Kitchen Cabinet, TV Cabinet and Wardrobe Part II

Horaaayyy.. Kitchen cabinet, tv cabinet dan wardrobe telah siap dipasang.. Urmmm, Kitchen Cabinet ada sikit lagi kena adjust, tapi basically semuanya dah in place.  Sabtu ni kontraktor nak datang kilatkan surface kayu dan buat adjustment mana-mana yang tak betul lagi.. Oh lupe nak bagitau, tiga-tiga item ni kitorang buat dengan kontraktor yang sama.. Boleh dapat murah skit bila buat banyak-banyakkan…

Ok, mari kita cerita satu-satu yer..

Kitchen cabinet ni kitorang pilih colour dark coco with stripes, sebab nak balance kan dengan table top yang kaler hitam.. Lagi pon, bila pikir kalau amik kaler yang terang-terang ni susah nak jaga skit.. Aku ni bukannye rajin sangat kan… Uhuhuuu.. Lagi pon, dinding rumah kaler putih, so i think kena ade skit kaler kontras untuk naikkan seri..

IMG_2288 Ni hasilnya, dapur kecik je ni je design yang boleh buat.. Mula dulu ingat nak ada island kitchen gak, tapi dapur ni sempit, jadi lupakan je hasrat nak dapur fancy-fancy yer..

Apa pon yang penting dalam membuat kitchen cabinet haruslah praktikal.. Tapi kalau tanya kat aku, mesti aku tengok harga dulu.. Hahahaa.. Budget kena jaga yer kawan-kawan dalam membuat renovation.. Kalau tak, memang akan lari budget sangat-sangat..

Untuk wardrobe pulak, kitorang just buat untuk master bedroom je.. Dah nama pon master of the house kan, mesti la bilik kitorang kena yang paling cantik.. Bilik untuk anak pulak, nanti bila anak dah besar skit nanti baru buat..

IMG_2289 Bilik pon kecik uols, tak boleh nak pasang wardrobe besar-besar..

Untuk wardrobe kami pilih kaler off white, cream with light pink stripes.. Pilih kaler cerah untuk menampakkan bilik besar…

Kalau ikutkan hajat dihati, nak pasang wardrobe penuh satu dinding.. Tapi bila designer datang, dia tak advise buat macam tu.. Bilik akan jadi sangat sempit.. Bila pikir-pikir balik memang ada logiknya jugak.. Lagipon aku lagi suka kalau bilik ada ruang nak solat semua.. Nanti nak letak baby cot jugakkan.. So, better kita jimat space.. 

Cermin kat tengah tu pon, cara kitorang nak jimat space.. Bila dah ada cermin kat wardrobe, tak perlu cari cermin lain, dan tak perlu makeup table.. Kan dah jimat wang dan ruang macam ni.. :)

IMG_2290 Isi dalam wardrobe.. Rasa-rasa baju aku je yang penuhkan wardrobe ni nanti.. Uhuhuhuuu..

Yang terakhir, kita pasang pulak TV Cabinet…

IMG_2291 Cabinet ni my hubby punya wish.. Bila tengah pasang cabinet ni, memang hubby pantau sampai abis.. Punyala semangat.. Yelahkan, tv is where he spend most of his free time.. Lagipon, aku ni takde la layan tv sangat.. So, i let him decide the design he wants…

Kaler untuk tv cabinet wood mocha with stripes.. Siap dengan 1 line set drawer..

Jadi, dengan siapnya ketiga-tiga barang ni maka kami sudah boleh mula mengangkut barang-barang lain ke dalam rumah.. KC tu nanti akan dipenuhkan dengan pinggan mangkuk hadiah kawen haritu..

Ok, cukup-cukup bercerita pasal itu semua.. Sekarang ni saya nak share info..

Korang mesti nak tau sape yang buat KC, TVC dan Wardrobe ni kan..  Syarikat yang saya upah ni syarikatnya kecik je.. Takde laa sehebat syarikat-syarikat KC yang ternama tu.. Tapi saya sangat puas hati dari segi service yang dia bagi.. Sangat memuaskan.. Murah, userfriendly dan sangat menjaga kualiti perkhidmatan..

Ok, ini nama dan alamat company tu.. Jeff tu designer cum owner syarikat.. Boleh kontak terus dia kalau berminat..

ARTAK KITCHEN DESIGN

No. 47-47A, Jalan Mega 1A
Taman Industri Mega
43500 Semenyih

Tel : 012 625 2528 (Jeff Hew)

http://artak-kitchen.blogspot.com/

Ni aku promote free je, sebab aku rasa service yang dia bagi sangat berbaloi.. Jadi, tak salah nak share dengan korang.. Kalau korang yang berbudget sangat ketat macam aku ni, tapi selera sangat besar.. boleh la cube kontak Jeff.. Dia boleh bagi option dan harga ikut kemampuan korang.. :) Lagipon, service dia memang tip top.. Siap dia buat inspection kerja anak-anak buah dia.. Kitorang tak komen ape pon masa pekerja dia buat.. Rasa semua pon elok.. Sekali masa dia datang buat inspection, habis semua pintu-pintu KC kena bukak balik sebab salah design.. Owner sendiri tak perasan apa yang tak kena.. Uhuhuuu

Oklah, harap info ni dapat membantu korang.. Renovate rumah ni bukannya mudahkan.. Banyak guna masa, wang dan tenaga.. Tapi bila dah siap, rasa sangat puas hati kan…

8 comments

Kitchen Cabinet, Wardrobe and TV Cabinet Part 1

Tengahari tadi pergi umah baru jap, hantar makanan kat tuan rumah yang sedang mengecat rumah..

Rasa sangat happy bila tengok rumah makin sempurna.. Lepas ni baru boleh jadi home sweet home.. (^_^)..

Hari ni, Kitchen Cabinet, Wardrobe ngn TV Cabinet akan siap dipasang.. Waaaa.. Korang teruja tak? Saya of course laa teruja.. Menyiapkan rumah baru ni satu proses yang memenatkan, tapi bila tengok skit demi skit rumah makin sempurna, hati rasa gembira...

Cuma satu je tak gembira.... $$$$$ yang kena keluar.. Huhuhuu...
Tapi alhamdulilah, still in our budget..

Petang ni, lepas keje terus gi tengok hasil kerja kontraktor tu.. Nanti saya amik gambar banyak-banyak ok.. And i'll tell u more about it later... 0 comments

Long Silent

Issshhhh.. Sekarang ni takde idea nk update ape..

Banyak benda nak kene setelkan sekarang ni:
1. Yearly evaluation form (LNPT)... Malas wooo nk tengok balik satu tahun punya kerja.. Nak isi data dalam sistem lagi malas..
2. Persiapan perpindahan ke rumah baru.. - Pindah rumah sangat memenatkan.. :(
3. Pergolakan hormon yang melampau yang menyebabkan saya jadi sangat sensitif dan selalu rasa nak nangis aje..

Ok, will update later.. I need a long rest.. Saya mau pergi holiday!!! 0 comments
Related Posts with Thumbnails