Pregnancy @ 24 weeks and pregnancy guidance

Hari ni sebenarnye dah nak masuk 26 weeks dah pon.. Tapi sebab kemalasan nak update blog, jadi tertangguh laa skit kan..

Ok, mari cerita pasal keadaan diri semasa mengandung 24 minggu ni..
  • Berat semasa checkup aritu 59.8 kg.. Naik lebey kurang 2 kg dari bulan lepas.. Alhamdulilah naik secara constant..
  • Aritu masa checkup my Dr. amik darah untuk check glucose dan penyakit-penyakit lain.. Walaupon tiap-tiap bulan masa checkup kat Klinik Kesihatan dah buat pemeriksaan darah semua, tapi takpelah.. buat juga dengan klinik swasta ni.. Tak salah kalau ada second opinion kan..
  • Kehidupan sebagai ibu mengandung buat masa ini sangat membahagiakan.. Walaupon perut semakin memboyot, tapi Alhamdulilah masih rasa cergas..
  • Masih boleh memasak, mengemas rumah, mengiron baju.. Cuma kerja-kerja menyapu sampah dan memvacum rumah dah diambil alih oleh suami.. Sebabnya? Daku dah tak mampu nak membongkok macam dulu.. Dah tersekat dek perut yang besar ni..
  • Susah nak potong kuku kaki sendiri.. Apa-apa aktiviti yang perlu membongkok, memang payah nak buat.. uhuhuhuuu..
Perkembangan baby pulak:
  • Alhamdulilah, Dr. cakap baby ok semua.. Development baby ok..
  • Sekarang ni dah perasan, baby ada aktif day dan lazy day.. Bila time aktif day, memang baby berpusing-pusing, menendang-menendang dalam perut ni.. Tapi bila dia malas, suoh gerak pon tak nak.. Kadang-kadang je dia tendang sesekali dua..
  • Bila baby malas nak gerak, mula laa saya ni risau.. Mulalah usap perut, suoh baby gerak.. Takpon suruh suami je cakap ngan baby, suoh baby bangun... Tapi bila hari malas dia tiba, buat mcm mn pon dia gerak skit je.. Ntah ikut perangai sape ntah ni..
Sebenarnye, as a first time mom to be, mesti banyak yang kita risau.. Terus terang cakap, sejak my lost with first pregnancy dulu, saya memang paranoid.. Kadang-kadang rasa nak beli je alat yang dengar heartbeat baby tu.. Nak dengar jantung baby sentiasa.. Sometimes, paksa suami dengar bunyi degupan jantung baby kalau rasa baby kurang gerak.. Ya, saya memang paranoid, sebabnya saya tau peritnya kehilangan baby di dalam kandungan..

Untuk mengurangkan rasa takut yang tak bersebab, saya banyak membaca pengalaman ibu-ibu yang lain.. Sekarang ni banyak blogger yang cerita pasal pengalaman mengandung masing-masing.. Masalah yang mereka alami.. Dan alhamdulilah, dapat mengurangkan sedikit perasaan takut saya ni..

Tapi, bagi saya portalyang paling banyak membantu adalah portal ini.. http://www.babycenter.com/

Macam-macam info yang ada..

Once kalau kita register, masukkan maklumat pregnancy, portal ni akan keep track dengan pregnancy kita.. Every week akan ada update untuk baby's development... What to expect month to month.. Memang banyak info...

Even kalau ada masalah, just type je masalah kita.. Nanti akan ada banyak discussion yang ada kat portal ni.. So, kita boleh dapat banyak info...


0 comments

Aku yang berkecil hati...

Hanya boleh salahkan hormon dalam diri sendiri...

Sekarang ni, kalau salah sikit pon hati dah mula terasa..

Menangis beria-ia...

Walaupon dalam hati cakap.."Janganlaa selalu menangis, nanti anak keluar suke menangis.."

Tapi, still tak boleh nak control...

Jangan salah sikit...

Hati cepat terasa...

...... kadang-kadang terasa bodoh nangis sorang-sorang, sebab orang yang buat kita nangis tak tau pon yang kita nangis.... last-last nangis sorang-sorang.... memang bodoh kan....

itulaah... balik-balik salah kan hormon jugak.... 0 comments

Hypoglycemia During Pregnancy..

I think i'm suffering from hypoglycemia this days....
Selalu rasa pening dan macam nak pitam..
Bila gerak laju-laju sikit, rasa macam nak jatuh..

Dan yang peliknya, bila kat office je yang selalu kena macam ni..
Kat rumah tak kena pon...
Nanti minggu depan masa check up, nak tanya doktor..
Just to be confirmed..
Manalah tau ade masalah lain...

Some info on hypoglycemia:

Hypoglycemia is a condition that is caused by low blood sugar levels and excessive insulin. While it can occur at any time, it tends to be common during pregnancy. Symptoms of hypoglycemia include dizziness, lightheadedness, shaking, headache, sweating, confusion and changes in vision. If you experience these symptoms, mention it to your health care provider.

There are several causes of hypoglycemia. Diabetic women experience it when they take too much insulin. Other causes include skipping meals and not eating enough food.

For many women, pregnancy makes hypoglycemia worse, particularly in the first trimester. In some cases, women have their first experiences with a drop in blood sugar during pregnancy. This may only occur during pregnancy or may continue to be a problem after pregnancy.

Fortunately, there appear to be no serious threats to the baby if mommy is hypoglycemic. However, it can be a problem for you. Therefore, it is important that you learn to control your blood sugar. For most women, this can be done through proper diet and regular meals and snacks.

A drop in blood sugar is most common when you go long periods of time without eating. Your doctor will likely recommend eating six to eight times each day. This will be a combination of meals and snacks. Snacks should not be junk food, but should be fresh fruits, vegetables and protein.

You will get to a point where you know your blood sugar is low before the symptoms get too severe. This is when you need to eat as soon as possible. Waiting will just result in your blood sugar continuing to drop and the symptoms getting worse. It is a good idea to carry a snack in your purse and a juice box when you are out. If you feel your blood sugar dropping, you will have quick access to a snack at all times.

Your doctor will give you information on diet to control your hypoglycemia. If it continues to be a problem, you may be referred to a nutritionist. She can help you set up a meal plan to keep your blood sugar steady, which can prevent symptoms.

source from here

* masa kecik-kecik dulu, slalu skip makan.. then bila tak makan, akan mengigil-gigil sampai nak menulis pon tak boleh.. abah cakap itu tandanya hypoglycemia.. sebab abah pon selalu kena mcm tu...

** dari kecik-kecik dulu memang tak suke minum air manis-manis.. sampai laa sekarang.. bila kena MGTT aritu due to family history, lagila fobia nak minum gula.. Tapi, kalau betul la saya kene hypoglycemia, kena lah makan manis-manis banyak skit lepas ni...

*** rasa pitam sangat hari ni, dua tiga kali rasa nak rebah.. Sampai terfikir, kalau la pengsan kat opis ni, macam mn laa agaknye....

**** kalau dari arikel di atas, dan lain-lain artikel yang di baca, hypoglycemia ni tak merbahaya kan baby, tapi merbahayakan ibu.. Sebab boleh rebah kalau blood sugar rendah sangat.. Uissshhh.. Takut laa pulak..

last note:
kalau semua orang tak minum manis macam aku, memang takde masalah kekurangan gula di pasaran pon.. ehehhehe... 3 comments

Erghhhh.. Keciknye perut...

Aduh, tertekan daku bila orang disekeliling dok komen benda yang sama bila tanya usia kandungan...

Ya, usia kandungan saya sudah 23 minggu @ 5 3/4 bulan..

Tapi kenapa perut saya masih kecil???

Jawapannya: Manala saya tau cik non oooiii.. Perut orang kan berbeza-beza...

Mungkin perut saya jenis yang comel-comel je time pregnant... (bestnye kalau betul, senang nak dapat balik shape asal kalau mcm tu.. uhuhuu)

Mungkin juga kulit perut saya ni tebal.. Susah nak stretch..

Mungkin juga rahim saya besar.. So, baby still ada ruang untuk membesar.. (hahhahaa.. teori apakah ini...??)

Dan mungkin sebab ilusi optik.. Pakai baju kurung dapat menyembunyikan perut anda.. :P

Hurrrrmmmm... Tapi sejak dua menjak ni, memang ramai dah bertanya berapa bulan dah... Mungkin meraka curiga sebab perut saya masih tak memboyot lagi kot... Kakak-kakak kat opis ni semuanya caring-caring... :)

Hurrmm, check up minggu lepas nurse ukur perut, and guess what sha said..: "Besar perut awak ni..." I was like sooo confuse... "Nurse, abis tu nape semua cakap perut saya kecik..." "Sebab badan awak kecik, jadi nampak kecik... Sebenarnye besar jugak perut awak ni..."

Ohhhhh.. What can i say.. Pregnancy is such a mysterious adventure.. Every mom has her own story kan...

So, u guys... Just wait and see how big this tummy can expand kay.. :P

p/s: nak pki maternityware pon mak segan.. nanti takut org ingat tak pregnant pulak sebab perut still kecik.. uhuhuhu... 0 comments

Enjoying My Second Trimester..

Well, i guess it's true.. The second trimester is the best period from the whole pregnancy journey.. Now a days, feeling the baby's movement is the best feeling ever.. Even hubby pon dah mula merasa pergerakan baby.. And sometimes, when he puts his hand on my belly and the baby moves, he would asked me "awak buat perut gerak erk...??" .. Of course laa tu baby yang gerakkan.. And i would answer.. "baby tengah main-main laa tu.. :)"...

I don't know with others, but i noticed that my anak ni has its own playing schedule.. I can feel he actively playing around a few times a day.. Biasanya pagi dalam pukul 8-10, dia akan mulakan aktiviti stretchingnye, then petang arond pukul 3 to 5 p.m.. Last lepas makan dalam kol 9mlm macam tu.. He would kick-kick, punch-punch and tickles mummy... Uhuhuhuuu.. Masa yang paling seronok adalah masa tengah tengok tv, and the baby starts to move.. I would grab hubby's hand and put his palm on my tummy.. I want him to feel his anak moving.. It's good to share the feeling with your husband kan..

Haaaa.. Nak citer satu story.. Semalam kan, it was a boring weekend.. Hubby pulak asik laa tengok bola.. Dari pukul 8 mlm tu, bersambung-sambung tengok game sampai tengah malam.. Saya pulak, dalam kol 11 malam tu dah sangat busan, tak tau nak buat ape.. Last-last capai enset, main game susun blok.. And guess know what happen? After a few round playing that game, the baby started to move actively.. Macam dia pulak seronok mak dia main game tu.. Saya pon suoh laa hubby rasa perut kan.. Hubby pon rasa baby macam aktif sgt..

Saya : Ehehehe.. Baby suke mama dia main game.. Bukan main lagi menendangnya..
Suami : Ahhaa laa.. Asik gerak je ni.. (with his hand still on my bump...)
.....
.......
........ a moment of silence...
Suami : Mmmmm.. Kalau mcm ni, abis laa PS3 sy nanti.. Mesti baby nak main....
Saya : Ahahahahahaa... Bukan ke PS3 tu mmg untuk baby.. :P

Boleh pulak hubby pikir sampai macam tu sekali kan.. Tapi ntah laa.. Saya memang sangat suke game susun-susun tu lately.. Sampai dah keras-keras dah keypad handphone tu.. :P

Apalagi yang best pasal second trimester ni yer...??

Oh yaa.. I've bought my first maternity wear last weekend.. Beli sepasang baru je, kat JJ tak banyak choice...

About my weight, i think i will reach 60kgs next month.. Sekarang ni masih maintain around 58.5 to 59 kgs.. Saya dah set awal-awal.. I hope not to pass 68kgs during this pregnancy.. Kena pastikan tak terlebey makan... Susah kalau overweight during pregnancy.. Lagi-lagi kalau masa checkup kat klinik kesihatan.. Nnt tak pasal-pasal kene buat blood test pulak..

Dan perkara yang paling best pasal second trimester is.. I can eat without any worries.. I can eat all i can.. Hahaha... Best sgt uols.. Dan sebab itu laa berat saya naik dengan hebatnya sekarang ni..

Setakat ni, kaki masih elok lagi.. Tak bengkak-bengkak lagi.. Cuma hari tu, pernah sekali kena cramp.. Sakit laa jugak, sampai jerit panggil hubby tolong tarikkan kaki.. Seminggu jugak sy jalan bengkang bengkok kat opis sebab sakit kat betis tu.. Tapi lepas ni kalau kena lagi dah tau nak buat ape, sapu minyak panas banyak-banyak, pastu pakai stoking panjang.. InsyaAllah cepat baik.. :)

Ok, itu je pasal second trimester.. Can't wait to experince the third trimester pulak.. Heeee.. 0 comments

Di fikiranku hanya memikirkan....

pasal makanan... oooooooohhhh... rasa nak tido je, supaya tak pikir apa-apa...

Situasi yang aku hadapi lately, lebey kurang macam ni..

Situasi: Otw balik ke opis selepas lunch dengan kawan-kawan...
Belum pon sampai opis...
Otak mula pikir.. "Isshh.. Macam tak puas je makan.. Nak makan lagi.."
Hati pulak bercakap.." Ko biar betul otak.. tadikan dah makan.."
Perut pulak .."Oiiitt.. Aku dah penuh laa.. Nak isi apa lagi ni..."
Tekak yang jahat pulak cakap.." Yelahkan otak.. Aku pon rasa tak puas.. Jom kita beli makanan lagi nak tak..."
Kaki pon terus ke kedai beli jajan dan coklat...
Akhirnya otak dan tekak menang dalam komplot jahat diorang... Dan nasib perut kene tahan dan akhirnya menjadi semakin boroi....

Haaaa... Macam nilaa konflik yang aku rasa hari-hari tau.. Sekarang ni pon otak aku tengah pikir nak makan je.. Tekak pulak asik nak rasa kek coklat yang sedap, aiskrim, jajan... Asik rasa nak makan je.. Makan..makan..makan... Kalau dilayankan ni, mau berkilo-kilo naik berat ni.. Ada yang kene bebel dengan nurse masa checkup bulan depan.. Uhuhuhhuhuuu.... 0 comments

Family Day @ PD

Lamanya tak update blog.. Banyak sangat benda nak kene siapkan lately.. Sekarang ni barulah boleh tarik nafas dalam dan duduk relax-relax tengok tv.. Sambil tu sempat jugak merehatkan badan dan fikiran pergi family day..

Hubby’s office organized a family day last weekend kat Port Dickson.. Semua staff menetap di Sunshine Bay Resort.. Overall it was a nice getaway for us.. Yelahkan, dah penat-penat dengan urusan nak masuk rumah baru, best jugak dapat pergi tepi pantai main pasir dan merehatkan minda..

Family day ni berlangsung selama 2 hari 1 malam…

Antara aktviti yang kitorang buat masa hari pertama ialah…IMG_2304 Mengejar ketam-ketam di tepi pantai.. sambil makan goreng pisang…

IMG_2314 Melihat anak-anak bermain air di tepi pantai..

Siang hari pertama cuma aktiviti santai saja.. Melepak bersama keluarga masing-masing… Malamnya pulak ada bbq dinner…

IMG_2319 AJK sedang siapkan hadiah-hadiah untuk cabutan bertuah.. Ingatkan boleh dapat whistle kettle .. Tapi…..

IMG_2327 cuma bertuah untuk mendapat stok gula dan kordial saja.. takpelakan, save duit tak yah beli kordial.. :P

IMG_2325 Gambar sebelum makan takde, sebab masing-masing dah sangat lapar dan terus nak makan je… Sambil makan-makan tu, ade hiburan dari mereka-mereka yang berkaraoke…

Masa tengah bising-bising dengar karaoke, terasa anak ni begitu aktif dalam perut.. Asik berpusing-pusing dan menendang-nendang.. Mungkin dia dengar bunyi bising-bising kat luar.. Mesti dia wonder manalah mak ayah dia pergi malam-malam kat tempat bising.. Biasa time-time macam tu, time kami melepak dan tengok tv.. Mesti baby pon excited dengar orang berkaraoke time tu kan…

IMG_2330 Kenyang faces…

Pagi last day tu macam biasa, ada sukaneka.. Mak buyong ni tak dapat nak join.. Tapi mak buyong memaksa suami masuk semua game supaya dapat banyak hadiah.. Ehehehhehee

IMG_2340 Banyak tu hadiahnyee.. Kenalah masuk game banyak-banyak.. Baru boleh menang banyak… Ahahahhaa.. Ayat dari mereka yang tamak.. :P

IMG_2341 Aksi terpaksa kena main game ke bang.. Hahahaa…

Yang kat bawah ni pulak, aksi-aksi kesukanan suami ku.. Bersungguh-sungguh nak menang supaya hadiah dapat bagi kat isteri yang tengah berpanas kat tepi tu.. IMG_2347 IMG_2354 IMG_2357 IMG_2366

Dalam kol 11 pagi, selesailaa aktiviti sukaneka.. Dapatlah jugak 4 hadiah.. Balik dengan hasil yang banyak.. Lepas ni boleh join lagi.. :P

Around pukul 1 petang kitorang pon balik ke rumah masing-masing…

Hurrrrmmmm… Sebelum mengakhiri post ini.. Saksikanlah penampilan terbaru mak buyung….

IMG_2312 oppppsssss… bukan ini… tapi yang ini….

IMG_2311 Baby in the making.. :P

2 comments

When your bump starts to show...

  • Most of my kain baju kurung is too small for my bump.. Cannot zip in anymore.. Sudah kene shopping baju mengandung.. huhuhuu...
  • Sudah tak boleh nak tunduk-tunduk sesuka hati.. Perut akan tersepit ditengah-tengah..
  • Most of hubby's t-shirt is now my outfit while i'm at home.. :)
  • Some of my friends (yang bukan seoffice) quite shock bile tau saya sudah 5 bulan.. Sebab bahagian atas badan masih tidak berubah.. Cume perut dan punggung yang naik..
  • I've gain 5kgs during this 5 months... And the baby only weight 300g from that 5kgs.. uuhuhuhuhu....
  • I still can wear my engagement ring.. Seeee... I told u my upper body is still the same size.. Ahahhahaa..
Macam tak percaya je dah masuk bulan ke 5.. And only 4 months left to go... I'm going to miss the feeling of someone moving inside me.. Sekarang ni pon, kalau baby tak move lama skit, saya sudah risau-risau dan wonder what is he doing... Kenapa tak move-move... And sometimes, kalau lama sangat tak move, i akan usik-usik my tummy and said.."Nak, bangun-bangun.. Gerak-gerak.. " And Sometime the baby will move tau lepas buat macam tu... Soooooooooo cute...

p/s: i had an appointment with the dentist yesterday.. During the session i put my hands on my tummy untuk menghilangkan rasa gerun.. Dan nak tau tak apa jadi.. Setiap kali saya rasa sakit or feeling uneasy during the treatment, saya boleh rasa baby gerak... MasyaAllah, i think he can feel what i feeling at that moment.. What a great feeling........ Baby, can't wait to see u...!! 1 comments
Related Posts with Thumbnails