenelah pilih yang murah skit kan..

Mula-mula tuh pusing untuk tgk semua offfer.. Then discuss jap.. Pilih yang mana ok.. Dalam discuss-discuss tuh kejap jek orang dah ramai.. Setelah sepakat dan berjaya menghasut en Emmet, kami sepakat pilih pakej tersebut.. Kalau banding dengan pakej lain, mmg murah sangat.. And we manage to get a muslim pakej.. So, no worries about food kan…

Bayar deposit rm100, terus jek keluar sbb dah tak tahan sebab ramai sangat orang.. Sebelum balik sempat gak tgk pakej untuk cuti-cuti dalam Malaysia.. Tp, takde yang menarik perhatian.. Mungkin bulan 9 nanti bleh datang lagi tgk trip dalam negara plak.. :)

DSC01342 Ade gak satu gambar.. Nih kat Hall 1..

Fakta untuk hari tersebut:

  • Both of us, didn’t take our breakfast sbb nak sampai awal kat PWTC. Then end up eating lunch at 4 p.m sebab setelkan semua benda baru makan.. Bleh plak i tak sakit perut haritukan.. Nih sume gara-gara excited pasal Matta Fair..
  • There were a few more exhibition kat PWTC weekend lepas. Ade Pameran perkahwinan, pameran fotokem dan pameran UPU.
  • Kami sempat singgah ke pameran perkahwinan sbb nak jumpa Ejan Gedung Kad Kahwin, our designer. Pastu sampai kat booth, tau tak nampak ape…DSC01343

That’s our card yang jadi sample tuh.. (actually card untuk majlis belah shahrul… saje jek biar gambar nih blur skit… Sape yang nk bleh request kat shahrul yer… :) )



  • Sempat juga singgah ke pameran Fotokem.. :)
  • Lepas abis round PWTC, terus ke Puchong.. Amik kad, terus gi lunch…

DSC01344 Makan setelah penat berjalan.. Makan untuk breakfast + lunch + dinner skali… Uhuhuhu

p/s: it was soo much fun seeking for a good holiday pakej.. Sayang, we should do this every year ok.. Kumpul-kumpul duit then gi holiday.. :D

4 comments

Nasi Lemak Satu!

Setiap pagi pasti akan lalu gerai menjual nasi lemak otw nk gi keje.. Sedapnya pagi-pagi kalau dapat makan nasi lemak. Lagi-lagi kalu nasi lemak sambal sotong yang sedap mcm kat lereh, melaka. Dulu masa kecik, weekend je mesti abah akan beli nasi lemak lereh ngan sambal sotong. Pastu beli sampai 12 bungkus. Sorang 2 bungkus. Makan panas-panas dan pekena teh o panas. Memang sangat menjilat jari. 2 bungkun pon dulu rasa cam tak cukup jek. Hee, mana laa kecik-kecik dulu tak tembam, makan bukan main banyak lagi. Kalau makan ngan adik-adik, siap kira berapa kali dah tambah nasi. Sape paling banyak, dia menang.. Dulu bleh la sampai 4 kali tambah, sekarang nih makan pon ikut mood. Tuh yang sampai kene gastrik, muntah perut masuk angin.

Sebenarnyeeeeeee... aku nih nak citer pasal apa??

Sebenarnya nak bagitau teringin nak makan Nasi Lemak Lereh yang sedap itu.. Sape nk balik melaka, nak kirim bleh tak. Saya nak sambal sotong ngan ikan bilis banyak-banyak yer...

Sekang nih tengah menaip sambil membayangkan nasi lemak dan telan air liur sorang-sorang.. Dah tahap parah aku nih.. Mau kene makan jugak balik kampung ujung bulan nih..

p/s: gara-gara nak kurus punya pasal, its no no no to nasi lemak.. Tp sekarang nih lalu depan gerai nasi lemak pon rasa berdebar-debar... Is it due to the unstable hormones inside me?? Hahaaa.. Last-last salahkan hormon yang tak stabil yer, bukan nafsu ker??? 2 comments

Would u like to have a cup of tea with me??

Saya rasa nk minum teh...
Sapa mau teman??

Sipping a cup of plain tea while enjoying the magnificent view... :)

Satu pot nih bleh abiskan sorang... I like...
0 comments

Kulat Merbahaya

Saya mula perasan dinding di bilik saya seakan-akan basah sejak minggu lepas.. Mungkin ade kebocoran disebabkan dinding tersebut berdekatan dengan toilet aras atas dan toilet disebelah bilik saya.. Namun, saya abaikan saja keadaan dinding tersebut sebab masalah nak amik kisah...

Sabtu yang lalu..
Bangun tido dengan sakit tekak dan hidung berair.. Mungkinkah disebabkan oleh cuaca yang agak panas sekarang ini.. Tp.... tak plak sakit-sakit badan... Saya masih lagi mengabaikan keadaan dinding bilik yang mula nampak berkulat.. Terus ke bilik mandi dan siap-siap untuk keluar.. Seawal jam sepuluh pagi dah keluar rumah...

Balik dalam kol 10 malam.. Bawak porridge untuk nadia.. Borak-borak.. Dia cakap dia sakit badan dan flu.. Saya pon flu jugak... Tengok tv jap, pastu masuk bilik..

Bukak jek pintu, bau sangat hapak.. Rasa cm sesak nafas jek.. Tengok-tengok kulat kat dinding dah makin banyak.. Nadia suoh tido kat luar jek sebab takut kulat tuh beracun...

Teruk kan... Bau lagi laa teruk...

Dapat maklumat nih dari sini.. Tak sempat nk buat full research lg...

APA ITU KULAT?

Kulat adalah sekumpulan organisma yang mempunyai ciri-ciri tersendiri, yang tidak menyerupai haiwan mahupun tumbuhan. Ia merupakan penyebab kerosakan, kotor, busuk dan beracun.

Pada amnya benih kulat tidaklah mendatangkan bahaya, tetapi setelah berada di dalam keadaan suhu, kelembapan serta kehadiran nutrien yang sesuai, ianya akan membiak menjadi kulat.

Kualiti udara di dalam bangunan akan terjejas disebabkan oleh kulat dan boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan manusia.


Sangattttt takut.... dah takmo masuk bilik itu lagi.. tuan rumah, sila betulkan piping system kat umah tuh...

p/s: kengkawan, kamu percaya tak istilah darah manis?? urmmmm.. makin nak dekat, makin macam-macam penyakit yang datang....

Ya Allah, permudahkanlah segala urusan hambaMu ini dan jauhilah daku dan keluargaku dari sebarang dugaan yang tidak tertanggung oleh kami.. Aminnn...


0 comments

Food Processor Yang Menarik Hati

Aritu, masa masa cuti saya try buat vadei..
Amik resipi dari fotopage kak rinn...

Resipi mmg mudah... Lagipon memang tengah mengidam buat vadei..
Tp, ade sedikit masalah.. Bila nk blend kacang dal tuh sangat susah..
Nak tambah air nnt kacang jadi lembik sangat pulak...

Pastu terpikir...Kalauu laa saya ada ini...
Kalu blend gune nih, mesti best kan.. Jadi lembut jek kacang-kacang dal tuh... :)

p/s: sue, sy nak nih utk hadiah kawin bleh tak... ahaksss...

*pic credits to google
0 comments

Wedding Preparation List Updated

Nak update skit untuk list wedding preparation.. Rasanya banyak benda dah disetelkan.. Jom tengok apa lagi yang kene buat...

Majlis Akad Nikah:

Bil
Things To Do
Catatan
1.Kursus nikahDone
2. Borang nikah/lain-lain surat pengesahan untuk bernikah Dalam proses
3. HIV Test (sekali dengan Talasimia Test) Done - Both HIV and Talasimia OK!
4. Baju nikah Sudah tempah
5. Mak Andam Fitting baju early April
6. Pak Imam, Sidang, Saksi, Wali Done
7. Makan-makan dan perkara untuk majlis Done - Mak setelkan
8.
Hantaran
Almost done.. Ade 2-3 lagi benda yang nk kene carik

Untuk majlis persandingan plak


Perkara Status
1. Khemah Dah booked
2. Pelamin, Baju Bersanding, Andaman Dah booked gak, fitting early April
3. Makanan dan tukang masak Setel
4. Door Gift Ok.. Nk wat down payment
5. Photographer Booked
6. Videoman Booked
7.
Pengapit Deqja, Dee And Ayu.. Saya ade 3 pengapit.. Jgn mara...~
8. Bilik Tido Done..
9. Kad jemput Doen

Untuk preparation nih, saya tak buat pon detail survey.. Rasa mcm tak cukup masa nak survey satu-satu.. Especially masa nak cari hantaran, just list barang nak beli, gi shopping center, jumpe yang berkenan terus beli.. Alhamdullilah, we still manage to do our shopping within budget..

Kad kawin dah siap dah... Just tunggu masa jek nak edar.. Nk edar sekarang pon mcm tak berapa sesuai sebab awal sangat.. Nnt orang terlupa plak kan...

p/s: pada kawan-kawan yang membaca blog saya, tolong jgn segan-segan memberi alamat anda yer.. Nnt dah tiba masanya saya akan poskan kad...

p/s/s: tengah berfikir nak hadiah ape.. Ade orang tanya nak ape for my wedding gift.. :)

mmmmmm... what would you prefer, money or presents?? nak both boleh tak.. heee~ 4 comments

L.O.V.E….

 

L is for the way you look at me
O is for the only one I see
V is very, very extraordinary
E is even more than anyone that you adore

And love is all that I can give to you
Love is more than just a game for two
Two in love can make it
Take my heart but please don't break it
Love was made for me and you

L is for the way you look at me
O is for the only one I see
V is very, very extraordinary
E is even more than anyone that you adore

And love is all that I can give to you
Love is more than just a game for two
Two in love can make it
Take my heart but please don't break it
'Cause love was made for me and you

0 comments
Related Posts with Thumbnails