A new chapter

Ambik penyapu... Sapu habuk kat blog ni....

~~~~~~~~~

Ok, nak bagitau we are moving to a new home...

sila ke theahmadsfamily.blogspot.com for new updates...

This blog will remain as it is... Kenangan walaupon gambar sudah tiada...

Itu aja... Bubbyeee...

0 comments

Gambar di Blog Hilang

Semuanya salah sendiri.. Sampai pukul 2 pagi cari jalan nak retrieve gambar..
Tapi apakan daya.. Yang hilang tetapkan hilang..


Motif setkan limited reader untuk blog ni adalah untuk mengubat kedukaan...
Dan beri masa untuk diri, perlu ke menyambung blogging ni...

Aku akui memblog memberiku kepuasan tersendiri...
Bila membaca entry-entry lama, hati rasa seronok...
Tapi bila semua gambar dah hilang, hati rasa punah kecewa...
Benciii btol...

Oklah.. Aku open balik blog ni...
Itu aja... Bye

p/s: masih fikir nak teruskan ke tak...

0 comments

Majlis Hari Lahir Hasief


 Sambutan hari lahir Hasief yang pertama, kitorang buat bersekali dengan Majlis Doa Selamat Mak dan Ayah ke Umrah, serta aqiqah Hasief.. Kalau ikut kan ade 8 niat sekali buat doa selamat hari tu.. Kita sekali kan dalam satu majlis.. Jimat masa dan kos.. :)

 Hasief ikut Nenek baca Yasin... Bukan main dibeleknye Yasin tu...

 Persiapan sambutan buat biasa-biasa je.. Potong-potong huruf, tiup-tiup belon dan gantung depan rumah...
Kek tempah kat kakak yang biasa mak tempah, goodies bag untuk kanak-kanak pon beli yang biasa-biasa je...

Cobaan nak pakaikan Hasief birthday hat... Tak berjaya.. Anak bujang tu tak suka nak pakai.. Huhuhuu...

Lepas selesai bacaan doa selamat dan orang-orang tua dah bergerak untuk jamuan makan, majlis potong kek pon bermula...

Nasib baik time ni mood Hasief baik.. Sebelum tu dia buat perangai comel dia.. Tahan sabar je mama...

 
 Kek bentuk no 1 tema kereta  untuk birthday setahun... Pasang lilin nombor 1 jugak....
 
 Abang Danish dan Abang Haikal teman sekali potong kek... Hadziq tengah tido time ni.. So kurang seorang hero... Hehehe...

Ramai-ramai excited nak tiup lilin.. Tak sabar.... :)

Lepas tu, gilir-gilir potong kek... 


Lepas potong kek amik gambar anak beranak.. Dah setahun dah anak bujang kami... Alhamdulilah....


Hasief ngan Pok Ude... Siap dah pakai topi Nenek Ude hadiahkan...  Ohhhh... Hasief pakai baju Fun To Be 1 untuk birthday... Beli dari Gymboree... Selesa dan menarik kan... :)


Yang ni antara hadiah yang Hasief dapat... Terima kasih ye auntie dan uncle yang bagi Hasief hadiah.. Taun depan boleh bagi lagi.. Huhuhuu



0 comments

Happy Birthday Hasief : 1 year old

This little munchkin is 1 year old today.....!!!!


Happy birthday my little baby... Hurmmm... Not so little anymore ya Hasief... A few days back, papa said " Ish.. Macam nye bau Hasief.. Dah takde bau baby...."

Yelah papa.. Ini Hasief is active, and kuat berpeluh.. Itu sebab cepat bau macam...
Takpe nanti mama tepek bedak tebal-tebal kat pipi Hasief kasik wangi...


Picture taken during Majlis Aqiqah dan Early Birthday Celebration for Hasief...
Huge number 1 shape cake.. Very chocolatety and moist tu... Ade lagi dalam fridge buat mama makan masa tengok tv.. Hehheee...

Hasief unpatiently want to cut his cake... Di samping abang-abang sepupunya...

Entry pasal majlis birthday, I'll try to write as soon as i can... Hopefully....

lastly,

Hasief sayang,

Syukur kerana Allah kurniakan mama dan papa hadiah terindah setahun lalu.. Saat mama bertarung nyawa melahirkan kamu.. Saat papa kerisauan menantikan kelahiranmu..

Sayang,

Hadirmu pelengkap hidup mama dan papa... Walaupun dalam kepayahan mama dan papa belajar apa erti menjadi ibu dan bapa, kau menjadikan pengalaman itu yang terindah dalam hidup mama dan papa...

Semoga Hasief membesar menjadi anak yang soleh, insan yang beriman dan beramal. Mama dan papa doakan segala yang terbaik buat Hasief, dunia dan akhirat...

Sayang Hasief... muah..muah...

Love
-mama & papa- 0 comments

Majlis Aqiqah Hasief

Alhamdulilah diberi rezeki dapat kami tunaikan tanggungjawab menyembelih kambing untuk aqiqah Hasief..
Lepas ni hanya tinggal tanggungjawab membesar dan mendidik Hasief menjadi insan yang beramal soleh dan berbudi pekerti... InsyaAllah...

Acara menyembelih kambing dibuat di kampung.. Memang dah niat dari Hasief lahir, aqiqah buat kat kampung, meriah skit.. Ramai saudara mara..

Kambing-kambing disembelih oleh Tok Ayah Hasief.. Lokasi belakang rumah Tok Ayah je...
Sambil dibantu oleh Pak Long, Pak Lang dan Pak Teh....

2 ekor kambing untuk aqiqah dan seekor untuk dibuat kambing golek...
Kesemuanya kambing putih...



Papa Hasief gali lubang untuk senang proses menyembelih kambing..
Nanti darah terus masuk je dalam lubang....



Dah siap gali lubang semua, tinggal tunggu masa nak sembelih kambing...
Hasief pon tengok kambing untuk aqiqah nya.. Seperti biasa sangat behave...
Hasief duduk ngan Tok Abah tengok Tok Ayah sembelih kambing....


Yang ni pulak akad untuk mewakilkan Tok Ayah menyembelih kambing untuk aqiqah Hasief...

 Dan selepas itu bermulalah upacara aqiqah... Alhamdulilah....


Kambing-kambing tu dimasak menjadi Kurma Kambing untuk juadah kenduri kesyukuran pada keesokan harinya...

Dah penat kena dukung, Hasief duduk pulak atas motor.. Seronok dapat duduk kat luar... Tapi lepas tu, merah-merah satu badan kena gigit nyamuk.. Isk isk...

Abang Danish pon tengok kambing.. Tapi dok jauh sikit sebab takut tengok kambing kena sembelih....

Oklah, entry ni banyak gambar je.. Nanti kita sambung dengan cerita majlis doa selamat dan kesyukuran yer.. 0 comments

Adikku Kahwen...

Awal April yang lalu, aku cuti panjang.. Cuti sebab adik aku nak kawein... Majlis selama 3 hari, Jumaat nikah, Sabtu bertandang ke rumah pengantin perempuan dan Ahad majlis di rumah kitorang… Last majlis kahwin masa aku kawen dulu.. Ni adik no 2, yang no 3 dah bagi signal nak kawen jugak.. Sabar yee.. Penat majlis ni pon tak ilang lagi… huhuhuu…


Alhamdulilah majlis berjalan lancar.. Kalau ada sikit cacat cela tu biasala kan seperti cendol tertawar ke.. Uppsss.. Hahahaa.. Out of topic plak…

Oklahh kita layan gambar.. Mana yang sempat je aku amik.. Maklumla dah beranak.. Mana sempat nak bergambar je…
Jumaat – Nikah…

Antara barang hantaran… Semua buat kat kedai je.. Huhu
Majlis nikah buat kat majlis berdekatan dengan rumah pengantin perempuan…
Hasief dengan Busu Sarah… Siap berbaju melayu heroku.. Nak bagi semangat kat pak ngah dia…

Sebelum diijab kabulkan… Pengantin gabra yang amat.. Menahan debar di dada.. Pengantin perempuan mantain je…



Dinikahkan oleh Pak Mertuanya… Alhamdulilah sekali lafaz je… Baru tenang hati pengantin lelaki time ni…

Lepas lafaz, acara menyerahkan mas kahwin… Nak dijadikan cerita adik aku ni still lagi gabra.. Mengigil-gigil masa nak pakaikan rantai.. Nasib baik ade akak mu si penyelamat ni.. Hehehe…
Mula-mula kita kasik bebel dulu.. Pakaikan rantai pon tak boleh…

Lepas tu baru tolong.. Hahaha

Lepas selesai semua… Kitorang pergi rumah pengantin perempuan dan ape lagi makan laaa.. Semua dah lapar.. Dapat pulak sambal ikan bilis yang mabelous.. Bertambah makan.. :)


Hari kedua – Bertandang ke rumah pengantin perempuan…

Masa nak berarak hari dah mula berangin dan hujan rintik-rintik.. Hasief pulak baru bangun tido… Nasib baik tak buat hal.. Masih cool je, mungkin sebab jek kot time tu…


Abah over excited… Mak pulak kaler baju dah macam pengantin perempuan… Blakang abah tu my mak lang… Tudung ala-ala gadis remaja gitu…


Kami.. Tudung penyek kene tiup angin… :)

Hasief tengok apa tu.. Bulat mata…


Pengantin… Officially me ada adik perempuan.. Selama ni aku je perempuan yang berkuasa kat rumah.. Sekarang dah ade assistant pulak.. Hahaha

Lepas menepung tawar, serbu gi makan pulak.. Pastu terus balik sebab banyak keje nak buat.. Esoknya nak sambut tetamu yang ramai…

Malam tu kena kerah dengan my hubby siapkan door gift sampai pukul 2 pagi.. Nasib baik pengatin balik malam tu.. Suruh dia pergi beli nasi sebab semua kelaparan lepas kerja-kerja mempacking door gift…

Ahad – Majlis di rumah kami….

Ni je picture yang ada….

Bunga pahar atas basikal tua.. Unik x? Buat penyeri pelamin…

Si penyambut tetamu yang macam-macam hal masa majlis.. Asik nak mama je.. Orang lain semua tak nak…

Itu jelaa ceritanya… Lepas majlis semua pon melepak kepenatan.. Alhamdulilah dah selesai.. So, next siapa pulak…? :P

0 comments

Our 2nd Anniversary and His 32nd Birthday

Cupcakes for both celebration....

Alhamdulilah, masih dipanjangkan umur untuk menyambut ulangtahun perkahwinan...
Untuk abang, Selamat Hari Lahir.. Semoga dipanjangkan umur dimurahkan rezeki...
Semoga menjadi papa dan suami yang lebih cemerlang... :) Aminnnn...
0 comments

Suunto Watch - Early Birthday Present

Esok birthday hubby... So, weekend haritu pergi carik hadiah hari lahir hubby...
Kita pergi cari jam tangan pujaan hati...
Dah beberapa bulan tak berjam laki ku tu.. Kesian plak tengok...
Pusing satu OU carik jam ni.. Jenama Suunto, untuk nak bawak gi gym sekali...
Tak banyak kedai yang jual...

Nasib jumpa satu kedai kat old wing...
Sebelum beli dah survey-survey harga, bila tengok harga dia ok, terus beli..
Lagipon Uncle Taukey Kedai bagi less 10%... :)


Jam idaman kalbu...
Papa.. Jangan ilangkan lagi jam tangan kamu ye...

Dapat jam terus pakai.. Excited ler tu.. Hehe...
Barula lengkap tangan tu berjam.. Kalau tak, kosong je tengok....


Kasik zoom skit.. Simple, nice and sporty.. Saya pon suke ini jam...

Nak jam baru jugak laa... Hehehe :) 0 comments

Pepper Lunch Express...

Rasanya dah lama tak update pasal makan-makan... Sebab dah lama tak gi makan luar.. Ahahhaa
Bukan alasan tu, sebabnya tak sempat nak mengambil gambar makanan...
Tak menang tangan, antara lapar, hasief and gambar... Makan and Hasief lagi penting...
Jadi bila gi makan-makan, takde gambar...

Kali ni sempat juga snap 2-3 keping...
Makan kat food republic OU...
Satu-satunya food court yang aku suka nak makan kat situ...
Ye, me no like food court..
Satu, sebab food cour ni kebiasaannya macam huru hara skit..
Pastu, makanan tak menarik...
Tapi Food Republic ni memang kegemaran kalau gi OU...
Nak makan kat sini je...

Ok, ni first time makan.. Kedai dia nama Pepper Lunch Express...
Betulke erk.. Macam tulaa nama dia sikit2... Ade pepper gitu...
Kitorang makan dalam kol 11 sebab tak suka bila ada ramai orang..
Lagipon kat sini satu yang susah nak dapat baby chair...
Kena berebut.. Hehhehe...

Abang yang jual ni very friendly...
Dia macam tau je kitorang first time nak try... Dia bagitau ape yang best...
Ni aku try Salmon with Rice...

Ni gambar dah kene kacau macam nasi goreng...
Sebelum tu, dia letak je bahan-bahan dalam plate...
Kita gaul sendiri kat meja...

 Hot-hot... :)

 Papa makan chicken teriyaki...

Dari segi rasa, macam makan tenpayaki... Oklah for me... Tapi papa cakap, chicken teriyaki dia macam tak fresh sangat.. Mungkin sebab dah perap lama.... Huhuu...

Hasief seperti biasa, makan bubur home made... :)


0 comments

Misi 12 Hari... Mengganti puasa dan menyusukan baby...

Ape itu misi 12 hari...
Cube tengok kalender.. Ok, April...
Kalender Islam, dah masuk Jamadil Akhir...
Pastu Rejab, Syaaban... dan Ramadhan...

Holllaaa... Saya bukan tengah countdown untuk raya ye..
Itu 12 hari tu, hutang saya...
Hutang puasa tahun lepas...
Sekarang ni dalam proses mengganti...

Masa puasa hari tu, berpuasa sambil breastfeed si Hasief yang baru 3 bulan...
Memang lelah laa jugak.. Tapi kita tabahkan jugak hati ni...
Alhamdulilah dapat jugak puasa..
Tu ponteng sebab uzur.. Hormon buat mogok lepas pakai implan...
Tak boleh puasa...

Sekarang ni proses mengganti...
Pon mula-mula rasa seksa jugak sebabnya masih breastfeed..
Walaupon sekarang ni cuma pam 2 kali je masa kat opis...
Tapi alahai... Rasa sungguh keletihan...
Pukul 1 confirm tido...
Bangun tido pon letih jugak...
Otak dah pikir nak makan ape...
Macam budak baru belajar puasa...
Tapi itula yang saya rasa.... huhuhuu

Hari dah hari ke 5...
InsyaAllah, nak cuba buat Isnin Khamis sampai langsai hutang...
InsyaAllah....

Jom ganti puasa kawan-kawan.. :) 0 comments

11 month milestone...


So sorry baby.. This few weeks sangat busy sampai mama lupa nak update your milestone..
Takpekan, better late than never....

Ok, sebelum bercerita panjang, inilah dia budak kecik yang sudah banyak akal itu...
My 11 month baby... :)
 

Ok, here goes the list:
  • Alhamdulilah, Hasief masih lagi breastfeed.. Lagi sebulan we'll reach a year milestone.. Hummm.. Itu pencapaian untuk mama jugak.. Alhamdulilah diberi rezeki untuk menyusukan Hasief.. InsyaAllah, setahun lagi kita menyusu ye nak...
  • Sekarang ni panjang dah 74cm and 8.850 kgs.. Makin berisi dan makin meninggi...
  • Masih belum berjalan.. Dah cuba-cuba nak angkat bontot untuk berdiri sendiri..
  • Sangat cekap memanjat dan turun katil.. Dah tak risau tinggalkan Hasief sorang-sorang atas katil.. Dia pandai dah turun sendiri...
  • Sangat suka makan.. Itu sebab cepat gain weight balik walaupon banyak susut masa sakit aritu.. Pantang nampak mama dan papa makan, dia mesti nak makan jugak.. Hohoo..
Haa tengok ni.. Punya payah mama nak pegang dia... Dia nak amik fries.. Macam laa boleh makan nak oiii.. Gigi baru sebatang...
  •  Oh lupe pulak.. Hasief dah ade gigi.. Sebatang je.. So cute....
  • Dah pandai ikut arahan simple.. Macam bila mama suruh dia masukkan mainan dalam box.. He will follow.. But then, dia akan sepahkan balik... Huhuhuu
  • Dah tau, bila sebut, "Allahuakhbar".. Dia kan angkat tangan then terus tunduk.. Pastu bangun... "Allahuakhbar" sekali lagi dia tunduk abis... :)
  • Dah tau kiss @ sayang..
  • Dah tau salam... Tapi semua ni ikut mood dia laa kan... Hehehhee....
Yeaayy... Dapat main car... Nak jadi pelumba ferarri ke baby??

Next month he'll be 1 year old.. Mama yang tak sabar nak sambut birthday Hasief... Dan nak buat kan aqiqah Hasief jugak.. InsyaAllah, harap semuanya berjalan lancar... Aminnnn....
0 comments

His First Photo....

Pagi tadi saja on camera, nak transfer gambar-gambar yang amik weekend ni..
Bila tengok gambar, macam pelik.. Aikk.. Gambar ape plak ni....


See those little finger milik photographernye??
Yup.. Ni keje my 11 months baby...

Semalam masa tengah teman papa register gym, Hasief wat perangai nak keluar dari stroller..
So, pujuk HAsief dengan bagi dia camera..
Tak tau pulak dia main tekan-tekan saip amik gambar...

His first photo... My legs and his peha yang gebuss... :)

Percubaan yang bagus nak, lepas ni boleh amikkan gambar mama pulak.. Ok... 0 comments

Car, Trolli and Hasief

He loves it so much... Walaupon masa mula-mula papa offer tanya... "Hasief nak naik tak car tu...??" Terus geleng-geleng kepala sambil peluk papa...

Tapi lepas tu bila dah naik, terus tak nak turun...



Pon-pon... Lalu skit Hasief nak lalu...




Muka happy dapat stereng...


Nak ke mana tu nak?


Kasih mama, tangkap aksi Hasief naik car...


Kasih papa, menolak Hasief ke mana jua.. :)
0 comments
Related Posts with Thumbnails