Memanjat, Penat dan Tido

Sekarang ni, Hasief asik nak berdiri je kejenye.. Setiap masa nak berdiri...

Panjat sofa untuk berdiri, then pergi kat tv cabinet, panjat dan berdiri..


And lagi satu tempat favorite dia untuk berdiri adalah bouncernye...


Haaaa.. Ni semua tempat dia berlatih berdiri...


Pastu bila tak seimbang badan, jatuh tergolek...


Dah bape kali anak aku ni jatuh, aku pon tak tau...


Kadang-kadang geram jugak, sebab dah cakap bape kali.. Nak jugak memanjat...


Tapi budak kecik manalah paham kan...


Bila dah jatuh tu, nangis laa kejapkan.. Bila dah tak sakit, kat situ jugak dia nak main...


Ade sekali tu, dia panjat bouncer dia sampai berjaya berdiri dalam bouncer..
Muka bukan main happy lagi..
Lepas tu berenjut-enjut keseronokan...
Aku yang seriau tengok, lantas menjerit ketakutan... Uhuhuhuu...
Hasief bukannye takut pon...
Agaknya baby boy memang macam ni kot..
Pantang nampak benda menarik, mesti nak buat...

Tapi, bila dia dah aktif macam ni.. Nak tido tak lah sesusah dulu..
Sekarang ni bila bawak masuk tido dalam kol 10.30 tu, dalm 20 minit dia dah tido..
Penat sangatla agaknya...
Kalau tidak dulu, sejam lebih jugak aku bersilat atas katil nak tidokan dia...
Betapa mencabarnye..


Lena betul tido.. Lepas tu menangis, dah pandai mengigau dah anak mama ni....



Ni gambar bawak Hasief makan breakfast kat McD..
Sebenarnye takde plan pon, kebetulan kene anta adik aku gi KLIA ahad aritu..
Lantas terus kita ke McD kan...
Hasief dalam gambar ni terselah kemasamannye..
Sebab kene kacau nak tido... Ehehehe 0 comments

Over and over again....

When u keep doing the same thing over and over and over and over again for years....

It doesn't make u any better....
It makes u lose and forgets everything...

My former boss used to say this...
"Sungguh-sungguh buat kerja... Tapi, jangan sampai lemas dalam kerja..."

And i'm now, not just sinking nor drowning... I am actually at the bottom of the ocean...
Ocean of work...Hahaha...

Need a hondsome life saver to rescue me from this place.. Or should i just fill in the transfer form... :P

Ok... Thats it.. Take a deep breath and back to work.... 0 comments

Wordless Wednesday : 3 is Better Than 2...

Picture taken during my brother's enggagement day..
0 comments

Breastfeed and Outstation..

Hari tu, kene outstation ke Bagan Lalang selama 3 hari..
Walaupon nampak kejap, tapi mencabar jugak bila breastfeed mom ni outstation..
Bila masuk bilik, mula-mula tengok fridge dia.. Alamak, apesal tak on fridge ni...
Check-check rupanya suiz rosak.. Dah tu bila tengok satu bilik ade dua je suiz elektrik.. Punyalaa kedekut hotel ni, Satu suiz tu laa nak guna tengok tv, masak air, caj telepon... Aaaaa... Stress kejap...
Nasib baik lepas tu, roomate datang... Baru berani kol service datang cek suiz yang rosak tu....

Oklaaa... Nak cerita pasal breastfeed.. Kalau biasa, aku akan simpan susu dalam fridge hotel je.. Sebab susu dalam fridge boleh tahan dalam 4-5 hari.. Jadi bila duduk 2-3 hari, theres no need to froze the ebm.. Dan biasanya jugak aku akan replace kad hotel dengan my other cards so that the fridge will always on...

Tapi... Hotel ni tak gune kad, dia gune kunci and a custommade key holder yang tak boleh diganti.. So, bila keluar bilik memang laa tak de electric...

So, being me.. pada mulanya sudah give up.. Tak pelaa... Pam je susu, then buang...
Haaaaaaaa... Tapi bila pam, tengok dapat susu banyak.. sedih rasa hatiku nak buang.. Tak pernah aku buang susuku selama ni...

Then bila discuss dengan roommate, dia suggest simpan dalam fridge hotel.. Tapikannn... Mak mana ade bawak bekas.. Plastic bag yang cantik skit adelah...
Nak tak nak kenalaa letak susu-sus tu dalam plastic bag tu.. Mula-mula bubuh susu dalam milk bag then letak dalam beg plastik tu.. Aku simpan skali icepack.. Bagi kat kitchen....

Nasib baik laa pekerja kat hotel ni memahami.. Tiap kali aku pergi kitchen, sume dah tau.. Tolong simpankan susu dalam beg plastik aku.. Alhamdulilah lepas meeting ade dapat 10 bags of 7oz.. Gembira tak terkata...

Bila balik aku sumbat semua dalam cooler bag... Sampai rumah semua susu masih beku.. :)Dan Hasief dapat minum susu ibu lebih skit kt rumah pengasuh hari ni... :) 0 comments

Baby Hasief 7 months

Last Saturday, Hasief turns 7 months.. How time really flies when u're enjoying it.. Sangat kejap dan from tiny little baby, Hasief had turn into big baby now.. Ehehehe



Hasief, macam baby-baby lain sangat suka bermain sekarang ni...

Pantang nampak benda lain skit, pasti akan menarik minatnya...

Mesti nak capai, kutip dan masuk mulut.. Everything nak masuk mulut...

Geram ke kadang-kadang tengok tabiat yang satu tu..

Bukan elok semua nk masuk mulut, nanti mesti batuk teruk...



Ok, jom tengok perkembangan Hasief this month:




  • Berat dan tinggi tak dapat nak update sebab bulan ni tak de kene gi klinik.. Nanti 9 bulan baru kene pergi balik...

  • Sudah pandai nak memanjat even thou masih tak stabil..

  • Tak menunjukkan minat nak merangkak, lebih minat nak memanjat jee...

  • Still lg makan bubur blend and sometime baby finger food...

  • Dah pandai menangis bila nak sesuatu.. Cth bila jalan-jalan, letak dia dalam stroller... dah pandai nangis tak nak duduk dalam stroller.. Nak dukung.. Selagi tak angkat, selagi tu laa melalak... Sabar ajelaa mama kan...

  • Sangat manja, suka sangat bila time main-main papa ngn mama ada melayan dia...

  • Dah pandai nangis bila bangun tido tak sesiapa kat sebelah...

  • Suke tido sebelah papa.. Kalau boleh nak tido celah ketiak papa dia tu.. Pergi kat mama bila nak menyusu je, lepas tu mesti kejap je dah berguling kat papa... Bab ni mama suke, sebab mama boleh tido dengan luasnyee.. Uhuhuhuu...

  • Suke tengok cermin.. Bila nampak diri sendiri, mesti tersengih-sengih....

  • Bila nangis nak susu.. Mesti sebut..."Maaammmaaa..." Alahai... Luluh rasa hati mama dengar macam tu...


Lastly tepek gambar mama ngan hasief.. Masa ni papa takde, gi beli makanan.. Dok lepak kat Food Republic, OU sambil-sambil bergambar dengan my little angle.. :)





0 comments

Rush rush mode

Pagi yang sibuk..
Sampai opis terus gi beli roti, tolong teammate setup meeting room,
rushing keluar kan surat kelulusan, dan terus lari2 nak pam susu..

Fuhhh.. Berpeluh kejap...
Ni ada lagi 9 minit sebelom kene masuk meeting...

Haaa.. Sape kate keje kerajaan boleh masuk pagi-pagi borak kosong ngan kawan-kawan...
Tak dapatnya kalau dok ini kementerian...

Ok, susu dah penuh, nak gi meeting plak...

p/s: being a multitasker, pam sambil berblogging.. ahaaaa.... 0 comments

Walaupon demam.

Tapi masih lagi aktif.
Hasief mula tunjuk minat nak memanjat dan berdiri.
Duduk pon tak stabil lagi, ade hati nk berdiri pulak anak aku ni.
Sekarang ni, angkat-angkat bontot terus nk berdiri.
Paling suke bila aku laki bini tido depan tv.
Mula la dia jadikan badan kitorang obstacle course dia.
Haruslaa mama n papa menjerit2 kesakitan kene hempap ngn hasief. Uhuhuhuuu
Published with Blogger-droid v1.7.4
0 comments

Penangan Jeruk....

Cube korang tengok gambar jeruk ni..
Bayangkan bila korang berada di depan jeruk-jeruk ni.. Terasa terliur tak??
Aku yang pastinya akan merembes-rember air liur ni bila ade kat depan gerai jeruk..
Dalam hati berkata..."Ya Allah, sedapnyeee..." sambil terembes-rembes air liur dalam mulut...
Pastu mula laa amik bekas, terus masukkan banyak-banyak jeruk dalam bekas...
Timbang dan terus bayar...
Balik opis dengan hati berbunga sebab dapat hasil lain selain keluar makan lunch...

Dan bila sampai kat meja, hati tak sabar-sabar nk makan jeruk...
Bila dah buak bekas tu, sekali lagi menelan air liur....
Amik jeruk yang paling enak di mata tu...
Bila sekali gigit.... MAASAAAMMM... haa amik koo..
terus rasa terkujat di situ...
lantas mati selera ku... terus juga berhenti air liur merembes...
Haaaaa.... Badan ni dah menunjukkan reaksi yang tak suke jeruk lagi...
Terus tutup bekas jeruk dan pass bagi kat kakak opis yang tengah membuyung...
Tersengih panjang kak tu.. Rezeki anak katanya... Uhuhuhuu

Jadi, motif post ini...
Just to remind myself.. I no longer can bear the sourness of jerukss...
Uhuhuhuuuu....

Itu je..
No mo jeruk please...!!
Now i'm having stomache.. Betul-betul carik penyakit...!!

# pics credit to google... 0 comments

Little Hasief is sick.

Last night was a tough night. Hasief didn't want to sleep until 1 in the morning. Rolling up and down, vomitting here and there. He was very fussy and looks very uncomfortable. End up mama and papa bawak hasief tido kat hall. Luas skit dia nk golek2. Around 1.30 am baru tido.

And this morning, badan hasief panas skit. Ukur suhu badan dia, dah 37.1 celcius. Pesan babysitter hasief to monitor him. Hopefully he'll get well soon. Love u baby.
Published with Blogger-droid v1.7.4
0 comments

Days without hubby...

my parent come to accompany me and Hasief...
cewaahhh.. macam laa tak boleh duduk berdua ngan Hasief kat umah kan..
but then now that I have no car, i need some to send and fetch me from work..
Plus i need someone to send Hasief to his babysitter's house..

Nasib baik laa itu abah and mak are the free rangers now a days...
They can come to my place anytime they want..
No more the work reason sejak-sejak abah dah pencen ni...

So, tonight Hasief will enjoy his time with atok and nenek while mama goyang kaki depan tv.. hahaha..

... this head keep thinking what to eat tonight.. malas benau nak masak... hurrmmm pasar malam presint 2 seems like a good choice.. hahahaaa... 0 comments

Baby 6 months old

Hari ni genap umur Hasief 6 bulan...
How time really flies when we enjoy it...
My little baby, dari tak tau apa-apa selain menangis nak susu.. Sekarang ni dah pandai macam-macam...

Let see his progress...

  1. Berat dan tinggi macam biasa akan diupdate kemudian...
  2. Sudah laju menyusur.. maneuver ke kiri dan kanan pon dah laju... dah tak boleh tinggal sorang-sorang kat atas katil.. takut jatuh lagi...
  3. Suka menonggeng dan angkat bontot... Dah pandai juga mengiring macam nak duduk..
  4. Masih belom merangkak.. Baru boleh angkat badan ke posisi merangkak je.. Tapi belom bergerak lagi... Statik je buat masa sekarang ni..
  5. Dah tau bila orang lain panggil nama dia.. Bila panggil "Hasiieeef..." nanti hasief akan toleh...
  6. Dah pandai makan... Semalam bagi hasief makan bubur nasi dengan brokoli dan ikan bilis.. Habis dia makan... Sedaplaa tu agaknya...
  7. Suka sebut.. "ma ma ba ba pa pa...." entah apa yang dibebelkan pon mama tak tau...
  8. Suka sangat bila melompat-lompat bila dipegang... Lompat-lompat-lompat.. Kaki tu macam ada spring je...
  9. Masih lagi menyusu badan, campur fomula milk di rumah pengasuh dan makan bubur....
Hasief tahan ngantuk sebab awal pagi dah bangun... :)


0 comments

Kenangan Lalu Buat Ku Tersenyum..

I found my thumb drive while cleaning my car yesterday..
I was cleaning my neo for the last time, and that was like me saying farewell to her.. Neo was very good in doing her job since the first day i bought her... Now she is no longer mine..
Ohhhh.. Sedih..

Ok.... The back to the first sentence.. Tetiba pulak emotional kan..
Pasal neo tu, kalau rajin nanti i'll story in here...
So.... I jumpa this thumb drive..
And this morning i open the driver to see what in side..
Guess what?? Ada old picture of me and hubby..
Masa tengah hangat-hangat bercinta dulu...
Here is one of the picture... Tak boleh letak banyak-banyak.. Maluuuu... Ahaks...


Do mind my sengal pose... My hubby terpaksa menerima kesengalan saya waktu itu...
Can u see the date... 07.03.2009...
Masa ni baru kenal dalam 2 bulan lebih...
We went to JB to attend a friend's wedding dan after wedding tu terus gi jalan-jalan Danga Bay...
Even thou baru sangat kenal, but we really connected dan macam dah lama kenal...
And in June his family came to meet my family to ask my hand in marriage...
Then, we became husband and wife in Mei 2010...
A year later, came Hasief in our life...
What a blissful life we had...
Thank you Allah for all your kindness...

p/s: melihat gambar-gambar lama, selalu mengimbau kenangan masa lampau... :) 0 comments

My Dear 2011 Warehouse Sale

Dari dulu asik tengok je blogger lain cerita pasal memborong barang di my dear warehouse sale...
Tapi tak pernah tergerak hati nak pergi sebab belom ada benda "mahal" yang dicari...
Agaknya rezeki nak pergi kali ni punya sale sebab papa Hasief asik cakap nak beli car seat untuk hasief... Infant carrier yang digunakan sekarang macam dah sempit untuk Hasief...
Mama pon tanya laa papa "Tak kisah ke berhimpit kat warehouse tu??"..
Papa pon kata takpelaaa... Sebab kawan opis papa pon dah pergi dan cakap barang-barang kat sana murah-murah...
Mama apa lagi, bukan main excitedlaa...
Pagi-pagi dah bangun kemas-kemas rumah... sidai baju semua...
Target nak keluar rumah sebelum pukul 8.30pagi sebab nak sampai warehouse tu pukul 9pagi...
Tapi lupe pulak diri ni ada anak yang nak kena disiapkan dulu...
Last-last pukul 9 lebih jugak gerak dari rumah....

My dear warehouse ni kat puchong.. Kalu ikut LDP senang je.. Kitorang follow papago...
Senang dan terus sampai ke destinasi... Sape nak tau alamat warehouse sale tu boleh ke sini..
Sale ni dari deepavali aritu sampai 7 november ni.. Lama lagi tu.. So sape berminat boleh laa pergi cepat-cepat...
Alhamdulilah, masa kami sampai tu tak ramai orang pon.. Lega sungguh...
Hasief pulak lepas menyusu dalam kereta terus tido..
Jadi mama dan papa boleh shopping dengan senang hati...

Khemah-khemah yang penuh dengan barangan... "Abang, sediakan duit yang banyak ok... uhuhuuu"


Ada macam-macam barangan... Baby stuffs, toys, stroller, buggy, car seat, baju-baju pon ada....

Lepas dah jumpa car seat yang berkenan, kami pon round-round tengok barang lain... Dapat jugak beli baju tido hasief dua helai.. Kalau nak beli baju rasanya beli masa Pureen warehousale lagi murah.. Sini taklah mahal sangat, jauh lagi murah dari online shop... Tapi tak semurah pureen.. :)

Lepas bayar kat kaunter bayaran, kena gi amik barang kat kaunter barangan...

Sila ambil barang yang dah dibayar di kaunter ini....

Tengok tu Hasief, lena tido... Tak ramai orang, so sejuk lagi khemah ni.. Sedap nak tido...

Sebelum nak balik tu sempat lagi beli alphabet mat untuk hasief.. Sekarang ni hasief dah nak mula merangkak.. So lagi sesuai guna mat ni..
Papa sedang mengexplain pada mama kena beli mat ni.. Senang nanti hasief nak main-main sambil belajar abc.. Ok papa... Good explanation...

Masa ambik barang kat kaunter tu cakap nak guna terus car seat tu.. Diorang pon cakap bawak kereta ke belakang dan staff mydear akan pasangkan... Memang cekap diorang ni.. Kami nak pasang infant carrier pon slalu terkial-kial...

Taraaaa... Car seat baru hasief.. Muka masam sebab baru bangun terus kene duduk dalam car seat.. uhuhuhuuu..

Keseluruhannya, memang murah beli kat warehouse ni.. Berbaloi-baloi pergi... :)
Ok, itu aje... Sape rasa nak pergi, baik pergi cepat.. Jangan ketinggalan... 0 comments

Baby First Solid Food

Hasief dah mula diperkenalkan dengan solid food, selain susu ibu..
Tapi cuma kadang-kadang je bagi.. Bila tengok hasief macam lapar je baru bagi..
Sebab most of the time, hasief macam tak excited pon bila tengok me and hubby makan..
Setakat ni dia memang behave di meja makan..
Tengok je mama dan papa makan...
Tapi disebabkan hasief dah nak masuk 6 bulan tak lama lagi..
Rasa-rasanya memang patut dah kenalkan makanan baby untuk hasief...

Sekarang ni ada macam-macam jenis baby food di pasaran..
Nak masak bubur sendiri pon ok gak... Bergantung laa pada diri masing-masing nak bagi anak makan apa..
For us, kami bagi makan baby food dulu such as vege puree...
Maybe lepas ni kenalkan pulak bubur nasi untuk hasief..

First time rasa makanan.. Muka pelik dan tak excited pon nak makan...


...... and still masih makan macam nak tak nak... mayb my baby still prefer milk....


ok... ok... dah sampai bulat-bulat mata menelan makanan.... uhuhuhuuu

so, takat ni baru 2-3 kali je bagi hasief makan.. dan setiap kali respon dia makin baik.. dah mula tunjuk minat nak makan...

kanapa bagi awal sangat?? tak laa awal mana... this is just an introduction... milk masih lagi the primary source for him... :) semoga anak mama ni cepat suka nak makan dan membesar dengan sihatnyaaa.... 0 comments

His Delicious Hands

His hands are the most delicious thing ever...
At any chance he gets, he always put his hands in his mouth..
No matter what happen..
No matter what it takes...
He always wants his hands....


Mama... I don't mind if u put socks at my hands...
If still want to chew them..
They are nyummmieeee.... =)
- Hasief -
0 comments

Si Pengarang Jantungku

** catatan sedih seorang ibu..

Hasief jatuh katil Sabtu lepas.
Masa tu, nak menyusukan Hasief, tapi tengok dia terkial-kial menyusu sebab hidung penuh hingus..
Mama pon bangun ke toilet nak ambik penyedut hingus...
Lupa nak halang dengan bantal sebab tak sangka Hasief mampu berguling dengan cepat sebab masa tinggalkan hasief, dia kat tengah-tengah katil..
Tak sempat mama nak amik, tiba-tiba terdengar bunyi benda jatuh..
Berpaling tengok hasief dah ade bawah katil..
Terus menjerit nangis-nangis angkat hasief...
Hasief pon jerit kuat, sakit sangat jatuh dari katil...

Urmmm.. Menyesal tak sudah...
Nasib Hasief ok, dua hari pantau hasief...
Alhamdulilah tak demam.. Aktif macam biasa...

Lepas tu, terus letak bantal keliling katil..
Katil dah macam tempat camping je sekarang...

Pikir-pikir... Kene paksa hasief tido dalam cot..
Tak boley berkepit bawah ketiak mama je...
Nanti makin lama, makin susah nak tido sendiri...

Dear Hasief,
Kita blaja tido dalam cot yer nak...
Nanti mama hias kot hasief kasik cantik...
Boleh yer...
Mesti best hasief tido katil sendiri..
Dah tak yah tolak-tolak papa sebab nak luaskan tempat tido..

0 comments

WW - Us Three

My two heroes....


First trip bawak hasief naik flight.. It was a fun + great trip...
Papa, nanti kita bawak hasief jalan-jalan lagi yer... :) 0 comments

Hasief 5 months



Semalam, 10 Oktober genap umur Hasief 5 bulan. Mama dan papa bawak Hasief ke Langkawi untuk celebrate monthly birthday Hasief... uhuhuuu.. Setiap kali tengok Hasief, terasa begitu cepat masa berlalu.. Cepat sangat Hasief membesar.. Macam tak percaya je dah ada anak..

The 5 month old boy... :) Lets list down what he had achieved until now...

  • Berat dan panjang akan diupdate lepas check up...
  • Hasief dah pandai berguling.. Ke kiri ke kanan.. Memang dah tak boleh tinggalkan sorang-sorang atas katil.. Takut tergolek jatuh ke bawah je...
  • Dah pandai meniarap. Mula-mula tu bergerak ke belakang, sekarang dah pandai bergerak ke belakang...
  • Dah mula menyebut.. "ma...ma... pa... paa..." kadang-kadang tu terkeluar bunyi "aaaabaaa...". Hasief ni memang suka sangat bercakap...
  • Dah mula minat dengan mainan... Teether terutamanya... Tanda-tanda nak tumbuh gigilaa tu kan...
  • Very aktif... but sangat behave... Senang mama nak bawak jalan-jalan... Itu yang penting...
  • Dah mula campur susu formula sebab susu mama dah tak cukup untuk hasief minum kat rumah baby sitter.. Tapi kalau dengan mama, memang no no formula milk...

Semoga hasief membesar dengan sihat dan mama doakan jadi anak yang soleh... Mama sayang hasief banyak.. Love u baby... =) 0 comments

Out Of Stock

Ok, sebelum memulakan cerita saya rasa mau nangis-nangis dulu...
Yesss... My EBM (Express Breast Milk) is out of stock...
Since Hasief turns 4 months, he consume more milk than before.
18oz used to be enough during his time with his baby sitter...
But now he consume almost 25-30 oz of EBM from 7am until 6pm...
Dan semua susu yang diminum tu memang menunjukkan hasil yang baik..
He is growing healthier and stronger each day...

Tapi yang menyedihkan sekarang adalah stok susu yang dah tahap SIFAR..
Stok yang ada cuma cukup untuk hasief minum esok..
Dan stok yang saya buat hari ini adalah untuk lusa...
I can't skip even one session...
Skipping yang pumping session means no milk for hasief...
And this situation is giving me so much pressure...

And the worst part is, i need to go for another outstation in 2weeks time...
Macam mana ni...
I am in a situation where i am considering formula milk for my baby...
But then, all the hard work this past few month will be meaningless if give hasief formula milk...
I want him to have breast milk exclusively until he is 6 months old...

Still, ade 12 hari lagi...
Kene boost production.. Add a few more session... Kene ada at least 24 x 5oz by this 8 Oct.
Ya Allah, permurahkanlah rezeki anakku dan perbanyakkan lah susuku...
PadaMu jua aku bermohon dan Kaulah jua yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani....

Next outstation 9-11 Oktober!!!! Gambate... 1 comments

Master Of Ceremony

Ingatkan bila dah bekerja ni, dah tak terlibat dengan nak jadi-jadi MC ni..
Lainlah masa sekolah dulukan.. Memang suka nak glamour jadi-jadi MC ni.. (betulke nak glamor dulu... entahlah, dah nama pon kanak-kanak remaja, cikgu suruh buat jela kan...)

Entah macam mana, untuk perhimpunan kali ni terkena pulak arahan menjadi MC..
Dah 4 tahun kat BPM ni memang seboleh-bolehnye mengelak jadi MC.. Biarla kawan-kawan lain yang jadi kan.. I rather to handle the slide than the crowd actually...
Tapi terkena jugak kita kali ini... Aku redha je laa.. Nasib dah ade script semua, just baca dan kawal suara je... (uhuhuhuhuuu.. macamla artis nk praktis kawalan suara semua kan.. kan...)

Our slide perhimpunan... Me kat belakang screen tengah minum air kotak.. Amik feel sambil tunggu big boss sampai... The guy in the orange baju melayu is my partner in crime.. uhuhuhu

Ohhhh... Sungguh laa tak sepadan baju MCs... Biarlaaa... Asalkan majlis berjalan.. Baju tak penting pon.. Hehehee

Solo turn plak... Baca laju-laju.. Nak ilangkan nervous.. Ehehhehee... Ye ke nervous.. Rasa ok je.. Sbb cakap depan kawan-kawan je pon.. Lain laa kalau ada orang luar kan, mau menggeletar lutut mak... Uhuhuhuuu

Alhamdulilah perhimpunan berjalan lancar.. Ajk semua pon sporting-sporting.. Yang best perhimpunan kali ni, ramai-ramai nyanyi lagu raya.. Sebab lepas perhimpunan ada jamuan raya pulak.. So, haritu satu hari tak kerja.. Ennjooyyy... Lalalalalaaa....

Oklah, last sekali kasik tampal gambar Cikgu Rabiatul...

Ada gaya cikgu tak? :) 0 comments

Wordless Wednesday

.......or maybe not so wordless...

Hasief's first raya celebration waas full with love...

Nenek's love...
Tok Ayah, Nenek and Ciksu's love...

Papa and mama's love...

Pak Tunggal @ Uncle Imran's love...


And sooo much love from our family members. Thank you Allah for all your kindness. 0 comments

Ape pandang-pandang?

Hummmmmppppppp.
Published with Blogger-droid v1.7.4
0 comments

Disaat hasil EBM merudum.

Betullah kata orang, bila stress ibu tak dapat menghasilkan susu yang banyak.
Itulah yang dihadapi sekarang.
Ini hasil untuk 3 kali sesi mengepam diopis. Itu pon dah puas cuba menenangkan diri.
Stok pulak dah makin skit sebab hari tu outstation, banyak stok digunakan.
Nampaknya kena rajinkan diri bangun malam dan mengepam.
Tinggal 2 bulan je lagi. Lepas hasief dah mula makan mungkin tak banyak minum susu macam sekarang.
Oh yer, sekarang ni aku dah upgrade supply pada bs hasief.
Kalau dulu cukup 18oz sepanjang hasief stay kat bs.
Sekarang ni aku dah bagi 28oz pada kakak.
Ni semua gara-gara outstation hari tu. Hasief dah mula minum 5oz one shot.
Patutlaa makin semangat anak aku tu. Uhuhuhuhuu.
Ada kemungkinan kene outstation lagi, mayb ke langkawi. Macam mana ni. Stok dah takde.
Mmmm. Hasief ikut mama g langkawi nak tak? Ke hasief nak tinggal dengan papa lagi macam hari tu. Uhuhuhuuhuuu.
Published with Blogger-droid v1.7.4
0 comments

Baby 4 months

Sabtu yang lepas, genap usia Hasief 4 bulan. Tapi baru hari ni mama sempat nak update perkembangan hasief. Sorry yer baby, mama been busy this past few days. Baru ada masa skit nak update perkembangan hasief.

  1. Berat dan tinggi akan diupdate setelah checkup esok.
  2. Hasief sudah pandai meniarap. Tak taulah bila kali pertama hasief berjaya meniarap sebab Baby Sitter Hasief bagitau dah lama dah Hasief mula meniarap. =)
  3. Selain meniarap Hasief juga dah pandai rolls over from tummy to tummy. Tok ayah bagitau jangan bagi Hasief main dengan napkin, nanti Hasief golek-golek terus terbalut dengan napkin...
  4. Tengokla tu, asik nak bergolek je.. Dah tak suka tido, nak meniarap dan bergolek je kerjanya...
  5. Macam biasa, still suka berborak.. Kalau excited sangat mesti menjerit-jerit..
  6. Kepala makin tegap, duduk dalam bumbo seat pon steady je sekarang.
  7. Masih fully breastfeed, alhamdulilah....
Gembira rasa hati bila tengok anak membesar dengan sihat, walaupon hari tu, hasief jatuh sakit kejap. Rupa-rupanya Hasief sakit sebab nak blaja meniarap ye nak. Sekarang ni, sedang berusaha nak bergerak sambil meniarap. Gerak-gerak, akhirnya kebelakng juga yang ditujunya.. Uhuhuhuuu....

Dah genap 4 bulan, mama dan papa mula terpikir nak bagi hasief makan. Mungkin masa usia Hasief 5 bulan lebey mama nak introduce kan makanan pada Hasief. Sekarang ni pon, bila time makan hasief sibuk nak duduk tengok mama makan.. Tangan asik tergapai-gapai nak tarik pinggan mama... Sabar yer baby, its still to early for u... Minum susu mama dulu yer... :)

Okla, thats it for now... This month nak pergi check up je.. Tak kene injection.. Yeay...

Last but not least, presenting to u, mama and papa's imam muda...

Assalamualikum.. Nama saya Ahmad Hasief.. Saya nak jadi ustaz... InsyaAllah.... 0 comments

Funny thing about this Aidilfitri.

Kami tak sempat pon bergambar keluarga. Gara-gara terkocoh-kocoh ke sana ke mari. Al maklumlaa kan, ada 2 kampung. Kejap kt sini, kejap kt kampung sana. Bila dah malam baru sedar belom lagi bergambar keluarga.

Takpe, nanti kita pakai balik baju raya dan amik gambar. Then barulaa postkan kt blog ni.

Buat semua rakan-rakan, Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin.
Published with Blogger-droid v1.7.4
0 comments

Belajar Duduk Bersama Bumbo Seat...

Ok..ok.. Tajuk tak bleh tahan...
Macam tajuk dalam rancangan di TV Pendidikan pulak aku rasa...
Mari kita bersorak beramai-ramai...
Hasief telah berjaya duduk di dalam Bumbo seatnye.. Yeeaaayyy...
Terima kasih pak lang, mak lang dan abang Haikal sebab hadiahkan Bumbo seat pada Hasief...

Mula-mula tak tau jugak bila boleh mula guna bumbo seat ni untuk hasief...
Sebab bila dukung dah nampak kepala hasief ni tegap...
Walaupon kadang-kadang kepalanya suka terkebelakang, tapi dia dah reti tarik sendiri...
Jadi, aku rasa dah sampai masanya untuk hasief cuba sesuatu yang baru...

Lagipon sekarang ni hasief tangah ralit nak mengiring ke kanan..
Ditolak-tolaknya buntot tapi masih belom meniarap lagi..
Takpe hasief, take your own time ok...
Tapi kejap je pon usaha dia nak mengiring tu.. Bila penat terlentang jelaa anak aku tu..
Kesian tengok dia macam boring, semalam mama bawak keluar bumbo seat tu..
Nak cuba, dah boleh ke tak hasief duduk dalam tu...

Hasief yang duduk di dalam bumbo seatnya...
Muka rileks je... Redha dengan apa jua yang mama buat padanya...
Hasief tak amik kisah pon aku letak dalam bumbo seat tu.. dia dok ralit isap jari-jari...
Lagi-lagi laa bumbo tu ade tempat letak tangan... Memudahkan dia nak isap jari dia..
Memang syokklaaaakan...

Letakkan hasief dalam tu kejap je.. Lepas tu keluarkan.. Tak nak badan dia terkejut..
Lepas tu ulang lagi proses pembelajaran...
After 2-3 kali aku masukkan dalam seat, hasief dah macam paham...
Kepala dah mula tegak walaupon kadang-kadang tergoyang-goyang...
Sambil tu tersengih-sengih sebab dah boleh duduk... :)

0 comments

Risau

Batuk hasief makin lama makin kerap pulak.
Terutama bila waktu tido malam.
Kesian sangat baby batuk. Nak bagi ubat batuk tak boleh.
Hanya boleh urut-urut dada baby harap dapat kurangkan sakit.
Pagi ni masa hantar kat rumah pengasuh tengok mata baby bertahi mata pulak.
Alahaaiii. Kesian sangat.
Nasib baik kakak tu cakap nanti dia tolong titikkan susu ibu dalam mata hasief.
Harapnya petang ni mata baby dah ok.

Bila anak tak sihat, nak lerja pon hati tak tenang.
Rasa nak balik je tengok keadaan dia.
Baby, jangan nakal2 yer, petang nanti kepas kerja mama terus amik baby yer.
Published with Blogger-droid v1.7.4
4 comments

missing my baby boy

Baby cuba nak lepaskan diri. Sekarang ni dah pandai tak nk duduk dalam stroller dengan bouncer dia.


~ tujuan utama post ni, nk test update gune bloggerroid. Eheheheee.

Lagi seminggu nk raya, korang dh beli baju raya x?
Published with Blogger-droid v1.7.4
0 comments

My Cute Little Baby...

Hasief ikut papa, mama and pakteh pergi param..
Mama cakap param tu bazar ramadhan..
Hasief pon tak pasti param tu apa, ramadhan tu apa...

Dah sampai param, hari hujan pulak...
Papa cakap hasief tunggu dalam kereta with mama je..
Nanti kene hujan boleh demam..
Ooooo.. Demam.. Haritu hasief demam.. Tak best sungguh...
Oklah papa.. Hasief tunggu je dalam kereta...

Lama jugak papa and pakteh pergi param...
Mama dah busan... Mama keletek-keletek hasief..
Hasief rasa geli sangat....
Hasief gelak-gelak...

Hasief dengar mama nyanyi lagu raya..
Raya tu apa yer mama...
Mama ajar hasief cakap "Selamat hari raya.. Nak duit raya..."
Tapi hasief tak pandai lagi...

Iskkkk.. Lama laa papa pergi.. Hasief rasa nak poopoo ni...
Mama dah boring... Mama dukung hasief...
Mama cakap.. "hasief senyum.. jom kita amik gambar..."
Hasief pon senyum laaaa....

Haaaa... Inilah gambar Hasief ngan mama...

aaaaaaa.... mulut hasief besar...

huh? ape tu....???

saya budak comel... comel kan saya... :)

Ooooooo.. Baru hasief tau macam mana nak amik gambar..
Lepas ni hasief nak pose comel-comel....

Ergh.. papa dah balik laa...
Hasief pon dah ngantuk...
Nanti hasief cerita lagi apa hasief buat...
Byeeee....

0 comments

Double Iftar

19 dan 20 Ramadhan hari tu, ada jemputan iftar..
Satu bersama rakan office aku, dan lagi satu dengan rakan office hubby..
Rasanya ini je kot iftar kami untuk ramadhan kali ni..
Hari-hari lain berbuka di rumah je senang...

1. IOI Marriot Hotel Putrajaya...

Jumaat hari tu ada jemputan iftar dari syarikat. Aku pergi bertiga plus my little baby...
Awal-awal hubby dah cakap pergi awal, tapi aku dok cakap... "alaaa... tak jem punya..."
Skali tu amik ko.. Sampai je pintu IOI resort tu kereta dah berderet...
Sebab kat dalam IOI resorst tu ade a few hotel, jadi bila semua datang serentak nak berbuka puasa... Haaaa... Jemlaa maknanyaa...

Sampai je kat meja makan, terus azan... Tak sempat pon nak amik air..
Makan je kuih kat meja buffet tu...
Aku tak ingatlah berapa rate berbuka puasa kat Marriot ni, tapi sangat ramai manusia...
Sampai kat celah-celah pon dia bukak meja...

Kitorang dapat private room.. So, kat dalam tu boleh makan tenang-tenang... Hasief pon diam je.. Memang syoklaa makan kan... Sampai nak snap gambar pon terlupa... Uhuhuhuuu...

Tengoklah.. Pinggan dah licin baru nak amik gambar... Lapar punya pasalkan.. Uhuhuhuuu
Antara kawan-kawan opis ku tercinta... =)

Hasief memang sangat behave masa makan ni.. Dia tengok je orang sekeliling...
Lepas dah abis makan first round tu aku angkatlaa dia.. Kesian dok dalam stroller je kan...
Sekali tu, tengok baju belah belakang dah penuh dengan ta**... Patutlaa diam...
Dia buat projek mega super hebat.. Sampai tembus kene baju dan seluar...
Dah lah baju putih... 2 kali kene basuh baju tu nak ilangkan warna... Uhuhuhuuu

Haaaaa... Nilaa rupa budak yang buat projek tu... Buat muka innocent nak cover dah kotorkan baju sendiri... uhuhuhuu....

2. Seoul Garden, OU

Pada 20 Ramadhan pulak, ada iftar bersama rakan office suami.. Ramai-ramai nak berbuka kat Seoul Garden.. Tahun lepas pernah jugak berbuka kat sini. Tapi masa pergi berdua je.. Kali kami pergi berlima... Pergi ramai-ramai puas skit makan kan.. Sebab bila tengok orang lain makan, kita pon rasa nak makan lagi jugak...

Kali kitorang sampai awal, sebab sebelum berbuka tuh round-round OU jap cari barang raya..
Ingatkan nak survey handbag baru, tapi JJ OU still masih under renovation.. So tak dapatlaa nak carik...

Dalam kol 7 petang kitorang dah ade kat meja.. Dah siap-siap amik makanan lagi...
Kalau tahun lepas, sampai dalam masa nak berbuka tu memang kena beratur nak amik makanan.. So, tahun ni awal-awal dah amik semua makanan...

My adik-adik ipar... Adik ipar aku yang bongsu siap makan kimchi semua.. Alasannya sebab tak tau lagi bila dapat makan makanan korea lagi lepas ni.. Ehehehehee.. Takpe, nanti kita ajak angah gi korea... :)


Semua makanan orang lain yang amik kan.. Aku jaga hasief.. Time ni dia gelisah skit.. Kejap nk susu, nak suruh orang angkat.. Terpaksalaa mama melayan kerenah nyee....

Makan-makan lepas tu gi solat maghrib.. Bila dah solat hati dah tenang.. Sambung lagi makan banyak kali round.. Memang sangat kenyang sampai nak jalan balik ke kereta lepas tu pon rasa penat nak bawak perut..

Kawan-kawan opis hubby... Masing-masing muka kekenyangan.....

Lastly, tampal gambar my hero... Bila dapat susu, terus tido... Dari pengalaman yang dulu memang dah tau Seoul Garden ni agak panas skit bila masa berbuka tu.. Agaknya semua meja bergrill serentak.. Tempat sempit jadi panas.. So, memang bawak fan comel hasief skali.. Ade kipas tu, lena laa dia tido.. Orang bising-bising pon tak kisah dah...

Muka masam je.. Tido dalam keadaan panas... :P

Sekejap je dah minggu ke 4 berpuasa.. Minggu ni dah masuk mood raya.. Mana-mana lalu dah nampak orang pasang pelita... Tak sabar rasanya nak beraya sebab nak pakaikan hasief baju raya... :)

Oklah, itu je kisah iftar tahun ni.. Selamat berpuasa buat semua... =)


0 comments
Related Posts with Thumbnails