1 year anniversary...

Cepatnya masa berlalu..
Terasa macam baru je berlaku..
Saat kau menjadi suamiku..
Dan kini telah genap setahun kita menjadi suami isteri..

Abang,
Words can't describe my love to you..
How much you mean to me..
The happiness that you bring into my life..
Happy 1st Anniversary...

Love..
-Your wife...


hmmm... hadiah ape yer paling bermakna untuk anniversary? Bagi baby sebagai hadiah ok x?? :P

0 comments

Office Work Clearance~

Tajuk tak boleh tahan.. Macam nak jual barang je...



Hello everybody.. I'm still here.. Masih sihat berjalan-jalan dengan perut yang semakin membuyut ini..


Ada lagi 2-3 minggu sebelum due..

Kalau tak deliver awal, maknanya sampai first week of Mei laa saya masih ke ofis lagi..



Buat masa sekarang ni, saya sedang sibuk mengclearkan semua kerja-kerja ofis ni..



Maklumlah, nak amik maternity leave sampai 90 hari.. So, kenala settle semua kerja-kerja yang pending..



See my tray.. Clean and clear.. Tunggu kerja baru je.. Masuk terus settlekan...


Nak tau rahsia boleh fokus dan siapkan semua kerja-kerja?


.......rahsianya.. pergi kerja dan terus buat kerja.. tak perlu nak attend meeting what so ever...

mak dah sarat.. boss tak anta gi meeting, so bleh laa spend time depan PC siapkan kerja...

kalau tak, takdenye clear tray in tu macam tu.. uhuhuhuhu

0 comments

Baby Bump @ 36weeks

Dah lama tak tepek gambar perut..

My cute bump...
Kadang-kadang rasa perut sangat gatal,
Kadang-kaadng kulit terasa sangat pedih seperti di tarik-tarik,
Kadang-kadang perut rasa sangat penuh dan tak de ruang..

Namun kesakitan itu berbaloi..
Bila terasa baby bergerak-gerak...
Bila terasa tangan, punggung, kaki baby seakan nak terkeluar dari perut....

Dan akhirnya, segala kesakitan dan keperitan itu berbaloi bila mengetahui ada nyawa yang sedang membesar dan akan lahir tak lama lagi...

30 more days...

Baby yang tak sabar nak lahir ke atau mama baby yang tak sabar nak melahirkan.. Uhuhuhuuu 1 comments

Penyebab Stretchmarks..

Stretchmarks... sape suke? Sila angkat tangan..
Memang takde sape yang suke...
Walaupon ada yang pernah cakap stretchmarks tu simbol pengorbanan seorang ibu..
Tapi, kalau takde pon tak...
Masa perut tegang bila mengandung, memang laa comel garis-garis di perut tu..
Nanti tunggu macam mana bila perut dah mengempis..
Tak ke ngeri tengok kulit perut macam tu..

Jadi, nak guna apa untuk menghalang atau mengurangkan stretchmarks?
Ramai yan cakap guna minyak atau losyen..
Sapu sejak awal mengandung lagi...

Oklah, aku mengaku, aku bukan seorang yang rajin bab menyapu minyak ni..
Aku cuma rasa bersalah sangat-sangat kalau tak makan ubat je..
Mungkin sebab bila tengok perut.. "Waaa.. licin je perut ku..."
Dengan hati berbunga-bunga sebab dah nak masuk 9 bulan pon kulit masih ok..
Feeling ada kulit yang elastik laa kan.. Tak sapu minyak pon ok je...

Sampai laa di satu petang...
Suami: Eiiii... stretchmarks.. (sambil melihat perut isteri... yang tak dapat di tutup oleh baju)
Isteri: Erghhh mana ada..(still denial, tak nk percaya ada stretchmarks)
Isteri: Tipulaa laa abg ni.. Mana ada...
Suami: Adalah, kat bawah perut tu.. Cube tengok kat cermin baru nampak...

Isteri terus masuk bilik adap cermin besar tengok perut...

Isteri: Warghhhhhhh... Sejak bila ni....????!!!!

Terus amik bio oil bubuh minyak banyak-banyak dengan harapan stretchmarks itu akan hilang begitu saja....

Itulaa.. Lenkali jangan tengok atas perut je.. Tengok sekeliling perut juga yer puan-puan..
Dan jangan jadi over konfiden macam saya...

Haaaa...

Lagi satu petua, jangan GARU perut..
Nanti berbekas...
Ni memang aku ikut...
Kalau gatal perut, usap-usap je...
Takut kan stretchmarks...
Tapi tak berguna jugak kalau berada dalam situasi mcm ni...

Pukul 3.00 pagi...
Memang syok gila tido..
Kipas berpusing laju...
Perut rasa gatal...
Terus garu dengan nikmatnya....

Dan tiba-tiba tersedar....

"Erghhhh... Aku buat apa ni? Nape aku garu perut plak...."

Haaaaa... Sekarang kau baru tau nape ade stretchmarks...
Punyalaa sedap kau garu perut masa tido kan...
Urghhhh.... (-_-)" 2 comments

5 more weeks..

Hurrmm.. Malam tadi, macam biasa kami pergi buat rutin check up..
Sejak masuk 7 bulan aritu, memang kene pergi check up setiap 2 minggu..

Malam tadi macam biasa, nak gi jumpa Dr. Ng check up untuk 35 weeks..

Ikutkan apa yang aku baca, bila masuk 36 weeks, kene jumpe gynea every week..
Kalau dipikir-pikir, macam malas je..
Kami ni couple yang kadang-kadang malas skit...
Walaupon dah pindah balakong, still malas nk tukar gynea...
End up, ulang alik laa dari Balakong ke Cheras nk jumpe gynea..

Kadang-kadang tu terpikir jugak, kenapala aku ni takmo tukar doctor..
Dah la klinik Dr. Ng tu yang datang kebanyakannye Chinese je...
Sepanjang-panjang aku pergi checkup kat sana memang tak pernah jumpa couple bangsa lain selain chinese..
Sampai nurse yang check up tu dah kenal dah aku ngan hubby...
Aku je yang bertudung datang check up kat situ...

Alasan aku tak nak tukar?
Sebab satu, klinik Dr Ng ni memang akan jumpe Dr. Ng je..
Meaning, memang takde doktor lain..
So, tak yah risau sebab Dr. Ng memang akan check dari awal pregnancy sampai laa nak beranak nanti..

Lagi satu sebab, Dr Ng sangat la tak merisaukan aku...
Setiap kali check, dia memang akan check perut semua, dan kalau takde masalah dia akan cakap ok je..
Memang laa tak pernah merisaukan patient..
Sebab ada jugak doktor-doktor yang suka merisaukan patient tau..
Contoh masa aku pergi scan kat Klinik Kesihatan dulu..
Masa tu, baru 20 weeks macam tu..
Doktor scan nak tentukan due date..
Bila scan, dia buat muka konpius..
Dalam hati aku, dah macam tak tenang... Kenapa ni...
Pastu dia cakap.."Urmmm... Baby ok, tapi uri awak ni kat bawah ni..."
Sambil-sambil buat muka pelik...

Aku memang laa tak suka bila doktor buat macam tu..
Bagi statement yang menakutkan kita, pastu tak explain apa yang patut kita buat..

Bila balik rumah, aku search-search pasal kedudukan uri ni semua...
Baru rasa lega..
Sebabnya, uri memang akan kat bawah early pregnancy..
Nanti bila kepala baby dah pusing, baru uri akan naik ke atas...
Motif doktor tu nak buat statement macam tu kenapa?
Nak buat aku risau je ke?

Pasal itu laa aku memang prefer Dr. Ng..
Tak pernah pon bagi statement yang merisaukan...
Even kalau demam ke apa, dia rileks je..
Bagi ubat dan explain apa yang kene buat...

Tapi, kalau dengan Dr. Ng ni kita kena rajin bertanyalaa..
Sebab dia takdenye nak explain macam-macam kat kita..
So, kalau ada soalan tanya masa check up..

Waaa... Berjela-jela pulak aku citer pasal Dr. Ng...
Kenapa kah...
Sebab lepas check up malam td, Dr cakap lagi 3 minggu baru datang jumpa..
Aku ngan hubby dah konpius...
Mayb sebab baby dah turun kepala ke bawah kot..
So, masa-masa ni hanya menunggu nak bersalin je...
Kiranya dalam 3 minggu kalau aku terberanak, takde la jumpe Dr. Ng lagi..
uhuhuhuhuuu....

Lagi satu...
Korang ingat tak, aritu aku dok bising-bising pasal tak tau nak kira kick count baby..
Hari-harila aku bawak buku pink tu kat opis..
Dah naik lunyai buku tu aku buat..
Skit-skit tick..
Tapi semangatnya awal-awal je..
Lepas tu, aku kira dan ingatkan.. Bila balik aku penuhkan buku ni...
Masa check up kat klinik desa aritu, bagi nurse tengok..
Nurse pon kate.. "Haaa.. Betul laa ape awak buat ni.. Bagus-bagus.."
Kembang kejap aku kene puji ngan nurse...

Sekarang ni, aku dah tak buat dah buku pink nak catat kick count...
Aku buat mcm ni je...

Macam ni pon kira oklaa...
Yang penting baby gerak... :P 0 comments

Ke Klinik Setiap Minggu...

Urmmm.. Inilah rutin ku sekarang..
Minggu ni melawat Dr. Ng..
Minggu depan melawat Klinik Desa...

Masuk bulan depan seminggu lawat dua-dua sekali...

Takpelaa.. Tinggal sebulan je lagi...

Saya suke je pergi jumpe Dr. Ng, selain boleh tengok baby..
Boleh pau en suami makan sedap lepas tu..

Yeaaayy.. Malam ni ada orang janji nak banje mee rebus jawa...
Nyummmm.... 3 comments

I guess the time has come..

Hello, rabiatul!

      Your baby now weighs about 4 3/4 pounds (like your average cantaloupe) and is almost 18 inches long. Her fat layers – which she'll need to regulate her body temperature once she's born – are filling her out, making her rounder. Her skin is also smoother than ever. Her central nervous system is maturing and her lungs are continuing to mature as well. If you've been nervous about preterm labor, you'll be happy to know that babies born between 34 and 37 weeks who have no other health problems generally do fine. They may need a short stay in the neonatal nursery and may have a few short-term health issues, but in the long run, they usually do as well as full-term babies.

A part of the weekly email from babycenter.com…

I guess the time has come for me to prepare my hospital bag and the baby bag…

Kejap sangat masa berlalu…

We are going to be a parent in more or less 1 month… Can’t wait… :)

0 comments
Related Posts with Thumbnails