Out Of Stock

Ok, sebelum memulakan cerita saya rasa mau nangis-nangis dulu...
Yesss... My EBM (Express Breast Milk) is out of stock...
Since Hasief turns 4 months, he consume more milk than before.
18oz used to be enough during his time with his baby sitter...
But now he consume almost 25-30 oz of EBM from 7am until 6pm...
Dan semua susu yang diminum tu memang menunjukkan hasil yang baik..
He is growing healthier and stronger each day...

Tapi yang menyedihkan sekarang adalah stok susu yang dah tahap SIFAR..
Stok yang ada cuma cukup untuk hasief minum esok..
Dan stok yang saya buat hari ini adalah untuk lusa...
I can't skip even one session...
Skipping yang pumping session means no milk for hasief...
And this situation is giving me so much pressure...

And the worst part is, i need to go for another outstation in 2weeks time...
Macam mana ni...
I am in a situation where i am considering formula milk for my baby...
But then, all the hard work this past few month will be meaningless if give hasief formula milk...
I want him to have breast milk exclusively until he is 6 months old...

Still, ade 12 hari lagi...
Kene boost production.. Add a few more session... Kene ada at least 24 x 5oz by this 8 Oct.
Ya Allah, permurahkanlah rezeki anakku dan perbanyakkan lah susuku...
PadaMu jua aku bermohon dan Kaulah jua yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani....

Next outstation 9-11 Oktober!!!! Gambate... 1 comments

Master Of Ceremony

Ingatkan bila dah bekerja ni, dah tak terlibat dengan nak jadi-jadi MC ni..
Lainlah masa sekolah dulukan.. Memang suka nak glamour jadi-jadi MC ni.. (betulke nak glamor dulu... entahlah, dah nama pon kanak-kanak remaja, cikgu suruh buat jela kan...)

Entah macam mana, untuk perhimpunan kali ni terkena pulak arahan menjadi MC..
Dah 4 tahun kat BPM ni memang seboleh-bolehnye mengelak jadi MC.. Biarla kawan-kawan lain yang jadi kan.. I rather to handle the slide than the crowd actually...
Tapi terkena jugak kita kali ini... Aku redha je laa.. Nasib dah ade script semua, just baca dan kawal suara je... (uhuhuhuhuuu.. macamla artis nk praktis kawalan suara semua kan.. kan...)

Our slide perhimpunan... Me kat belakang screen tengah minum air kotak.. Amik feel sambil tunggu big boss sampai... The guy in the orange baju melayu is my partner in crime.. uhuhuhu

Ohhhh... Sungguh laa tak sepadan baju MCs... Biarlaaa... Asalkan majlis berjalan.. Baju tak penting pon.. Hehehee

Solo turn plak... Baca laju-laju.. Nak ilangkan nervous.. Ehehhehee... Ye ke nervous.. Rasa ok je.. Sbb cakap depan kawan-kawan je pon.. Lain laa kalau ada orang luar kan, mau menggeletar lutut mak... Uhuhuhuuu

Alhamdulilah perhimpunan berjalan lancar.. Ajk semua pon sporting-sporting.. Yang best perhimpunan kali ni, ramai-ramai nyanyi lagu raya.. Sebab lepas perhimpunan ada jamuan raya pulak.. So, haritu satu hari tak kerja.. Ennjooyyy... Lalalalalaaa....

Oklah, last sekali kasik tampal gambar Cikgu Rabiatul...

Ada gaya cikgu tak? :) 0 comments

Wordless Wednesday

.......or maybe not so wordless...

Hasief's first raya celebration waas full with love...

Nenek's love...
Tok Ayah, Nenek and Ciksu's love...

Papa and mama's love...

Pak Tunggal @ Uncle Imran's love...


And sooo much love from our family members. Thank you Allah for all your kindness. 0 comments

Ape pandang-pandang?

Hummmmmppppppp.
Published with Blogger-droid v1.7.4
0 comments

Disaat hasil EBM merudum.

Betullah kata orang, bila stress ibu tak dapat menghasilkan susu yang banyak.
Itulah yang dihadapi sekarang.
Ini hasil untuk 3 kali sesi mengepam diopis. Itu pon dah puas cuba menenangkan diri.
Stok pulak dah makin skit sebab hari tu outstation, banyak stok digunakan.
Nampaknya kena rajinkan diri bangun malam dan mengepam.
Tinggal 2 bulan je lagi. Lepas hasief dah mula makan mungkin tak banyak minum susu macam sekarang.
Oh yer, sekarang ni aku dah upgrade supply pada bs hasief.
Kalau dulu cukup 18oz sepanjang hasief stay kat bs.
Sekarang ni aku dah bagi 28oz pada kakak.
Ni semua gara-gara outstation hari tu. Hasief dah mula minum 5oz one shot.
Patutlaa makin semangat anak aku tu. Uhuhuhuhuu.
Ada kemungkinan kene outstation lagi, mayb ke langkawi. Macam mana ni. Stok dah takde.
Mmmm. Hasief ikut mama g langkawi nak tak? Ke hasief nak tinggal dengan papa lagi macam hari tu. Uhuhuhuuhuuu.
Published with Blogger-droid v1.7.4
0 comments

Baby 4 months

Sabtu yang lepas, genap usia Hasief 4 bulan. Tapi baru hari ni mama sempat nak update perkembangan hasief. Sorry yer baby, mama been busy this past few days. Baru ada masa skit nak update perkembangan hasief.

  1. Berat dan tinggi akan diupdate setelah checkup esok.
  2. Hasief sudah pandai meniarap. Tak taulah bila kali pertama hasief berjaya meniarap sebab Baby Sitter Hasief bagitau dah lama dah Hasief mula meniarap. =)
  3. Selain meniarap Hasief juga dah pandai rolls over from tummy to tummy. Tok ayah bagitau jangan bagi Hasief main dengan napkin, nanti Hasief golek-golek terus terbalut dengan napkin...
  4. Tengokla tu, asik nak bergolek je.. Dah tak suka tido, nak meniarap dan bergolek je kerjanya...
  5. Macam biasa, still suka berborak.. Kalau excited sangat mesti menjerit-jerit..
  6. Kepala makin tegap, duduk dalam bumbo seat pon steady je sekarang.
  7. Masih fully breastfeed, alhamdulilah....
Gembira rasa hati bila tengok anak membesar dengan sihat, walaupon hari tu, hasief jatuh sakit kejap. Rupa-rupanya Hasief sakit sebab nak blaja meniarap ye nak. Sekarang ni, sedang berusaha nak bergerak sambil meniarap. Gerak-gerak, akhirnya kebelakng juga yang ditujunya.. Uhuhuhuuu....

Dah genap 4 bulan, mama dan papa mula terpikir nak bagi hasief makan. Mungkin masa usia Hasief 5 bulan lebey mama nak introduce kan makanan pada Hasief. Sekarang ni pon, bila time makan hasief sibuk nak duduk tengok mama makan.. Tangan asik tergapai-gapai nak tarik pinggan mama... Sabar yer baby, its still to early for u... Minum susu mama dulu yer... :)

Okla, thats it for now... This month nak pergi check up je.. Tak kene injection.. Yeay...

Last but not least, presenting to u, mama and papa's imam muda...

Assalamualikum.. Nama saya Ahmad Hasief.. Saya nak jadi ustaz... InsyaAllah.... 0 comments

Funny thing about this Aidilfitri.

Kami tak sempat pon bergambar keluarga. Gara-gara terkocoh-kocoh ke sana ke mari. Al maklumlaa kan, ada 2 kampung. Kejap kt sini, kejap kt kampung sana. Bila dah malam baru sedar belom lagi bergambar keluarga.

Takpe, nanti kita pakai balik baju raya dan amik gambar. Then barulaa postkan kt blog ni.

Buat semua rakan-rakan, Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin.
Published with Blogger-droid v1.7.4
0 comments
Related Posts with Thumbnails