World Cup Maniac…

IMG_1290[1] Inilah geng tengok World Cup hubbyku.. Kalau malam-malam menghilang, mesti dengan geng-geng dia ni.. Cube korang tengok tu, riak muka masing-masing.. Macam nak masuk dalam TV tuh jek aku rasa.. Muka beria-ia.. Yang paling kanan tu, tak balik umah lagi dah melepak nak tengok world cup.. Kalau dah gila bola, tak balik umah pon takpe ye??

IMG_1289[1] Gol ke ape ni.. Siap genggam-genggam tangan laki aku tuh.. Uisssshh.. Fanatik betul.. Yang tengah tuh cover jersi dalam dengan jaket.. Kalau menang baru tayang jersi.. Mengelat betul…

Kadang-kadang aku sakit hati gak tiap kali laki aku kuar nak tengok bola dengan kawan-kawan dia.. Bukannya best pon skrin kat kedai mamak tuh.. Kecik je, dah laa kene dok jauh-jauh… Tapi nak buat macam mana kan.. Dah minat dia nak tengok bola.. Nak marah pon takde gunanya… Agaknya lagi syok kot tengok ramai-ramai.. Ada feel macam tengok kat stadium..? Yeke bang?

Aku plak, kalau weekend join sekali laki aku ngan kawan-kawan dia.. Daripada dok umah tak wat ape.. Baik lepak kat mamak.. At least tak yah masak malam tuh kan.. Uhuhuhuuu…

IMG_1291[1]
Aku ikut je, tak tengok bola.. Tapi main PSP sambil minum air bergelas-gelas.. Hahahahaa….

1 comments

Baking Mode

Kebelakangan ni aku asik rasa nak buat kek or kuih je..

Hari-hari dok cari resipi kek or kuih yang mudah untuk dibuat..

Korang ade tak resipi kuih yang best..

Tapi yang guna teknik goreng-goreng or kukus je laa..

Bakar-bakar tak boleh lg sekarang ni.. Oven takde..

Kalau ada, boleh laa share.. :P 5 comments

I need energy pack..

Pernah tak korang rasa sangat penat sampai tak larat nak buat apa-apa pon?
Rasa nak baring kat katil, berselimut dan terus tido..

Lately, maksud aku minggu ni je dah 2 kali aku colapse bila sampai umah..
Memang tak larat nak buat apa.. Rasa nak tido je.. Terasa macam badan nih sengal-sengal
sampai tak larat nak buat apa..

Ari Isnin aritu, balik opis je aku terus siap-siap nak masak..
Masa masak tuh still rasa bertenaga lagi.. Nak buat juadah berbuka puasa..
Masak laa apa yang patut.. Suami pon memang tak nak makan nasi untuk dinner..
Aku pon masaklaa meehun sup je..
Masa nak dekat berbuka puasa tuh, tangan dah mengigil-gigil dah..
Urmmm.. Tak cukup gula dalam badan laa tuh..
Aku ni ade sedikit fobia nak minum air manis-manis..
Aku kan ada keturunan diabetis yang kuat..
So, aku nak laa prevent dari sekarang kan..
Kadang-kadang memang akan kena low blood sugar.. Tahap memang minum air masak je hari-hari...
Ok, sambung balik..
Lepas berbuka tuh kemas-kemas pinggan terus gi solat..
Time nih aku dah rasa flat sangat.. Macam takde tenaga langsung..
Baring depan tv terus terlelap..
Sebelum tuh sempat pesan hubby tolong basuh pinggan..
Memang aku tak larat..
Lebey kurang 15 minit terlelap, aku dengar ade orang kat dapur..
Hubby dok basuh pinggan..
Aku bangun pergi jengok kejap, ntah ape aku bebel-bebel kat hubby..
Terus masuk bilik tido lagi..
Time tu baru kol 9.. aku tido sampai kol 10 lebey..
Pastu kol 11.30 aku dah tido balik...

Tapi serius gile aku memang tak larat nak buat ape.. Nak angkat tangan pon rasa takde tenaga..

Semalam pon aku kena lagi..
Balik keje sakit-sakit badan, pastu terus flat..
Hubby nak melepak tengok bola kat luar pon aku tak cakap apa..
Nak membebel pon takde tenaga ok..

Lepas prepare bahan-bahan nak masak untuk sahur.. Aku terus tido...
Iskkk... Ape nak jadi aku ni..
Ni belum ade lagi makluk kecil kat umah tuh nak kena jaga..
Ni baru jek kena masak dan kemas umah yang comel itu..
Tuh pon aku dah tak larat macam siang hari tuh membajak sawah je...

Kenapa kah aku ni erk..
Kadang-kadang kesian plak tengok laki aku..
Dok laa tengok tv sengsorang..
Aku larat masak je sekarang.. Nak mengemas memang laa terabai..
Nasib umah aku kecik tau.. Cuit-cuit skit dah ok..
Kalau umah besar memang laa karam umah tuh..

Rasa macam nak makan suppliment balik..
Tp abah macam tak bape bagi makan suppliment..
Nanti badan manja katanye..
Tapi kalau takda suppliment, mau pengsan aku hari-hari..

Nak gi kliniklaa jumpe doktor.. Amik ubat tambah tenaga skit... :)

p/s: nih kalau aku citer kat mak aku ni, mesti dicakap aku si lembik.. uhuhuhu.. ok, memang aku mengaku aku tak pernah keje berat.. semua pon mak aku yang banyak buat dulu.. aku dok tolong-tolong je..

p/ss: bukan laa lepas kawen nih aku keje berat.. setakat masak je pon.. tuh pon dah kepenatan macam ape.. ok, bila pikir-pikir balik memang aku lembik..!

p/sss: aku kalau terlalu penat suke meracau.. kalau orang lain berdengkur time penat sangat, aku pulak mengigau ngan meracau.. sampai sekarang aku dok cube ingat apa yang aku bebel kat suami aku lepas dia balik tengok bola malam tadi.. yang aku ingat, aku tanya sape menang.. hahahaaa... 0 comments

Home Made Pizza and Chocolate Cake

Bagitau saya macam mana nak kurus kalau asik makan benda-benda yang full of calories..??

Entah macam mana, pagi ni jadi pagi makan-makan seunit... Jiran cube saya iaitu Faisal bawa home made pizza.. Wife faisal, Kak Waddah yang pandai masak (ehehehe.. puji skit, lenkali boleh bawak lagi) telah berbaik hati membuatkan pizza untuk kami...

Menarik kan...! Home made pizza.. :)

Pastu plak, saya juga telah terajin membuat kek coklat petang semalam.. Pagi ni bawak separuh kek, sebab for sure takkan habisnye kek tuh kalau letak kat umah... Yeee kawan-kawan, saya telah berjaya membuat kek coklat.. Dan kek coklat itu sangat gebu dan sihat tau.. (hahaha.. puji diri sendiri...)

Kek coklat yang telah dipotong-potong.. Gambar kek asal lupe pulak nak amik.. Excited sangat sebab kek menjadi.. Oh yee.. Ini adalah kek coklat kukus.. Oven takde, kukus pon jadilaa...


So, setelah dipotong-potong tu.. Amik pinggan bagi kat kawan-kawan.. Satu unit bantai makan pizza ngan coklat cake pagi-pagi.. Kekenyangan sampai mengantuk..


Jadinya, bila laa boleh kurus kalau macam ni kan... uhuhuhuu...

0 comments

Treasure Your Photo With Canonfoto

I present to you… Our first photobook… :)

IMG_1279[1]

Look nice right..? We got free coupon to print a photobook by Canonfoto as one of the free gift that we got after purchasing a brand new Canon camera during Fotokem expo a few months back..

So, we decided to used that coupon to print our honeymoon pictures..

IMG_1281[1]
IMG_1282[1]

Photobook ini mengandungi 20 muka surat.. And you can choose any templates that suits your picture.. Mula-mula mungkin susah nak paham software dia, but once you get used to it, mudah je.. :)

So, apalagi kawan-kawan.. Kalau terasa nak buat photobook sendiri, pergi je ke website Canonfoto, dan download software.. Pastu design ikut suka anda, dan hantar pesanan.. In a few days dah boleh dapat photobook tuh.. Senang dan cepat…

IMG_1285[1]

Lepas ni dah takyah susah-susah nak beli album.. Buat je photobook.. :)

0 comments

Our First Sahur...

Dalam tak sedar, sekarang nih dah bulan Rejab kan..
Lepas nih Syaaban, pastu Ramadhan dan diikuti Syawal.. Kejap je kan..
Tiba-tiba bahang untuk kembali berpuasa mula terasa.. Patutlaa kat mana-mana dah boleh nampak iklan Jualan Murah Hari Raya..

Sempana bulan Rejab, kami suami isteri ambil kesempatan yang ada untuk berpuasa sunat...
Kiranya inilah kali pertama bersahur bersama dan juga berpuasa bersama...

Dari minggu lepas sebenarnya hubby dah ajak berpuasa sunat.. Rasanya dah lama tak puasa sebab puasa ganti awal-awal dulu dah langsaikan.. So, bila hubby ajak puasa saya pon on je laa..

Malam td, ingatkan nak masak nasi sebelum tido.. Tapi hubby kata nak makan nasi panas-panas.. Nanti lepas game bola, dia kejutkan untuk bangun masak nasi.. Saya pon, dengar macam tu terus je batalkan hasrat nk masak nasik..

Pukul 11.30mlm, dua-dua pon dah tido.. Sorang nak bangun awal untuk tengok bola.. Sorang lagi tido awal sebab nak bangun masak nasi..

2.30 pagi...
Alarm berbunyi.. Kejutkan hubby.. Ingatkan lepas kejut, hubby terus bangun.. Saya pon dengan yakin sambung tido balik...

4.50 pagi..
Tangan terasa kebas.. Urmmm kenapa laa tangan ni.. Kacau orang je nak tido..
Tiba-tiba teringat... "Isssshhh... dah pukul bape ni.. Nak bangun sahur...!!"
Tengok jam dah hampir pukul 5.00pagi.. Ape lagi.. Melompat bangun..

Sambil mulut membebelkan hubby... "Abang niiiiii.. Td kata nak kejutkan bangun masak nasi..." Tepuk kaki hubby sebelum ke dapur.. Bagi signal suoh cepat bangun... Saya terus gi dapur nak masak nasi...

"Awak, saya tak bangun pon tengok bola... ".. Hubby wat muka bersalah... Pastu tolong-tolong basuh pinggan kat dapur.. .. Mmmmm.. Nasib baik tolong basuh pinggan.. Tak jadi nak bebel-bebel di pagi hari..

Nasib masak skit jek, tak laa lama nak menunggu..
Sambil-sambil tuh panas kan lauk...
Hubby plak buat telur dadar... Uittt... Bersahur macam nak makan malam...

Dalam 5.20pagi macam tu, baru dapat makan..
Stop makan dalam 5.35pagi...
Kol 5.45pagi azan pon berbunyi...
Nasib baik sempat makan dengan kenyang... :)

Takde plak sempat nak ambik gambar lauk sahur...
Ingat nak makan je masa tuh... Heee...

Nota kaki:
  • Nasib baik terjaga.. Saya pon pelik macam mana boleh terjaga, sedangkan alarm handphone tuh tak berbunyi pon.. Agaknya sebab dah niat nak puasa, malaikat tolong kejutkan bangun sahur.. :)
  • Ini semua salah handphone saya yang semakin banyak lemak tuh.. Ikut suke jek bila nak hang, bila tak nak bunyi.. Abang, handphone baru satu!! :P
  • Petang ni nak masak ape? Pikir..pikir..pikir...
0 comments

39959

Nombor apekah itu...??

Itu adalah mileage neo sekarang ni.. Balik umah petang nih mesti akan jadi lebih hampir dengan 40000km...

So, maksud disebalik angka itu adalaaaa....... DUIT.. ahahhaa...

Balik umah kene pecah tabung ikan pulak.. Nak kena buat major servis untuk neo hujung minggu ni...


Nota kaki:
- untung betul jadi kereta, tiap-tiap bulan perbelanjaan kete macam perbelanjaan anak sorang.. kadang-kadang tuh belanja kete lagi banyak dari tuan kete punya belanja.... urmmm...

- lepas servis boleh pergi racing dengan neo... woowwww.. that part i suke.. :P

Pesanan khas:
Abang, tolong bawak neo gi servis boleh tak.. Pastu mandi kan sekali kasik neo berkilat seperti baru.. Thanks in advance ye abang... :)
3 comments

Sugar Rush

Huuuhhh.. huhh.. huhhh... I'm having sugar rush.. Punyalaa banyak coklat aku makan.. Semuanya gara-gara nak menghilangkan mengantuk sebab makan nasi lemak masa lunch... Bukan main syok lagi makan nasi lemak sampai 2 pinggan.. Whaaattt... 2 pinggan sekali? Mana tak melebar pinggangku sekarang ni.. 30 minit lepas tu, mata terkebil-kebil menahan mengantuk...

Dah mengantuk tu, ape lagi merayau laa carik ubat nak lawan mengantuk.. Kebetulan member ada coklat.. Haaaa, ape lagi.. Makan coklat laa pulak.. Masalahnya, bukan 1 ketul ke 2 ketul..
7 ketul coklat sekali makan.. Hahahaa.. Sekarang ni rasa nak melompat-lompat plak sebab dah terlebey gula dalam darah...

Banyak gile.. Tong sampah penuh coklat wrap... :P

Kalau berterusan ni, ada yang gain weight tak lama lagi.. Bye bye laa jawapnya dengan dietku.. Kene bersenam balik.. Gigih atul gigih.. !!

p/s: arini hari makan-makan.. semua benda aku tengok terliur.. lepas makan nasi lemak, makan jeruk plak.. lepas singgah makan keropok kt meja kawan, makan coklat.. pastu makan puding.. apa kena aku ni?? perut bocor ka???

p/ss: dari semalam dok citer pasal makan.. ahahhahaa.. bernafsu betul tekak ni..
2 comments

Penyambut Tetamu

Ahad lepas, saya dan rakan-rakan sepejabat bertugas sebagai penyambut tetamu untuk majlis perkahwinan Timbalan Setiausaha kami.. Dah lama tak bertugas untuk majlis keraian seperti ni.. Sekali sekala bersosial, beramah mesra dengan orang ramai macam nih best gak kan.. Uhuhhuu.. Macam la tak bersosial selama nih kan..

IMG_1237[1] Emy, Kak Nuurin ngn Mas Al Hafiz..

Yang bertiga ni tengah sibuk carik-carikkan bunga rampai.. Kak Ha (wife TSUB) terlupa pasal bunga rampai untuk merenjis pengantin.. Terpaksala kami menggunakan kretiviti masing-masing untuk buat bunga rampai..

IMG_1246[1] Penyambut tetamu.. Mas jadi pengacara majlis pon sibuk-sibuk bagi door gift untuk tetamu…

IMG_1252[1]
Pengacara majlis tetap BPM : Kak Zai dan Mas Al Hafiz.. (huh, siap nama penuh lg aku bubuh nama si mas.. :P)

IMG_1254[1]
Menunggu kedatangan tetamu.. Anep mengelat.. Asik pandang jek tak wat keje.. Haha…

IMG_1248[1] Penat ok.. Walaupon aircond, tapi sebab kehulu kehilir mengejar orang, berpeluh-peluh jugak jadinya… Dah laa pakai heels konon nak melawa kan.. Akhirnya berkaki ayam jek dalam dewan tu.. Lagi senang..

Dok citer pasal kami, lupe plak nak tunjuk orang yang diraikan..

IMG_1238[1] Pelamin yang cantik.. Ala-ala garden gitu..

IMG_1255[1]
Bergambar dengan pengantin.. Tinggi sungguh laa pengantin perempuan.. Aku dah nampak cam ketut je gitu.. Uhuhuhuu…

Selamat Pengtin Baru diucapkan kepada kedua mempelai, semoga berbahagia hingga ke akhirat.. Aminnn…

3 comments

Teringin....

Saya teringin... Untuk membuat kueh kembali... Dulu saya rajin tau nak buat kek ke, karipap ke, cupcakes ke.. Walau pon kebanyakannya tak jadi.. Tapi saya gigih untuk membuat kuih muih dan kek..

Sekarang ni masalahnya, barang-barang kek saya semua ada kat umah sewa lama.. Tak bawak gi umah baru...

Jadi motifnya menulis nih.. Haaaaaa... Nak bagitau En Hubby tolong belikan saya baking equipment yang baru.. Boleh tak abang...?? Boleh erk.. Kita gi carik kat ikea erk.. Uhhuhuu...

p/s: Kek..kek..kek.. Saya nak makan kek.. Dan juga nak makan karipap... Nih semua gara-gara baca blog mek lin.. Cisss.. Aku telah teringin... Mcm mana nih.. Dah telan-telan air liur membayangkan kek dan segala bagai.. Ooohhh.. Parah-parah.. Kene kedai kek dengan segera... 2 comments

Jualan Jumble Sale Baksus

Hoh.. Baru nak upload gambar.. Aritu lepas buat jualan tuh terus cuti honeymoon.. Gambar nih peram je kat dalam camera..

So kawan-kawan… Ini antara gambar aritu.. Untuk biro penerangan Baksus, kalau nak gambar untuk letak kat blog Baksus, boleh mintak kt saya kay…

IMG_0405[1] Makanan yang nak dijual

IMG_0404[1]Tulang belakang BAKSUS…

IMG_0411[1]Kak Zai dan Kak Shida penjual rojak buah yang berjaya…

IMG_0412[1]Kawan-kawan office.. Membeli sambil beramal…  

IMG_0415[1] Lain-lain jualan yang ada pada hari tu..

IMG_0416[1] Tauke kain ke korang nih..?? Hahaha

Jualan jumble sale ni adalah antara usaha yang dijalankan oleh AJK Baksus untuk mengumpul dana sempena Hari Keluarga BPM… Terima kasih kepada kawan-kawan yang datang membeli serta menyumbang.. :)

2 comments

Demam World Cup…

Suami: Ayang, sebulan nih piala dunia.. Abang nak tengok game tau…

Isteri: Pukul bape game bola tuh..?

Suami: Tiap-tiap malam.. Pukul 7.30 ada, 10.00 mlm ade, 2.30 pagi.. Semua abang nk tengok tau…

Isteri: Abis tu, kalau abang layan bola.. Saya nak tengok buat apa malam-malam…

Haaaaa… Pernah tak korang mengalami situasi di atas… Tak kirala dengan suami ke, dengan abah ke, dengan adik-adik ke.. Aku…?? Rasanya tiap kali World Cup memang laa tak dapat tengok tv.. Dulu adik-adik yang gila bola.. Sekarang nih hubby plak yang memang gila bola.. Huhuhuu.. Jadinya sebulan nih memang akan sentiasa tengok match World Cup…

Aku memang kurang minat bola.. Sebab kalau tengok bola, rasa macam tengok benda yang sama… Satu bola kejar ramai-ramai.. masukkan dalam gol.. Walaupon aku takla merungut pasal tak dapat tengok rancangan lain, tapi hubby macam paham gelodak jiwa ku..

Pernah satu petang, berborak-borak…

Abang: Nanti awak nak ikut tak saya tengok bola kat R** dengan kawan-kawan saya…?

Atul : Boleh gak.. Tapi nanti saya bosan… Tak paham apa-apa pon….

Abang: Hurrrrmmm.. Kalau macam tu, kita beli PSP nak tak.. Nanti awak boleh layan game sambil teman saya tengok bola..

Atul: Hurrrrmmmm… Best ke PSP…???

Sejak dari itu… aku sentiasa berpikir… Best ke PSP?? Ok gak ade hiburan baru.. Sambil tuh boleh jugak teman hubby tengok bola, tak laa aku kebusanan kan….

Sooooooooo.. korang rasa, jadi tak kami beli PSP.. Jadi tak? Jadi tak…?

Jawapannya……..

.

.

.

.

.

.

.

IMG_1197[1] My brand new PSP.. First time aku ada game device… Selama nih dok main PS2 adik… Nak main PS3 hubby, aku tak reti…

So, moral of the story.. gara-gara demam World Cup hubby, aku dapat PSP.. Ahahahaa… :P

0 comments

Crazy Chargers & Customer Service

Ok, i admit it that i am a very fussy customer.. Dan aku juga customer yang paling kurang prihatin bab membayar bil.. Aku akan bayar bill everytime dapat sms dari MAXIS bila bill dah hampir sampai kredit limit.. Bila dapat bill trou email memang buat bodoh je.. malas nk amik kisah..

So.. Nak dijadikan cerita, pada suatu pagi aku tergerak nk check bill.. And aku terperasan sesuatu yang pelik…

Untitled Korang cuba tengok ape yang MAXIS charge aku nih.. Ape kebenda Ionnex SMS tuh.. And just look at the amount.. RM45.00?? Almost 1/3 dari monthly bill aku.. Ini dah melampau.. Aku terus check bill-bill sebelum nih.. Dari Januari aku kene charge dengan service nih.. Dan seperti dijangkakan, aku bayar membuta tulikan.. Memanglah aku nih a bad customer..

Pastu aku terus call customer service Maxis, bercakap pasal crazy charge yang aku kene ni.. Pastu officer tuh cakap dia tak boleh block, aku kene stopkan service tu.. Aku pon kata oklaa.. Tapi dalam hati tak puas hati lagi nih..

Keesokkan harinya, aku check phone.. Tengok SMS aku.. Mana ade SMS dari nombor tuh.. Memang rasa tak puas hati lagi.. Aku call customer service lagi.. Kali nih bercakap dengan officer, nama dia Siti.. Aku terus membebel-bebel.. RM45 tuh banyak ok.. Boleh beli blouse tiap bulan.. Aku pon ugutlaa Maxis, kalau tak boleh block number tuh dari bagi SMS kat aku (sedangkan bila aku check phone, takda pon number tuh.. pelik gile..), aku akan terminate service Maxis.. Baru aku puas hati..

Then… Barulaa Siti tuh kata dia akan check and block the number… Hurmmm.. Boleh plak kan nak block number tuh… Kena ugutkan baru nak buat.. Officer yang sebelum nih konpem pemalas nk check.. Jawab nak tak jek.. Nasib aku tak ingat nama dia.. Kalau tak memang aku dah report dah…

p/s: aku paling tak suke, kalau syarikat yang kita bayar untuk service, tapi service dia SUCKS.. memang akan kena sound direct je dari aku.. hurrrmmm

Btw, customer always rightkan.. Tau tak kenapa.. Sebab kita bayar untuk every service…

0 comments

Bulan Madu di Tasik Madu...

Hohh... Tajuk bukan main tangkap cintan.. Hahaha... Dah lama tak update blog, maklumla sedikit busy.. Bila hidup berdua nih, tak banyak masa lapang sangat macam dulu.. Bila betul-betul lapang baru boleh mengadap blog.. Lagipon, nak menulis pon perlu inspirasi.. Kalau free, tapi idea tak sampai-sampai pon takde gunanya kan.. Tetap berabuk jugak blog ni...
Ok, stop membebel.. Saya nak cerita pasal my getaway hari tu.. Alhamdulilah, segalanya berjalan lancar.. Tak sia-sia menyusahkan diri masa Matta Fair hari tuh.. Memang berbaloi-baloi.. Lepas cuti suami disahkan oleh Pengarah, terus email resort untuk confirmkan bilik... Bagi maklumat flight untuk airport pickup..


Jadinya, pada pagi 1 Jun 2010 berangkat la kami ke destinasi bulan madu kami iaitu Krabi, Thailand... Nak cerita nanti panjang lebar sangat jadinya blog ni.. So, kita biarkan gambar-gambar bercerita...

1 June 2010 

IMG_0461 Flight ke Krabi cuma ada satu flight saja sehari dan cuma airasia yang ada penerbangan ke Krabi.. MAS dan Firefly takda..

IMG_0475 Krabi Airport.. Ade kamera semasa passport checking.. Imigresen muke sangat serius je.. huhuhuu

Sampai-sampai je airport, dah ada pihak resort yang menunggu.. Terus pergi ke resort dengan van..  

IMG_0482IMG_0492

IMG_0498 Airport Krabi terletak berhampiran dengan Bandar Krabi.. Pantai peranginan terletak jauh sedikit.. Lebih kurang setengah jam perjalanan.. Pantai yang terkenal di Krabi ialah AoNang Beach..

Sampai je resort, terus check-in..

IMG_0509 IMG_0533 Laluan ke bunglow kami..

Lupa pulak nak bagi tau.. Kami stay di Sunda Resort.. Nih info pasal resort tu..

19 Moo 3, Ao Nang, Muang , Krabi, Thailand 81000 .
Resort Office :+66 (0)75-661262-4
Sales Office :+66 (0)89-230-9019
Fax : +66 (0) 75-661266
E-mail : info@sundaresort.com , sales@sundaresort.com

Kalau tengok published price kat website macam sangat mahalkan.. Tapi kalu kat Matta Fair, price dia totally sangat berbeza.. Kalau nak tau, kenalah pergi Matta kay…

IMG_0532 Our bunglow.. Tengok depan pon dah suka.. Tuh belom lagi masuk dalam tengok katil lagi…

IMG_0511 Decoration istimewa untuk honeymooner.. Memang terperanjat mula-mula sebab kami tak book pon honeymoon pakej.. Bestkan.. :)

IMG_0523 IMG_0519 Semi-outside bathroom.. Ade feel in the nature gitu..

IMG_0530 Our beranda.. Sape punya ashtray laa tuh.. Isk isk isk…

IMG_0535 
The pool… Best kan..

After lepak-lepak kat bilik, kami pon keluar untuk jalan-jalan di Pantai AoNang.. AoNang adalah pusat melepak kat Krabi.. Ade macam-macam kedai.. Boleh jalan di persisir pantai sambil tengok kedai-kedai.. Untuk pengetahuan, ramai penduduk Krabi yang beragama Islam.. Masjid pon banyak.. Resort yang kami menginap tu, berdekatan dengan masjid.. Waktu subuh memang dengar azan…

IMG_0541Disebabkan Sunda Resort agak jauh dari pantai.. Kalau dari pantai Nopporatha lebey kurang 15-20 minit berjalan, manakala ke pantai AoNang memang laa lagi jauh tak terjangkau dek kaki nak berjalan, pihak resort ade menyediakan kemudahan tuk-tuk untuk ke pantai.. Free aje.. Pergi lobby, kate nak gi beach.. Nanti adalah tuk-tuk yang menghantar..

Balik pulak kena balik sendiri.. Tapi kat beach banyak tuk-tuk.. Rate 60bath je, lebey kurang rm6 kita.. Memang standard, tak kira tuk-tuk kecik ke, besar ke.. Memang sama harga.. So sangat mudah…

IMG_0549   Deretan kedai…

IMG_0553IMG_0556 IMG_0554 Kedai favorite abang… Tapi tak tau halal ke x.. Dari makan benda ni, baik kita try local food…

IMG_0559  
Hurrrmmmm.. Pilih-pilih… Kedai minuman.. Pilih mango shake dan watermelon shake…

IMG_0561 

IMG_0574
Makan malam.. Tom yam kum.. Sedap babe..

2 June 2010

Bermula hari kedua.. AKtiviti yang menanti.. 4 island hopping.. Kita melompat-lompat ke pulau-pulau kecil di perairan Krabi..

Pengangkutan ke pulau….??

IMG_0624 Sejak bila suami ku ni suka amik gambar.. Uhuhuu.. Honeymoon sekali sekala.. So, kenalaa bergambarkan…

IMG_0635

First island.. Tup Island…

IMG_0646IMG_0647Tup island nih bersambung dengan Chicken island.. Bila air surut boleh berjalan kaki ke Chicken island…. 

Inilah Chicken island.. Yang belah kiri tu.. Mcm bentuk ayam kan.. Tuh pasal panggil chicken island…IMG_0675

Kat chicken island, aktiviti utama adalah snorkling.. Maaflaa takde gambar.. Semua seksi-seksi.. Hahaha…

Then kita ke Poda island… makan lunch…

IMG_0690 Hero hindustan ku.. Lalala…

Lepas ke Poda Island, patut ada pergi lagi satu island tapi disebabkan cuaca tak begitu baik, kami balik awal.. Takut tersekat dalam ribut… Sampai hotel terus tido.. Penat woo berenang-renang dengan ikan siang tadi..

Malam plak, kami ada dinner.. Ni pon termasuk dalam pakej.. Kami diberi pilihan untuk menu, setelah buat review sebelum nih, ramai yang recommend try Green Curry Chicken… So.. ape lagi.. Kenalaa try kan…

IMG_0750 Green Curry Chicken or Masak Lemak Cili Api kt Malaysia.. Sedaaapp sampai menjilat sudu…

IMG_0753 

Lepas dinner, terus ke Ao Nang lagi… Aktivitinyaa adalah berurut..

IMG_0759Abang buat relax foot massage, saya buat back and shoulder massage.. Kawan-kawan kalau ke Krabi, jangan lupa pergi mengurut.. Sangat murah.. Sejam mengurt baru 200bath.. Murah ooo… 

3 Jun 2010

Kat Krabi ni banyak aktiviti tau.. Boleh naik gajah, naik ATV, naik water rafting, pergi kelas memasak.. Kalau nak tau bleh tengok kat sini

Kami pilih untuk bercanoeing.. Halday canoeing to Hong Island.. Berkayak dari jetty di Ao Tahlane ke Hong island.. Berpeluh-peluh gak laa mengayuh canoe.. Fuh..fuh..fuh…

IMG_0813 Tukang kayuh canoe…

IMG_0862
Pemberi semangat kepada tukang kayuh..

IMG_0970 

IMG_0838Hong island…

4 June 2010

Hari last.. Tak gi mana-mana.. Just lepak-lepak kat bilik je..

IMG_1036Penangan facebook.. Asalkan pergi lobby, mesti facebooking…

Dan tak dilupakan, bergambar-gambar disekitar resort..

IMG_1039IMG_1043   IMG_1047IMG_1057

Dah puas bergambar, terus check out dan pergi airport..

IMG_1075Krabi Airport… Bye-bye Krabi…

IMG_1081    
Seperti biasa, bila balik je beg beranak.. Hehehee.. Tak syok la berjalan tak beli souviner kan..

Jadinya, sampai di situ ajelah trip honeymoon kami kali ini.. Lepas-lepas nih boleh pergi honeymoon lagi kan abang.. :)

 

4 comments
Related Posts with Thumbnails