Minyak Angin..

Minyak angin cap kapak yang aku gunakan sekarang dah tak rasa ape-ape dah..
Sapu minyak banyak-banyak pon tak rasa panas..

Adakah aku sudah immune dengan minyak cap kapak ini..

Mmmmm... Kene carik minyak angin cap lain laa pulak..

Abang, tolong belikan tiger balm satu... ~ 0 comments

Cravings..

Biasanya,kalau mengandung mesti ada rasa mengidamkan.. Mengidam nak makan coklat ke, mee kari ke, sambal tumis ikan bilis mak ke, roti sardin ke.. Macam-macam laa teringin kan.. Korang yang pernah pregnant pernah tak craving yang bukan-bukan..? Setakat ni, takde la teringin yang merepek-repek … Yang biasa-biasa je… Lagi selera makan tak berapa nak ada 2-3 minggu ni.. Tu sebab tak kisah sangat nak mengidam makanan ni.. Kalau boleh asik rasa nak tido je.. Nak rehat, tapi bukan pon penat ape sangat…

Bercakap pasal mengidam ni, teringat masa raya hari tu… Time tu tak tau pulak tengah berisi.. Badan pon ok je, cuma kadang-kadang penat.. Tapi yang peliknya boleh pulak nak mengidam makan cermai.. Masa tengah makan lunch, cakap kat suami mana erk nak dapat cermai.. Rasa macama nak makan je.. Nasib la jiran depan umah ade pokok cermai.. Apelagi, mintak laa suami tolong mintakkan.. Tapi, disebabkan suami ni penyegan.. Abang ipar laaa jadi mangsa.. Dia yang tolong petik pastu baru bagitau aunty sebelah kitorang amik cermai tu.. (amik dulu baru mintak izin.. bagus betul…) Dapat laa dalam segenggam.. Pergi dapur, basuh-basuh cermai tu, makan ngan garam.. Waaaaaa.. Terliur pulak citer pasal cermai.. Tapi memang laa nikmat makan ape yang diidamkan.. Yang lain tengok je aku makan cermai masam tu.. Takde sape nk makan benda masam kalau kat belah mertua.. Yang geng makan masam cuma isteri abang ipar aku je. Ehehhehe...

Bukan setakat cermai je yang aku nak… Mangga muda pon nak gak.. Melampau kan mengidam benda masam.. Yang bestnya, time mengidam tu kat kampung… Memang laa apa yang nak semua ada.. Orang lain kalau makan mangga muda nak cicah dengan kicap+gula+cili api kan.. Tapi aku taknak macam tu.. Mesti nak jugak cicah garam… Siap aritu bawak bekal gi open house makcik aku.. Last-last satu family makan mangga dengan garam sebagai pencuci mulut… Hahahaa

Picture 002 Aku makan yang muda je, yang dah kaler kuning ke oren memang xpandang… :)

Picture 001 Pastu makan ngan garam.. Nikmat wooo…
Ni garam kasar je jumpe, tapi takpe… Asalkan masin..

Family belah aku memang hantu mangga.. Mangga muda ni kitorang buat ulam je kalau makan nasi.. Potong mangga muda banyak-banyak, pastu lecurkan skit ngan air suam, gaul ngan garam.. Memang syok abis.. Lagi-lagi kalau makan ngan asam pedas daging.. Memang kalau orang lalu belakang pon tak perasan aaaa… (Waaaa… meleleh lagi air liur ku… Nak balik kampunggggggggggg)..

Picture 004 Makan mangga ramai-ramai memang syokk…

Picture 005 Adik aku ni pon suke gak makan mangga.. Tengok laa, aku yang mengidam, dia yang abiskan mangga tu.. Kalau tengah takde musim mangga, memang berebut laa kalau dapat sebiiji mangga.. Siap makan sembunyi-sembunyi sebab tak nak share mangga dengan sesiapa…

Selain cermai ngan mangga, ape lagi yang aku ngidam erk……

Haaa, ade satu lagi.. Tapi tengah takde musim… Mengidam nak makan buah mata kucing.. Tapi langsung tak nampak orang jual… Bila erk musimnya.. Lama lagi ke… ?

3 comments

Keys To Our New Home

IMG_2186

Yeaayyy… We already get our new house’s keys… Hati berbunga-bunga sebab penantian yang begitu lama telah juga berakhir.. Sekarang boleh peningkan kepala memikir macam mana nak renovate itu rumah.. Kene pikir nak pakai grill ape, nk kitchen cabinet macam mana, nak plaster syiling ke tak.. Pening nak pikir, lagi pening nak mencari kontraktor yang bagus untuk buat keje-keje renovation ni.. Bab budget pon pening gak.. Uhuhuu…

IMG_2188Our new home.. Agaknya bila boleh pindah ni erk..

Kalau diikutkan hati, macam-macam nak buat dengan rumah baru ni.. Tapi, kenalah ukur baju di badan sendirikan.. Takkan la nak berhabisan kat umah je tanpa memikirkan masa depan.. Banyak betul tau dugaan, belom pon masuk umah dah ade banyak kontraktor yang offer servis.. Harga mahal melampau pulak tu.. Kene banyak masa pikirkan yang terbaik untuk keluarga… Cewaahh.. Cara cakap macam menteri kewangan pulak.. Ehehehhee… Tapi betul la kan, kenalah fikirkan cara terbaik untuk melengkapkan kemudahan dalam rumah ni berdasarkan kemampuan kita… Kalau boleh, nak senang sekarang, masa depan pon nak senang jugak kan… :)

2 comments

The First Movement

A little note :

Around 6.00 am: Dalam kemalasan untuk bangun pagi untuk bersiap pergi keje... Tiba-tiba terasa ade benda menguit dalam perut.. It feels like someone tickles inside me.. Itukah baby's movement.. atau perasaan ku saja.. Ape pon, it feels wonderful.. :) 0 comments

Nafsu Makan

Sekarang ni, asik rasa nak makan je...

Masa makan :

8.00 pagi : Breakfast, wajib makan berat.. Roti memang tak cukup..
10.00 or 10.30 pagi : Snack time.. Makan biskut at least..
1.00 petang : Lunch time.. Makan nasi jugak..
3.30 petang : Snack time lagi.. Makan je apa yang ada..
8.00 malam : Dinner...
11.00 malam : Nak makan lagi sebab lapar.. Tapi selalunya tuan badan malas nak melayan perut ni... Uhuuhuhuuu...

Haaaa... Amik ko, aritu morning sickness tak nak makan sampai berat turun 2 kg kan.. Sekarang ni, setiap 2 jam perut dah lapar.. Daku yang penat nak makan.. Sebab sebelum ni, saya jenis makan 3 kali sehari je.. Tak suka nak amik snack-snack ni.. Tapi sekarang, boleh stress kalau kat umah takde snack yang boleh dimakan.. Rasa pedih je perut ni kalau tak diisi...

Tapi kenapa asik lapar je erk.. Ni baru je lagi, kalau dah masuk second trisemester nanti, ntah macam mana agaknya.. :P ... Jangan sampai berat melebihi had sudah.. Ada yang kene bebel dengan nurse nanti...

p/s: belom lagi buat buku merah klinik kerajaan.. bulan depan baru nak buat.. Uhuhuhuuu... 0 comments

Kegembiraan dan Anugerah Kami

Sesungguhnya setiap ujian Allah kepada setiap insan pasti ada hikmahNya.. Dan sebagai hambaNya, aku bersyukur dengan setiap apa yang aku miliki harini..

Our tiny baby @ 8 weeks 3 days...

Hilang segala kedukaan tatkala melihat our baby is developing well this time.. The doctor said that baby is healthy, his heart is beating well also... Hilang segala fobia dan ketakutan yang membelengu diri bila melihat si kecik ini...

Doa dan harapan agar baby akan lahir sempurna dan sihat.. Kali ini, mama janji akan menjaga kesihatan diri sebaik mungkin dan tak kan komplain apa-ape lagi.. ok baby.. I just want u to eat, sleep and membesar dengan sihat ye... InsyaAllah....

7 comments

Beli Barang Percuma Barang…

Kalau time sale, mesti seronok tengok tag jualan.. Buy 1 free 1.. mesti excited je nak belikan barang-barang tu..

Nih sebenarnye cerita lama, saje nak menepek kt sini sebab bukan senang nak dapat barang percuma begini banyak.. Hari tu, masa pergi HOMEDEC kan kami ade terjebak dengan satu produk water purifier.. Setelah dipikir-pikir kami amik pakej sewa.. Sekarang ni macam-macam pakej ada, beli terus ada, sewa beli pon ada… Amik pakej sewa beli ni senang, masuk sekali untuk maintenance.. Dah tak yah pikir yearly fees lagi..

Seminggu lepas book, syarikat Coway ni pon call bagitau nak buat installation kat umah.. Masa kat pameran tu, tengok water purifier yang kitorang pilih tu, takla besar mana.. Rasa comel je, sebab kitorang pon amik yang paling murahkan.. Sekali dia datang… Haaa amik ko, penuh meja masak daku..

IMG_2113 Tengok tu, abis landasku jadi mangsa pengalas.. Dah kene beli landas baru.. Bila ada benda ni, rasa senang je nak minum air.. Tekan terus dapat air fresh…

Yang paling bestnya… Bila beli barang kat pameran ni, biasanya dapat free gift.. So, disamping dapat water purifier yang baru… Kami juga dapat set cookware yang best..

IMG_2114 Dah tak yah nak beli periuk.. Walaupon brandnya tak berapa dikenali, tapi takpelaa.. Siapa je nak bagi free kan zaman sekarang ni.. Periuk ni semua dok diam-diam dalam kotak.. Nanti dah pindah umah baru, kita rasmikan yeaaa….

0 comments

No update for so long

Aduh malasnya nak update blog ni.. Walaupon dah masuk 3 hari MC, saya memang sangat malas nak update blog ni...

Ummmmmmm.....

Itu je la kot nak bagitau.. Bila mood dah ok nanti saya update kay...

p/s: First time dapat MC dari klinik kesihatan kerajaan.... Itu maknanya saya memang betul-betul sakit ye.... (saja bagi statement untuk mereka yang meragui bahawa saya sakit.. :P) 0 comments
Related Posts with Thumbnails